Punkt 7 Overfladevand og offentlige parkeringspladser på Skovsbovænge

Beslutningstema

Beslutning om medfinansiering af anlæg til håndtering af overfladevand fra Skovsbovænge ifbm. ny udstykning samt anlæg af nye parkeringspladser ved Poulinelund.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse og Byrådets endelige vedtagelse:

 

  • At der indgås økonomisk aftale med bygherren for udstykningen på Skovsbovænge om etableringen af fælles anlæg til håndtering af overfladevand fra den offentlige del af vejen på Skovsbovænge.
  • At der bevilges og frigives 90.000 kr. til anlæg af nye parkeringspladser ved Poulinelund.
  • At der bevilges og frigives 247.500 kr. til et anlægsprojekt til sikring af, at den offentlige del af Skovsbovænge kan afvandes.
  • At ovenstående anlægsramme i 2020 finansieres af overførte anlægsmidler fra projektet – forlængelse af Johannes Jørgensens Vej.

Sagsfremstilling

Sagen omkring overfladevand er tidligere behandlet på Teknik- og Erhvervsudvalgets møde den 20. januar 2020 og på Økonomiudvalgets mødet 21. januar 2020, hvorfra sagen blev tilbagesendt til fornyet administrativ behandling.

 

Administrationen har genbehandlet sagen, og har samtidig set den i sammenhæng med etablering af nye parkeringspladser ved Poulinelund. Hidtil har parkeringen foregået på et privatejet areal, som nu udstykkes til parcelhuse, og der er derfor behov for parkeringspladser til de besøgende i skoven. Det er væsentligt at håndteringen af overfladevandet på den offentlige del af vejen håndteres inden udstykning, da der ellers efterfølgende vil skulle indgås aftaler med de nye ejere om etablering af afvanding og anlæggelse af parkeringsplads.

 

Der har ved administrationens genbehandling af sagen været nye forhandlinger med bygherren for udstykningen. Der er opnået en reduktion fra 50% til 25% på kommunens bidrag til tilslutningen og samtidig opnået en aftale om retten til anlæggelse af en parkeringsplads ved skoven, under forudsætning af politisk godkendelse.

 

Overfladevand:
 

Baggrunden for etablering af fælles anlæg til afvanding er at sikre afvandingen af den offentlige del af Skovsbovænge, idet vejvandet herfra løber i retning mod den nye udstykning og der er i dag ingen anlæg til afledning af overfladevand på den offentlige del af Skovsbovænge.
 

Der er planlagt privat byggemodning til 10 parceller i området. Det ny område skal håndtere regnvandet på egen grund ved etablering af et regnvandsbassin, ifølge ”Forslag til Lokalplan 655 for et område til boligformål i Skovsbo”.
 

Bygherren ønsker at etablere et fælles regnvandsbassin. Svendborg Kommune har derfor været i dialog med bygherren om, at der kan udledes overfladevand fra den offentlige del af vejen på Skovsbovænget til dette regnvandsbassin beliggende på den private byggemodning.

I den nye aftale indgår at: (bilag 1 – bygherres accept af fordeling af udgifter):
 

  • bygherren afholder 75 % af anlægsudgiften og kommunen afholder 25 % af anlægsudgiften til transportledning af overfladevand og regnvandsbassin. 
  • grundejerforeningen for lokalplanområdet forestår fremtidig drift og vedligeholdelse af fællesledning og regnvandsbassin.
  • kommunen har ingen udgift fremover for retten til at benytte fælles transportledninger og regnvandsbassinet på den private byggemodning.    
     

Da den offentlige vej hælder ned mod det nye byggemodningsområde er anlæg af et fælles anlæg til bortledning en nødvendighed. Overfladevandet fra vejen kan ikke ledes direkte til vandløb, da det først skal igennem et forsinkelsesbassin el lign.
 

Hvis det undlades at etablere et fællesanlæg nu, vil det private regnvandsbassin ikke kunne tilsluttes uden ekstra anlægsudgifter til nye regnvandsledninger og udvidelse af bassin forudsat, at grundejerforeningen i fremtiden vil være indstillet på dette.
 

