Punkt 2 Akutfunktion i Svendborg Kommune

Beslutningstema

Status til Social- og Sundhedsudvalget på den kommunale akutfunktion. Herunder erfaringer fra projekt ”akutplads i eget hjem”, samt beskrivelse af de udfordringer i sundhedsvæsenet, som akutfunktion kan bidrage til at løse.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Social- og Sundhedsudvalget tager status om akutfunktion til efterretning, og på baggrund af denne, drøfter fremtidig akutfunktion.

Sagsfremstilling

Som en af indsatserne i den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient, formulerede Sundhedsstyrelsen i 2014 kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner. Med kvalitetsstandarderne blev der opstillet en række krav til kommunerne, om varetagelse af særlige og specialiserede sygeplejeindsatser.
 

Formålet med akutfunktionen er at forebygge forværring af akut opstået eller kendt sygdom gennem en tidlig, proaktiv indsats, og at følge op på sygehusets pleje- og behandlingsindsats. Der stilles blandt andet krav om en døgndækkende varetagelse af specialiserede kliniske opgaver, som fx blodprøvetagning og væskeindgift direkte i blodåren.
 

I Svendborg Kommune var vi forud for Sundhedsstyrelsens krav, idet Social og Sundhedsudvalget i 2013 igangsætte ’Projekt færre akutte indlæggelser’, med etablering af et Akutteam’ som en af de centrale indsatser. På baggrund af et registreret fald i akutte indlæggelser blev Akuttemaet med godkendelse i udvalget december 2015 i drift sat, med fortsat fokus på udvikling af området.

 

Udviklingen i det danske sundhedsvæsen betyder, at kommunerne overtager flere opgaver fra regionerne. Borgerne sættes i behandling, og udskrives derefter til videre behandling og opfølg­ning i eget hjem. Kommunerne skal derfor være klar til, at borgere er hjemme i tilstande, der er ustabile og ændrer sig hurtigere og til at håndtere de nye krav og anvendelse af ny teknologi. Udviklingen i befolkningssammensæt­ningen, hvor der vil blive relativt flere ældre i alderen 65+, særligt sker den procentvise stigning i aldersgruppen 75-89 år.

 

I oktober 2018 fik Svendborg Kommune ca. 10 millioner fra satspuljemidlerne til gennemførelse af et 2 årigt projekt der skal videreudvikle akutfunktionen. Formålet med projektet er, at afprøve i hvilket omfang en videreudvikling af akutfunktionen med etablering af akutpladser i op til 3 døgn hos borgere i eget hjem, i højere grad kan forebygge unødige indlæggelser og genindlæggelser hos meget svækkede borgere i kommunens ældrepleje.
 

Projekt ’3-døgns forløb’ skal evalueres til efteråret. De foreløbige tendenser er ’3-døgns forløb’ er med til at forebygge unødige indlæggelser og genindlæggelser.

3 faktorer har betydning for dette:

  • En styrkelse af medarbejderne kliniske og vurderingsmæssige kompetencer på et højt specialiseret faglig niveau
  • En organisering der muliggør en høj grad af fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelse og opgavevaretagelse
  • Et styrket samarbejde med de praktiserende læger og afdelinger på sygehuset, især FAM og Geriatrisk afdeling.

I forbindelse med ældreområdets håndtering af Corona krisen, har den nuværende organisering af akutfunktionen spillet en væsentlig rolle. Med akutfunktionens specialiserede faglige og kliniske kompetencer, og fleksibiliteten i opgaveorganisering, har det være muligt at etablere særligt tilrettelagte isolationsforløb for borgere med mistanke om smitte, eller med påvist smitte.
 

Det har hurtigt været muligt for os at efterkomme de eksterne krav til øget beredskab til aflastning af sygehusvæsnet, på grundlag af den eksisterende organisering af akutfunktionen. Endvidere vil de nye krav til midlertidig varetagelse af visse lægeopgaver, som fremgår af ny bekendtgørelse om rammedelegation, være mulige at varetage, idet vi allerede nu har sygeplejersker ansat i akutfunktionen der har de fornødne kompetencer.
 

Det er således administrationens anbefaling, at videreføre en udvidet akutfunktion med ovenstående elementer.
 

På mødet vil der være en kort præsentation af punktet.

 

Sammenhæng til politik

Værdighedspolitik.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

En udvidet døgndækkende akutfunktion vil kræve budgetudvidelser

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 05-05-2020

Status taget til efterretning. Udvalget ønsker forslaget medtaget som budgettema.