Punkt 8 Drøftelse og kommentering af udkast til handleplan for bæredygtig udvikling 2020-2025

Beslutningstema

Drøftelse og kommentering af udkast til handleplan for bæredygtig udvikling 2020-2025.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  • Miljø- og Naturudvalget drøfter og kommenterer udkast til handleplan for bæredygtig udvikling.

Sagsfremstilling

Bæredygtighedsstrategi 2020 blev godkendt af Byrådet den 28. januar 2020. Miljø- og Naturudvalget besluttede den 5. november 2019, at der skal udarbejdes en handleplan for strategiens implementering i de respektive fagudvalg.

 

Natur og Miljø har udarbejdet et udkast til handleplanen. Den er vedlagt som bilag 1.

 

Handleplan for bæredygtig udvikling er en handleplan både for Bæredygtighedsstrategi 2020 (bilag 2) og Klima- og Energipolitikken (bilag 3).

 

Handleplanen skal sikre, at den bæredygtige udvikling sættes i gang gennem konkrete initiativer i de forskellige fagområder i organisationen, og blandt borgere og virksomheder i Svendborg Kommune. Der foregår mange relevante initiativer rundt omkring i organisationen. De medtagne initiativer er udvalgt, fordi de er konkrete og målbare.

 

Handleplanen indeholder initiativer og målsætninger indenfor hver af de 8 af FN’s verdensmål, som er medtaget i Bæredygtighedsstrategi 2020. Den bæredygtige udvikling skal ses som en proces, der er i konstant udvikling. Handleplanen skal derfor evalueres og revideres årligt.

 

Natur og Miljø har været i dialog med alle afdelingschefer i Svendborg Kommune og alle har budt ind med initiativer og målsætninger. For hvert initiativ er der angivet en baseline. Årstallet for baseline varierer fra initiativ til initiativ afhængig af, hvornår man sidst foretog en opgørelse. Det kan være for 2018, 2019 eller 2020. For enkelte initiativer er der endnu ikke angivet en baseline. Det skyldes, at initiativet først starter op i 2020, og baseline derfor vil blive fastlagt senere i år.

 

Jævnfør den tidligere fremlagte tidsplan er udkast til handleplan for bæredygtig udvikling 2020-2025 sendt til drøftelse og kommentering i alle fagudvalg i maj 2020. Høringssvar vil blive indarbejdet i handleplanen. Endelig godkendelse i Miljø-og Naturudvalget samt Byrådet er planlagt til juni 2020.

 

Handleplanen er også en CO2-reduktionsplan. For at understøtte det, er der udarbejdet del-projektplaner for CO2-reducerende initiativer i handleplanen. Del-projektplanerne er vedlagt som bilag 4. Heri er estimeret et ressourceforbrug til initiativerne samt hvilke resultater og effekter, vi ønsker at opnå.

 

Som bilag 5 er vedlagt en oversigt over igangværende indsatser, der bidrager til en CO2-reduktion for kommunen som virksomhed nu og fremadrettet. I oversigten er beskrevet en række forudsætninger. Det vurderes, at initiativerne under de forudsætninger kan reducere CO2-udledningen i 2030 med ca. 104% i forhold til 2018. De nødvendige ressourcer og investeringer, som er forbundet med reduktionen er estimeret i bilag 4.

 

Natur og Miljø har afsøgt andre kommuners erfaringer med CO2-reduktionsplaner, men uden held. Concito har i februar 2020 udgivet en rapport med fem anbefalinger til klimaplanlægning i kommunerne (se bilag 6 side 49-51). Concito foreslår, at der skabes bedre rammebetingelser, udarbejdes obligatoriske klimaplaner, datagrundlaget løftes markant, der løbende evalueres, og at der udarbejdes et virkemiddelkatalog for alle sektorer.

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Målsætningerne i handleplanen for 2025 er vurderet mulige at opnå indenfor de nuværende økonomiske rammer. Initiativer, der rækker videre end dem, der fremgår af handleplanen for 2025 forudsætter særskilte bevillinger.

Lovgrundlag

 

 

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 05-05-2020

Handleplanen blev drøftet og kommenteret med de følgende centrale bemærkninger:

  • Der ønskes øget fokus på borgerinvolvering i relation til den grønne omstilling i kommunen som geografisk enhed
  • Der ønskes fokus på adfærdsregulerende tiltag i den kommunale virksomhed, som kan reducere CO2 udledningen
  • Den ønskes en årlig CO2 reduktionsplan
  • Der ønskes en politisk drøftelse på det kommende møde i udvalget i forhold til om køb af grøn strøm kan indregnes i CO2 reduktionen