Punkt 4 Forslag om kompensation for forældrebetaling for SFO og klub i genåbningsperioden i forbindelse med COVID19

Beslutningstema

Forslag om at give forældre mulighed for kompensation for betaling i SFO og klubtilbud med tilbagevirkende kraft i genåbningsperioden 16. april-11. maj 2020.

Indstilling

Direktionen indstiller til Børne- og Ungeudvalgets godkendelse forslag om,

  • At forældre med børn i SFO og juniorklub kan udmelde deres børn med tilbagevirkende kraft pr. 16. april 2020 for en periode frem til 11. maj 2020, hvis de ikke har gjort brug af pladsen i perioden.
    Der gives fuld kompensation for forældrebetalingen i udmeldingsperioden.
  • At udmeldelse kan ske uden sædvanligt varsel
  • At indmeldelse kan ske med dags varsel

Sagsfremstilling

Regeringen har netop indgået aftale med samtlige partier i Folketinget om, at kommunale udgifter til reduceret forældrebetaling skal indgå i en samlet opgørelse af merudgifter forbundet med genåbning af dagtilbud og SFO i forbindelse med COVID19.
Kommunerne har i større eller mindre grad svært ved at levere tilstrækkelig kapacitet, så det modsvarer forældrenes behov. I lyset af dette har nogle kommuner valgt at reducere eller fjerne forældrebetaling, mod at forældrene ikke anvender dagtilbud, SFO, klub mv.

 

Aftalen omfatter både private og kommunale dagtilbud og fritidsordninger (SFO, fritidshjem og klub) og omfatter merudgifter frem til den 11. maj, svarende til genåbningsperioden, jf. den gældende bekendtgørelse om genåbning.
Der vil efterfølgende tillige blive fastsat en parallel statslig kompensation til SFO på fri- og privatskoler

I genåbningsfasen er forældrene i Svendborg Kommune blevet opfordret til at undlade at bruge SFO og juniorklub, hvis de havde mulighed for at finde anden pasning, hvilket betyder, at mange forældre har hentet deres børn lige efter skole – i uge 17 har der været et gennemsnitligt fremmøde på ca. 16%.

Set i lyset af ovenstående foreslår administrationen at kompensere forældrene, som ikke har brugt SFO eller juniorklub med tilbagevirkende kraft, hvilket betyder, at de kan sige deres SFO- og klubplads op pr. 16. april, hvis de ikke har haft brug for den, og dermed få deres penge retur for genoplukningsperioden.
De kan, hvis de får brug for pladsen, melde deres barn ind igen med dags varsel.

Under normale omstændigheder er der 1 måneds opsigelsesvarsel til den 1. i måneden.

 

Det forventes, at flere forældre vil gøre brug af muligheden. Samtidig er første fase af genoplukningen overstået, og SFO’erne er klar til at tage imod alle tilmeldte børn på sundhedsmæssig forsvarlig vis.

De private klubtilbud i Svendborg Kommune er oprettet under Folkeoplysningsloven og modtager kommunalt tilskud. De fastsætter selv åbningstiden, og fastsætter og opkræver selv forældrebetaling.
Klubberne modtager uændret kommunalt tilskud i genåbningsperioden. Da de i lighed med kommunale tilbud skal efterleve Sundhedsstyrelsens retningslinjer, er det op til den enkelte klub at vurdere om de kan holde åbent, og i hvilket omfang.

 

Aftalen, som er indgået af samtlige partier i Folketinget er vedhæftet som bilag.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Pr. 1. april 2020 er der indmeldt 193 børn i Svendborg Juniorklub, og 1877 børn i SFO, heraf 4 i andre kommuner.
Forældrebetalingen for Svendborg Juniorklub andrager 340 kr./md. for eftermiddagsmodul og 100 kr./md. for aftenklub.

Forældrebetalingen for SFO andrager 737 kr./md. for formiddagsmodul og 1.707 kr./md. for heldagsmodul.

De kommunale udgifter til reduceret forældrebetaling i forbindelse med COVID19 skal indgå i en samlet opgørelse af merudgifter forbundet med genåbning af dagtilbud og SFO. Forslaget skønnes på det foreliggende grundlag at være udgiftsneutralt for kommunen.

Lovgrundlag

Folketingets partiers aftale af 22. april 2020 om forældrebetaling under genåbning i landets daginstitutioner, dagplejer, SFOér og klubber.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 06-05-2020

Godkendt.