Vejvandet vil samles for enden af den kommunale del af Skovsbovænge og samles i dag på privat fællesvej. Det er også muligt, at vejvandet fra den øvre del (der er offentlig vej) vil ledes på overfladen til den nye byggemodning.  Det er ikke lovligt at lede overfladevand fra vej til andre private arealer på overfladen.
 

Når den nye byggemodning er etableret, vil det ikke længere være muligt at lede vejvand fra den offentlige vej væk, idet vandet skal gennem et forsinkelsesbassin inden vandet må udledes til recipient. Da byggemodningen ligger nederst og der samtidig ikke må bygges tekniske anlæg i Fredskov, er der ikke andre muligheder end at lave aftale om etablering af bassin på privat jord.
 

 

Behov for anlæg og vedligeholdelse af parkeringsplads:
 

Hidtil har der været aftale med grundejeren på Skovsbovænge nr. 10, om, at gæster til Poulinelund kan parkere på et privat areal, det bliver nu udstykkes til parcelhusbebyggelse.
 

Ifølge lokalplanen for boligområdet kan der etableres en mindre parkeringsplads for 6 biler øst for vejadgangen til Poulinelund.
 

Administrationen anbefaler, at kommunen etablerer og vedligeholder parkeringspladsen, da der ikke er anden parkeringsmulighed tæt på skoven. P-pladsen tinglyses efter aftale med bygherre på det private areal inden udstykningen.
 

 

Vedligeholdelse af privat fællesvej:
 

Den private fællesvej ned til kommunens skovparcel er sammenfaldende med en offentlig sti. Vedligeholdelsespligten af den private fællesvej ned til kommunens skovparcel skal fordeles mellem brugerne af vejen efter deres brug. Kommunen fortsætter med at vedligeholde den del af vejbrugen som er grundet adgangen til skovparcellen; herunder også den eventuelle p-plads. Kommunen arbejder på en partsdeling af vedligeholdelsen igennem en skriftlig aftale med bygherren. Denne aftale kan efterfølgende tinglyses.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Overslag:

Fælles anlægsudgifter til bortledning af overfladevand: 550.000 kr./ 4   137.500 kr.

Egne udgifter til bortledning af regnvand på den offentlige del af Skovsbovænge  110.000 kr. 

Svendborg kommunes samlede udgifter til bortledning af overfladevand  247.500 kr.  

 

Udgifterne er fordelt således, at Svendborg Kommune betaler 25 % af anlægsudgifterne til etableringen af fælles regnvandsbassin og tilhørende rørledning på det private område. Kommunen afholder hele udgiften til etableringen af afvandingssystemet til bortledning af overfladevand på den offentlige del af Skovsbovænge.

 

Parkeringsplads:

Parkeringspladsen anlægges i grus. Anlægsudgiften er beregnet til 90.000 kr. Vedligeholdelsen andrager ca. 2000 kr. årligt og kan afholdes på driftsbudgettet for skovdrift.

 

Den samlede udgift til både anlæg til bortledning af overfladevand og parkeringsplads bliver herefter 247.500 kr. + 90.000 kr. i alt 337.500 kr.
 

Den samlede udgift til både anlæg af bortledning af overfladevand og anlæg af parkeringsplads på 337.500 kr. søges finansieret af overførte midler fra anlægsprojektet forlængelse af Johannes Jørgensens Vej.

Lovgrundlag

Svendborg Kommunes spildevandsplan

Svendborg Kommuneplan – klimatilpasning

Lokalplan 655

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 02-04-2020

Godkendt og anbefales til Byrådets endelige vedtagelse.

 

Flemming Madsen (A) forlod mødet under sagens behandling.

 

Afbud: Jens Erik Laulund Skotte (Ø). Stedfortræder: Jesper Kiel (Ø).

Afbud: Palle Fischer (C). Stedfortræder: Henrik Nielsen (C).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-04-2020

Indstilles. Flemming Madsen var inhabil og deltog ikke i sagens behandling.

Beslutning i Byrådet den 28-04-2020

Godkendt.

Afbud fra Søren Kongegaard (A). Som suppleant deltog Mikael Hansen (A).

Flemming Madsen (A) var inhabil og deltog ikke i sagens behandling.