Punkt 11 Midtvejsevaluering af Projekt Fritidsjob

Beslutningstema

Orientering om midtvejsevaluering af Projekt Fritidsjob.

Indstilling

Det indstilles,

  • At orientering om midtvejsevaluering af Projekt Fritidsjob tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune og Den boligsociale helhedsplan, Aktive boligområder i Svendborg, modtager i årene 2018 – 2021 midler fra den A.P. Møllerske Støttefond til at videreudvikle og udbrede en helhedsorienteret fritidsjobindsats til hele Svendborg kommune. Dette projekt kaldes Projekt Fritidsjob.

 

Projekt Fritidsjob er nu halvvejs inde i støtteperioden. På denne baggrund er der fra projektets tilknyttede eksterne evaluator, LG Insight, udarbejdet en midtvejsrapport med de erfaringer og resultater, som er opnået gennem projektets første periode (januar 2018 - december 2019).

 

Midtvejsevalueringen er vedhæftet sagsfremstillingen i sin fulde længde. Overordnet set konkluderer midtvejsevalueringen, at Projekt Fritidsjob viser dokumenterede positive resultater ift. både de unges udvikling, udvidelsen af virksomhedsnetværket og det styrkede samarbejde mellem boligsociale indsatser, kommunale tilbud, uddannelsesinstitutioner og erhvervslivet i Svendborg.
 

Det fremhæves yderligere i evalueringen, at:

  • Den helhedsorienterede fritidsjobindsats i årene 2018-2019 har etableret og besat i alt 82 fritidsjobs. Hovedparten af de unge, som er startet i fritidsjob, fastholder jobbet i mere end 6 måneder. 14 af de 82 etablerede jobs er blevet afbrudt pga. opsigelse eller fyring indenfor det første halve år.
  • De unge generelt oplever ved start på jobbet, at de har manglet kompetencer ift. samarbejde, koncentration og tro på egne evner. De unge bruger således typisk de første måneder på at vænne sig til arbejdsopgaver og udvikle den disciplin og de kompetencer, som er påkrævet i virksomheden. Til gengæld oplever både de unge selv og virksomhederne, at fritidsjobberne er meget motiverede og lærevillige ift. at gøre deres bedste på arbejdspladsen.
  • Virksomhederne oplever de unge som gode til at passe deres arbejde, ligesom virksomhederne tilkendegiver, at de unge, som ansættes med hjælp fra fritidsjobindsatsen, er mere parate og motiverede end andre unge.
  • Fritidsjobindsatsen møder stor anerkendelse og opbakning hos både samarbejdspartnere, unge og interessenter.
  • Indsatsen sætter fokus på de unges ressourcer og deres tro på egne kompetencer. Hvert forløb tager udgangspunkt i de unges styrker, udfordringer og ønsker – og involverer både de unge og deres familier i tilrettelæggelsen.

Det vurderes at være et væsentligt element i indsatsen og dens succes, at der sker en inddragelse af målgruppen i tilrettelæggelsen af indsatsen.
 

Af evalueringens anbefalinger fremgår blandt andet, at den helhedsorienterede tilgang, hvor fritidsambassadørerne har kontakten til både de unge og virksomhederne og indgår i tæt dialog og samarbejde med andre fagaktører, samt den håndholdte tilgang vurderes at have stor betydning for fritidsjobindsatsens succes.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Projekt Fritidsjobs samlede budget er på i alt 5.378.000 kr. Der er modtaget 3.810.000 kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond til projektperioden 2018 – 2021. Samarbejdspartnerne medfinansierer projektet med i alt 1.568.000 kr. Svendborg Kommunes medfinansiering sker via arbejdstimer.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 06-05-2020

Taget til efterretning.