Punkt 7 Skovstrategi og forvaltningsplaner for de kommunale skove. Godkendelse af forslag.

Beslutningstema

Forslag til skovstrategi for de kommunale skove med målsætninger for hver enkelt skov samt forvaltningsplaner for hver enkelt skov forelægges til godkendelse med henblik på høring i Det Grønne Råd.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget, at:

  • Det forelagte forslag til skovstrategi for de kommunale skove med målsætninger for de enkelte skove godkendes og sendes i høring i Det Grønne Råd.
  • Implementeringen af Skovstrategien søges finansieret gennem et budgetforslag for 2021 og frem.

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at:

  • De forelagte forvaltningsplaner for de kommunale skove godkendes og sendes i høring i Det Grønne Råd.
  • Der tages beslutning om, hvorvidt udlægning af urørt skov tinglyses med Danmarks Naturforening som påtaleberettiget.
  • Der nedsættes et brugerråd for de kommunale skove.

Sagsfremstilling

Historik

Miljø- og Naturudvalget samt Teknik- og Erhvervsudvalget igangsatte på møde henholdsvis den 6. og 8. november 2018 udarbejdelse af en skovstrategi og langsigtede forvaltningsplaner for de kommunale skove.

Byrådet besluttede på møde den 18. december 2018, som led budget 2019 – supplement til delforlig, at øge andelen af naturskov (efterfølgende præciseret som urørt skov) fra 10% til 20% af de kommunale skove.

Der blev afholdt borgermøde den 29. april 2019 med workshops om brugen af de kommunale skove. Noter herfra er vedlagt som bilag (Bilag 4: Borgermøde den 29/4 2019).

Miljø- og Naturudvalget godkendte på møde den 4. juni 2019 forslag til strategiens overordnede mål for udviklingen i skovene og principper for forvaltningen med henblik på høring i Det Grønne Råd. Materialet blev tilrettet som ønsket på udvalgsmødet og sendt i høring i Det Grønne Råd frem til den 1. september 2019. Høringsmaterialet er vedlagt som bilag (Bilag 5: Høringsmateriale til Det Grønne Råd).

Der kom høringssvar fra:

  • Dansk Ornitologisk Forening v/Niels Andersen
  • Danmarks Naturfredningsforening v/René Lund Chetronoch
  • Svendborg Jægerråd v/Jacob Fogde

Høringssvarene er resumeret og kommenteret i hvidbog. Høringssvarene og hvidbogen er vedlagt som bilag (Bilag 6: Høringssvar fra Det Grønne Råd og Bilag 8: Hvidbog – høring i Det Grønne Råd). Der er bl.a. stillet forslag om, at udlæg af urørt skov tinglyses.

To naboer til Stevneskoven har fremsendt mails om mountainbikesporene i Stevneskoven og bedt om, at sporene bliver nedlagt ved en politisk behandling. Henvendelsen er behandlet i hvidbogen. De fremsendte mails er vedlagt som bilag (Bilag 7: Henvendelse om MTBspor). Administrationen foreslår i den forbindelse ingen ændringer. Hensyn til natur indgik i forbindelse med den oprindelige politiske godkendelse af sporene, og der er efterfølgende foretaget ændringer af sporet for at afbøde nabogener.

Niels Andersen, Dansk Ornitologisk Forenings repræsentant i Det Grønne Råd har medvirket til udvælgelsen af ny urørt skov.

Svendborg Museum har udarbejdet et notat om kulturværdierne i de kommunale skove.

Ekstern skovfaglig konsulent, Peter Friis Møller har udarbejdet baggrundsnotater til strategien, forslag til forvaltningsplaner for de enkelte skove med omstillingstiltag for alle skovafsnit samt manual for arbejdets udførelse.

