Punkt 8 Skårup Seminarium - opsamling forudgående høring

Beslutningstema

På baggrund af indkomne høringssvar fra forudgående høring træffes beslutning om den videre proces for ændring af plangrundlag for Skårup Seminarium.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse:

  • At der udarbejdes forslag til kommuneplantillæg og lokalplan baseret på de principper og pejlemærker, som Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede d. 5. marts 2020
  • At den videre planlægning sker under hensyn til de opmærksomhedspunkter, som er rejst i den forudgående høring, herunder bebyggelseshøjder, friholdelse for byggeri i park, bevaring af beplantning, etablering af offentlige tilgængelige forbindelser og trafikafvikling

Sagsfremstilling

 

Baggrund

Baggrunden for udarbejdelsen af et nyt plangrundlag for Skårup Seminarium er en henvendelse fra en privat bygherre, som ønsker at omdanne seminariet til et seniorbofællesskab. Omdannelsen skal ske ved genanvendelse af den fredede hovedbygning med sidebygninger, genanvendelse af den tidligere rektorbolig, samt opførelse af ny bebyggelse i området.

 

Kort med angivelse af seminariets område. 

Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede d. 5. marts 2020 at igangsætte en forudgående høring for ændring af plangrundlaget. 

Høringen tog afsæt i følgende principper og pejlemærker for den kommende planlægning:

  1. Kulturmiljøet skal understøttes ved at bevare hovedbygningen og friholde parken for bebyggelse.
  2. Ny bebyggelse skal understøtte kulturmiljøet ved fortsat at lade hovedbygning og rektorbygning være de dominerende bygninger.
  3. Ny bebyggelse skal opføres i slanke volumener og åbne sig mod parken.
  4. Ny bebyggelse skal opføres i maks. 3 etager, som skal holde sig under hovedbygningens taghøjde og den skal udgøre mindre enheder.
  5. Der skal sikres adgang til parken gennem den nye bebyggelse.
  6. Ny bebyggelse ud mod Østergade skal harmonere med stationsbybygningerne på modsatte side af vejen.
  7. Ny bebyggelse ud mod Vestergade skal tilpasses landsbygadens profil.
  8. Ny bebyggelse skal opføres i materialer, der harmonerer med områdets materialer, mursten enten i blank mur eller pudsede.
  9. Bebyggelsesprocenten må maks. være 30 % for området.

Høringen er gennemført i perioden fra d. 10. marts til d. 1. april.

Høringssvar fra forudgående høring

Der er indkommet i alt 15 høringssvar fra institutioner, naboer og borgere.

Generelt finder bidragsyderne det positivt, at seminariet og området igen kan komme i anvendelse. 

Herudover rejser høringssvarene en række opmærksomhedspunkter for den kommende udvikling af området. Punkterne er i det følgende afsnit tematiseret og kommenteret i forhold til den videre proces.    

Et resumé af høringssvarene inkl. administrationens bemærkninger er vedlagt som bilag 1 – ”Hvidbog_Skårup Seminarium”, mens høringssvarene kan læses i deres fulde længde i bilag 2 – ”Samlede Høringssvar_Skårup Seminarium”.

Opmærksomhedspunkter:

Bebyggelseshøjder (princip nr. 4, 6 og 7)

  • i forhold til bebyggelsen ved de omkringliggende veje.
  • i forhold til hovedbygning
  • verificering af højder på eksisterende bebyggelse.

Det er i principperne pointeret, at ny bebyggelse skal holde sig under hovedbygningens taghøjde og at den nye bebyggelse skal udgøres af mindre enheder. Dette er præmisserne for, at der kan tillades byggeri i maks. 3 etager. Det er også fastlagt, at ny bebyggelse ud mod Østergade skal harmonere med stationsbybygningerne på modsatte side af vejen og at ny bebyggelse ud mod Vestergade skal tilpasses landsbygadens profil.

Der vil i den kommende planproces være opmærksomhed på, at indrette bebyggelsen med varierende etage- og taghøjder, så en realisering af bebyggelse i maks. 3 etager ikke kommer i konflikt med de øvrige principper.

Seminariets nuværende højder skal verificeres i den videre proces. 

Park (princip nr. 1)

  • Bevaring af beplantning
  • Friholdelse for bebyggelse
  • Offentligt tilgængelige forbindelser

Det er intentionen, at parken friholdes for bebyggelse og bevares med sit udtryk. Parken vil i fremtiden fungere som fælles grønne friarealer for den kommende bebyggelse. Det vil dog være naturligt at arbejde med enkelte, offentligt tilgængelige stiforbindelser. Der vil desuden blive taget stilling til træernes værdi og stand i forbindelse med den kommende planlægning.

Bevaring og anvendelse af gymnastiksal

Gymnastiksalen er ikke udpeget som en af de bygninger, der bevares. Det er således op til bygherre, om der kan findes anvendelse til bygningen.

Trafik

  • Overkørsler mod Østergade, der er skolevej
  • Forhold omkring trafikmængder og trafikafvikling

Der er endnu ikke foretaget nogle konkrete vurderinger af planlægningens konsekvenser for trafikmængder og trafikafvikling. Planlægningens konsekvenser for trafikmængder og trafikafvikling vil blive afdækket i den kommende lokalplanproces.

Forhold til umiddelbare naboer

  • Indbliksgener
  • Bygningshøjder mod skel
  • Skyggeforhold

Den nærmere lokalplanlægning vil fastlægge byggefelter, højder og/eller etageantal for kommende bebyggelse. Dette vil ske ud fra en rimelig betragtning om nabohensyn.

Det videre forløb

Der udarbejdes forslag til kommuneplantillæg, som forventes fremlagt for byrådet juni 2020 med henblik på offentlig høring. Kommuneplantillægget vil fastsætte de overordnede rammer for den efterfølgende lokalplanlægning.

Udarbejdelse af lokalplan påbegyndes herefter. Forslaget til lokalplan vil ligeledes blive sendt i offentlig høring.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter i forbindelse med planlægningen og udfærdigelsen af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan varetages af ekstern rådgiver for Svendborg Kommune og afholdes indenfor Plan og Udviklings eksisterende rammer.

Teknik- og Erhvervsudvalget godkendte den 6. februar 2020 brugen af ekstern rådgiver til bistand til kommunes planarbejde.

Omdannelse af Skårup Seminarium er med til at understøtte byliv og bosætning i Skårup.

Lovgrundlag

Lov om planlægning

Bosætningsstrategi 2020 for Svendborg Kommune

 

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 07-05-2020

Indstillingen godkendes.