Punkt 14 Drøftelse og kommentering af udkast til handleplan for bæredygtig udvikling 2020-2025

Beslutningstema

Drøftelse og kommentering af udkast til handleplan for bæredygtig udvikling 2020-2025.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  • Børne- og Ungeudvalget drøfter og kommenterer udkast til handleplan for bæredygtig udvikling og specifikt tager stilling til relevante initiativer under mål 3, 8, 12 og 17.
  • Børne- og Ungeudvalget oversender kommentarer og eventuelle rettelser eller tilføjelser til Miljø og Naturudvalget for deres videre behandling af sagen.

Sagsfremstilling

Bæredygtighedsstrategi 2020 blev godkendt af Byrådet den 28. januar 2020. Miljø- og Naturudvalget besluttede den 5. november 2019, at der skal udarbejdes en handleplan for strategiens implementering i de respektive fagudvalg.

Natur og Miljø har udarbejdet et udkast til handleplanen. Den er vedlagt som bilag 1.

Handleplan for bæredygtig udvikling er en handleplan både for Bæredygtighedsstrategi 2020 (bilag 2) og Klima- og Energipolitikken (bilag 3).

Handleplanen skal sikre, at den bæredygtige udvikling sættes i gang gennem konkrete initiativer i de forskellige fagområder i organisationen, og blandt borgere og virksomheder i Svendborg Kommune. Der foregår mange relevante initiativer rundt omkring i organisationen. De medtagne initiativer er udvalgt, fordi de er konkrete og målbare.

Handleplanen indeholder initiativer og målsætninger indenfor hver af de 8 af FN’s verdensmål, som er medtaget i Bæredygtighedsstrategi 2020. Den bæredygtige udvikling skal ses som en proces, der er i konstant udvikling. Handleplanen skal derfor evalueres og revideres årligt.

Natur og Miljø har været i dialog med alle afdelingschefer i Svendborg Kommune og alle har budt ind med initiativer og målsætninger. For hvert initiativ er der angivet en baseline. Årstallet for baseline varierer fra initiativ til initiativ afhængig af, hvornår man sidst foretog en opgørelse. Det kan være for 2018, 2019 eller 2020. For enkelte initiativer er der endnu ikke angivet en baseline. Det skyldes, at initiativet først starter op i 2020, og baseline vil derfor blive fastlagt senere i år.

Jævnfør den tidligere fremlagte tidsplan er udkast til handleplan for bæredygtig udvikling 2020-2025 sendt til drøftelse og kommentering i alle fagudvalg i maj 2020. Høringssvar vil blive indarbejdet i handleplanen. Endelig godkendelse i Miljø- og Naturudvalget samt Byrådet er planlagt til juni 2020.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Målsætningerne i handleplanen for 2025 er vurderet mulige at opnå indenfor de nuværende økonomiske rammer. Skal ambitionsniveauet skal hæves, vil det kræve særskilte bevillinger.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 04-05-2020

Udvalget tiltrådte udkastet, der oversendes til godkendelse i Miljø og Naturudvalget.

 

Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Som suppleant deltog Steen Tinning (B).

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 05-05-2020

Udkastet blev tiltrådt. Udvalget ønsker, at der i kommende revision af strategien sættes mere ambitiøse mål for røgfri fremtid.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 07-05-2020

Udvalget oversender sagen til Miljø- og Naturudvalget uden yderligere bemærkninger.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 06-05-2020

Drøftet og oversendes til Miljø og Naturudvalget.