Skovstrategien

Strategiens overordnede mål for udviklingen i skovene og principper for forvaltningen er tilrettet efter Miljø- og Naturudvalgets anvisninger på møde den 4. juni 2019. Der er ikke foretaget ændringer som følge af høringen i Det Grønne Råd, jf. Hvidbogen (Bilag 8: Hvidbog – høring i Det Grønne Råd). Forslag til konkrete målsætninger for de enkelte skove (kort) er indarbejdet i strategien. Strategien er tilføjet et baggrundsafsnit, og der er foretaget redaktionelle justeringer. Materialet er samlet i et forslag til ’Skovstrategi for de kommunale skove i Svendborg Kommune’ og er sat op grafisk. Forslaget er vedlagt som bilag (Bilag 1: Forslag til Skovstrategi). Det samlede skovareal er 308 ha, og der er udpeget 66 ha til urørt skov svarende til 21,4 %.

Senest i 2030 foretages en evaluering af indsatser og resultater, og det vurderes, om der er behov for en revision af strategien og forvaltningsplaner.

Forvaltningsplaner

Ud fra strategiens målsætninger og principper for forvaltningen er der udarbejdet forslag til forvaltningsplaner for de enkelte skove for de kommende 50 år. Forvaltningsplanerne beskriver kort skovene, deres historie, naturværdier, kulturhistorie og målsætninger. Herefter følger et afsnit med beskrivelse af, hvordan skoven skal forvaltes fremover. De enkelte forvaltningstiltag beskrives nærmere i en manual. Forvaltningsplaner og manual er udarbejdet på grundlag af materiale fra ekstern skovfaglig konsulent og Svendborg Museum.

Forvaltningsplanernes beskrivelse af de rekreative interesser er overordnet. Anlæggelse af nye stier og andre faciliteter vil ske i takt med, at behovene opstår, og at der afsættes midler hertil.

Forslag til forvaltningsplaner og tilhørende manual er vedlagt som bilag (Bilag 2: Forslag til Forvaltningsplaner og Bilag 3: Forslag til Manual).

Den videre proces

Maj 2020: Forslag til skovstrategi og forvaltningsplaner sendes i høring i Det Grønne Råd.

Oktober 2020: Endelig skovstrategi og forvaltningsplaner vedtages i MNU, TEU og Byrådet.

November 2020: Der nedsættes et brugerråd for de kommunale skove.

Kommunikation

Efter endelig vedtagelse udsendes en pressemeddelelse om strategien og forvaltningsplanerne, og der afholdes en event. Ved indgangen til alle skove opsættes små skilte, som byder velkommen til Svendborg Kommunens skov. I forbindelse med større omstillingstiltag i skovene opsættes midlertidige skilte, der fortæller om arbejdet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Implementering af skovstrategien vil i omstillingsperioden medføre en del skov-strukturskabende tiltag. Samtidig vil en del af den stående vedmasse kunne realiseres som gavntræ og flis.

Implementering af skovstrategien og forvaltningsplanerne vil på sigt føre til mere urørt skov og anden biodiversitetsskov. Der vil blive øgede udgifter til omstillingstiltag som f.eks. hugst og ændret hydrologi, til sikkerhedsfældning og over en årrække også tabte indtægter fra træsalg.

Forvaltningen skønner, at der vil komme en merudgift til driften af de kommunale skove på ca. 300.000 kr. årligt, heraf 100.000 kr. i øget administration fordelt mellem Natur og Miljø samt Trafik og Infrastruktur.

I merudgiften indgår ikke udgifter til eventuelle nye rekreative anlæg.

Merudgiften finansieres gennem et budgetforslag for 2021 og frem.

Lovgrundlag

 

Skovloven og Naturbeskyttelsesloven

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 05-05-2020

Indstillingens første punkt godkendes med bemærkning om, at skovstrategien udover at sendes i høring i Det Grønne Råd også udsendes i almindelig offentlig høring.
 

Liste V og løsgænger Jens Munk stemmer imod indstillingens andet punkt, idet de ønsker, at finansieringen holdes indenfor områdets eksisterende budget.
 

For indstillingens andet punkt stemmer 5 medlemmer: Liste Ø, liste C, liste A og liste F.
 

Indstillingens andet punkt blev dermed godkendt.