Punkt 6 Godkendelse af Kommissorium for Svendborg Kraftvarme A/S s fremtid

Beslutningstema

Godkendelse af Kommissorium for Svendborg Kraftvarme A/S’s fremtid, udarbejdet af administrationen på foranledning af Miljø- og Naturudvalget den 4. februar 2020.
 

Kommissoriet beskriver de overordnede formål og rammer for udarbejdelse af politisk beslutningsgrundlag for Svendborg Kraftvarme A/S’s fremtid.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø og Naturudvalget og endelig vedtagelse i Økonomiudvalget, at kommissorium for Svendborg Kraftvarme A/S’s fremtid godkendes.

Sagsfremstilling

Byrådet besluttede den 29. oktober 2019, at Svendborg Kraftvarme A/S drives videre frem til 2024, og at det forud for dette inden udgangen af 2021 revurderes, hvorvidt værket herefter skal videreføres.
 

På dialogmødet den 19. november 2019 mellem Økonomiudvalget og Svendborg Kraftvarme blev det tilkendegivet, at revurderingen bør igangsættes tidligere, således at der kan tages beslutning inden ultimo 2020.
 

På Miljø- og Naturudvalgsmødet 4. februar 2020 blev det besluttet, at administrationen skal udarbejde et forslag til kommissorium, på baggrund af en række fokuspunkter for revurdering af den videre drift af Svendborg Kraftvarme.
 

Administrationen har udarbejdet et forslag til Kommissorium for Svendborg Kraftvarmes fremtid. Kommissoriet er vedlagt som bilag. Kommissoriet beskriver de overordnede formål og rammer for udarbejdelse af politisk beslutningsgrundlag for Svendborg Kraftvarme A/S’s fremtid indenfor følgende punkter:
 

  1. Baggrund
  2. Formål
  3. Mulige scenarier
  4. Tidsramme
  5. Projektudgifter
  6. Organisering


Samlet set er der i kommissoriet beskrevet, hvilke punkter, der skal belyses og undersøges nærmere for at kunne udarbejde et politisk beslutningsgrundlag for Svendborg Kraftvarmes fremtid til behandling i udvalg og byråd i november 2020.
 

Der er påregnet udgifter til eksterne konsulenter på 300.000 kr. – 500.000 kr.

Det bemærkes, at Svendborg Kraftvarme A/S den 27. april 2020 fra Svendborg Fjernvarme A.M.B.A. modtog opsigelse af varmeleveringsaftalen af 25. januar 2008, med (mindst) 3 års varsel til ophør ved uopsigelighedsperiodens udløb.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der må påregnes udgifter til konsulenter i størrelsesordenen 300.000 kr. – 500.000 kr. Udgifterne fordeles ligeligt mellem Svendborg Kommune fra udisponeret anlægspulje og Svendborg Kraftvarme A/S.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 05-05-2020

Liste Ø, V og F fremsætter følgende forslag:
 

”Enhedslisten, Venstre og SF vil gerne stille følgende forslag:

 

Procedureforslag

 

Miljø- og Naturudvalget indstiller til Økonomiudvalget, at det inden stillingtagen til kommissorium,

  • afklares om Svendborg Fjernvarmes opsigelse af varmeaftalen er opsagt med henblik på fornyelse eller med henblik på endeligt ophør af køb af varme fra SKV?
  • Udarbejdes et estimat for, hvordan fjernvarmens substitutionspris udvikler sig efter ibrugtagning af varmepumpe og de følger det får for Svendborg Kraftvarmes budget og affaldsprisen for Vand og Affald.
  • Indledes dialog med Svendborg Fjernvarme og Vand og Affald om at finde det mest hensigtsmæssige tidspunkt at afvikle Svendborg Kraftvarme inden 2024, såfremt Svendborg Fjernvarme ikke efter 2024 ønsker at aftage varme fra Svendborg Kraftvarme.  Dette skal understøtte kommunens Klima og energipolitik, fjernvarmekundernes mulighed for billig grøn fjernvarme fra og affaldskundernes mulighed for at få lavere forbrændingspris andre steder”.

 

Forslaget bringes til afstemning.

For forslaget stemte 7 medlemmer: Liste Ø, liste V, liste C, liste A, liste F og løsgænger Jens Munk.

Forslaget var dermed godkendt og oversendes til Økonomiudvalgets behandling.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 19-05-2020

Godkendt.