Punkt 10 Henvendelse fra Østerdalens forældrebestyrelse om udbygning af børnehuse

Beslutningstema

En henvendelse fra Østerdalens forældrebestyrelse om udbygning af fire børnehuse skal drøftes i relation til børnetalsprognosen.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne- og Ungeudvalget drøfter henvendelsen fra Østerdalens forældrebestyrelse i relation til børnetalsprognosen.

Sagsfremstilling

Børne- og Ungeudvalget modtog den 2. marts en henvendelse fra Østerdalens forældrebestyrelse om udbygning af børnehuse (henvendelse og svar er vedhæftet som bilag). Forældrebestyrelsen ønsker:

  • Vuggestuepladser i Østerdalen Thurø Børnehuse
  • Flere vuggestuepladser i Østerdalen Oure Børnehus og Østerdalen Hesselager Børnehus
  • Et sammenhængende børnehus i Østerdalen Skårup Børnehus

 

Dagtilbudsområdets Børnetalsprognose og kapacitet 2020-2024, forelagt Børne- og Ungeudvalget den 6. maj 2020 (se andet dagsordenspunkt), viser forskellen på det forventede antal 0-2-årige og 3-5-årige der har brug for en plads, og kapaciteten for 0-2 års pladser og 3-5 års pladser på skoledistriktsniveau og kommuneniveau i perioden 2021-2024. Børnetalsprognosen viser med andre ord om der med afsæt i efterspørgsel og udbud er behov for kapacitetsmæssige justeringer.

 

Vuggestuepladser i Østerdalen Thurø Børnehuse

Forældrebestyrelsen ønsker vuggestuepladser i Østerdalen Thurø Børnehuse, således at der også tilbydes vuggestuepladser på Thurø.

 

Ifølge Børnetalsprognose og kapacitet 2020-2024 forventes der mangel på 0-2 års pladser på Thurø i perioden 2021-2024. Pladsanvisningen har i hele 2020 tilbudt nogle børn fra Thurø plads i Svendborg by, idet der også i 2020 er mangel på 0-2 års pladser på Thurø.

 

Manglen på 0-2 års pladser på Thurø skyldes, at det alene er Dagplejen, der skal imødekomme det stigende børnetal, og dette har ikke været muligt i 2020. Det forventes at det heller ikke er muligt fremadrettet.

 

Forældrebestyrelsen vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt at Østerdalen Thurø Børnehuse består af flere bygninger, og ønsker derfor at de nuværende fire bygninger erstattes af ét sammenhængende børnehus med vuggestue- og børnehavepladser. Alternativt ønsker forældrebestyrelsen en pavillon ved Østerdalen Thurø Børnehuse.

 

For at imødekomme det stigende børnetal på Thurø foreslår forvaltningen, at pavillon ved Sundbyøster Poppellunden med 14 vuggestuepladser flyttes til Østerdalen Thurø Børnehuse, således at der kan tilbydes vuggestuepladser på Thurø (se andet dagsordenspunkt og anlægsskema ” Forslag om at opretholde 14 vuggestuepladser i Svendborg by og etablere 14 vuggestuepladser i Østerdalen Thurø Børnehuse). Det vurderes at 14 vuggestuepladser kan imødekomme det stigende børnetal på Thurø.

 

Flere vuggestuepladser i Østerdalen Oure Børnehus og Østerdalen Hesselager Børnehus

Forældrebestyrelsen vurderer, at seks vuggestuepladser i Østerdalen Oure Børnehus og Østerdalen Hesselager Børnehus udfordrer børnehusenes personalemæssige sammenhængskraft, og ønsker derfor flere vuggestuepladser i begge børnehuse.

 

Østerdalen Oure Børnehus er beliggende i Skårup Skoles distrikt, hvor der i perioden 2021-2024 forventes ca. ti ledige 0-2 års pladser, når krydsbelægning indregnes, det vil sige børn som ønsker plads i et andet skoledistrikt, end hvor de bor.

 

Østerdalen Hesselager Børnehus er beliggende i Stokkebækskolens distrikt, hvor der i perioden 2021-2024 forventes balance mellem det forventede behov for pladser og kapacitet, når krydsbelægning indregnes.

 

I begge skoledistrikter er der færre dagplejepladser end den politisk godkendte fordeling af dagpleje- og vuggestuepladser på henholdsvis 70 pct. dagplejepladser og 30 pct. vuggestuepladser.

 

På baggrund af Børnetalsprognose og kapacitet 2020-2024 vurderes det, at der ikke er behov for flere vuggestuepladser i Østerdalen Oure Børnehus og Østerdalen Hesselager Børnehus.

 

Et sammenhængende børnehus i Østerdalen Skårup Børnehus

Forældrebestyrelsen vurderer, at det ikke er hensigtsmæssigt, at Østerdalen Skårup børnehus består af flere bygninger, og ønsker derfor ét sammenhængende børnehus.

 

Østerdalen Skårup Børnehus blev sammenlagt med Østerdalen Bakkehuset Skårup pr. 1. januar 2019. Det sammenlagte børnehus bestod af tre bygninger – én bygning ved det oprindelige Østerdalen Skårup Børnehus og to bygninger ved Bakkehuset.

 

Efter ønske fra Sydfyns Fri Fagskole godkendte Børne- og Ungeudvalget den 8. maj 2019 ikke at forlænge lejekontrakten, hvorved Bakkehusets ene bygning blev afhændet. Fra 1. januar 2020 består Østerdalen Skårup Børnehus således af to bygninger – én bygning ved det oprindelige Østerdalen Skårup Børnehus og én bygning ved Bakkehuset.

 

Børne- og Ungeudvalget godkendte den 4. december 2019 at sælge Bakkehusets anden bygning til Sydfyns Fri Fagskole. Fra 1. maj 2021 består Østerdalen Skårup Børnehus således af ét sammenhængende børnehus.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Såfremt Børne- og Ungeudvalget vurderer, at henvendelsen fra Østerdalens forældrebestyrelse om udbygning af børnehuse skal indgå i budgetprocessen vil de økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser blive beregnet.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 06-05-2020

Drøftet.