Punkt 11 Bevæg dig for Livet

Beslutningstema

Status på arbejdet med Bevæg dig for Livet.

Indstilling

Formanden indstiller:

  • At status på Bevæg dig for Livet tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Medlemsfremgang i foreningslivet

Den 15. april offentliggjorde DGI og Danmarks Idrætsforbund medlemstallene for 2019. Tallene viste endnu en flot fremgang til Svendborg Kommune på 1312 flere medlemmer i foreningerne.

 

Målet i Visionsaftalen for Bevæg dig for livet er en fremgang på 1800 medlemmer fra 2018-2023. Med 1752 flere medlemmer i 2018 og de nye medlemmer tilføjet, er projektetmålet om de 1800 nået, og med flere til.

 

Arbejdet med Visionsaftalen bliver derfor fremadrettet at fastholde den flotte vækst samtidig med der stadig rekrutteres nye medlemmer. Allerede nu oplever nogle foreninger medlemsnedgang som følge af COVID-19. En udvikling der forhåbentlig kan vende, når det igen bliver tilladt at lave uden- og indendørs idræt og aktivitet. Uanset hvad, er det en udfordring som foreningerne kommer til at arbejde med i 2020.

 

Ved et nærmere kig på tallene fra i år, er særligt handicapidrætten vækstet i medlemmer.

119 nye personer med handicaps har fundet vej til Svendborg Kommunes idrætsforeninger. Det kan bl.a. være et udtryk for det store fokus, der har været på målgruppen, samt succesfulde tiltag som fx Wild Rabbits i Svendborg Basketball Club.

Foreningsbaseret fitness er for 4. år i træk den idræt med størst medlemsfremgang i absolutte tal, og så er der en vækst i medlemmer i målgruppen 13-18 år. En vækst der er interessant, da det traditionelt set har været en svær målgruppe at fastholde samt rekruttere til foreningslivet. Væksten ses ved både drenge og piger.

 

Medlemstallene skal som andre år tolkes med forbehold, da 1 borger i Svendborg Kommune godt kan figurerer som 3 medlemmer i tallene afhængig af, hvor mange foreninger den pågældende borger er medlem af. Spiller én borger eksempelvis fodbold i SfB, golf i Svendborg Golfklub og svømmer i Svendborg Svømmeklub tæller vedkommende 3 medlemmer, men altså stadig kun én borger.

 

SALFA:Kids

Titlen dækker over et nyt forskningsprojekt mellem Svendborg Kommune og SDU, der har til formål at afdække og mindske barriere for at være fysisk aktive, for børn (0-18 år) med et bevægelseshandicap. Projektet involverer forældre, skoler, ansatte i kommunen og foreningslivet, og består af en række interviews og spørgeskemaer der skal munde ud i nogle anbefalinger, der kan hjælpe Svendborg Kommune med at mindske de oplevede barrierer målgruppen har, for at engagere sig i fysisk aktivitet. Projektet løber over 18 måneder fra d. 1/2-2020, men er allerede forsinket som følge af COVID-19.

 

Foreningssamarbejder og projektmidler fra Liv i min by

Projektlederen for hhv. Bevæg dig for livet og SPULT har fået bevilliget 200.000kr. fra bevægelsespuljen i projekt Liv i min by. Midlerne skal understøtte arrangementer og events på tværs af foreningsliv, erhvervsdrivende og skoler i det geografisk afgrænsede område for Liv i min by (fra Torvet ned mod Jessens Mole). Det bærende i arrangementerne er ikke de enkelte events, men det samarbejde og de synergier der kan opstå i samarbejdet, når forskellige aktører sættes sammen. Konkret er der planer om små workshops rundt omkring i området, et aften/natløb med fokus på oplevelser mere end tidtagning, Danmarks største glidebane, springbaner og danseevents i gågaden.

Efter afvikling af de enkelte events er der lagt op til, at de deltagende foreninger og aktører lægger en plan for, hvordan samarbejdet skal udmøntes efter i år og fremefter. Forhåbningerne med projekterne er, at forskellige og nye målgrupper får øjnene op for hinandens tilbud.

 

Den blå sport

Dansk Sejlunion, Dansk Kano og Kajak forbund og Dansk Forening for Rosport har henvendt sig om et projekt med Svendborg Kommune. Projektet har til formål at få forbundenes forskellige foreninger til at samarbejde om, at flere unge skal have gode og positive oplevelser på vandet.

Projektet har lige nu en ansøgning inde ved Friluftsrådet, og går den igennem, skal vi som Svendborg Kommune bidrage til opgaven via Ungdomsskolen og andre fritidstilbud.

Projektet har potentialer i forhold til, at flere foreninger begynder at arbejde sammen på tværs af aktivitetsområde, men på samme facilitet. Projektet forventes igangsat efterår 2020.

Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 30-04-2020

Indstillingen godkendt.