Punkt 16 Den fremtidige model for de kulturelle lejere på Frederiksø

Beslutningstema

Den fremtidige model for de kulturelle lejere på Frederiksø.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse med endelig vedtagelse i Byrådet, at:

  1. Lejemålene tilbydes som partnerskabsaftaler.
  2. Lejerne får et forlænget opsigelsesvarsel på 2 år.
  3. Samtlige lejemål genudbydes via offentligt udbud.

Sagsfremstilling

Snedkeriet og Spåneriet på Frederiksø ejes af Svendborg Kommune. Bygningerne bruges i dag af forskellige kreative og kunstneriske brugere og iværksættere (fremadrettet samlet betegnet brugerne).
 

Brugerne får i dag lokaler i bygningerne stillet til rådighed uden lejebetaling. Til gengæld leverer brugerne kulturelle arrangementer og åbne workshops som modydelse. Samarbejdet mellem Svendborg Kommune som bygningsejer/udlejer og brugerne/lejerne er beskrevet i partnerskabsaftaler, hvor det konkretiseres, hvad den enkelte bruger skal levere som modydelse for at få stillet lokale til rådighed. Samarbejdet evalueres årligt.
 

Modellen med partnerskabsaftaler er en del af de midlertidige aktiviteter på Frederiksø med udløb ved udgangen af 2019. Der skal derfor for fremtiden findes en anden passende model.
 

På baggrund af ovenstående har administrationen arbejdet med at finde forskellige modeller, som kan anvendes på den fremtidige administration. Dette arbejde er sket i dialog med brugerne, som har fået mulighed for at fremkomme med input og egne ønsker.
 

Brugerne har fået udarbejdet rapport, som beskriver, hvordan brugerne har oplevet samarbejdet med kommunen, og hvordan det fremtidige samarbejde kunne ske ud. Rapporten er vedlagt som bilag til nærværende punkt (bilag 1). 
 

Kort sagt er der en generel tilslutning til den nuværende model med partnerskabsaftaler (rapportens s. 3). Som alternativer hertil anføres en fast lav huslejebetaling eller omsætningsbestemt husleje (rapportens s. 11 og 13). Modellerne er drøftet med administrationen, som har arbejdet videre med dem og konkretiseret dem i lyset af de politiske ønsker og administrative overvejelser.
 

På baggrund af arbejde med brugerne og efter forelæggelse for direktionen har administrationen arbejdet videre med en udbygning af den eksisterende model, partnerskabsmodellen. Det nærmere indhold i den udbyggede model er som neden for beskrevet:
 

 

Partnerskabsmodellen:

Lokale stilles til rådighed for brugerne uden huslejebetaling. Modydelse for brugernes brug af lokale er brugernes afvikling af kulturelle arrangementer og åbne workshops. De nærmere krav til brugernes modydelse konkretiseres i partnerskabsaftaler. Modellen suppleres med traditionelle lejekontrakter med kr. 0 i leje.
 

Modellen indebærer en forlængelse af de eksisterende forhold for de kulturelle brugere på Frederiksø. Fordelen ved modellen er, at den er kendt og generelt har tilslutning blandt brugerne.

Endvidere indebærer modellen, at kommunen får afviklet kulturelle arrangementer og workshops til glæde for borgerne.
 

Ulempen ved modellen er, at samarbejdsaftalerne er svære at håndhæve rent juridisk, såfremt brugerne ikke lever op til aftalens vilkår. Dette skyldes, at den ydelse, som brugerne skal levere, er vanskelig at definere tilstrækkeligt præcist.
 

Modellen giver ej heller mulighed for at sikre mod, at en bruger anvender lokaler i bygningerne til både nonprofit og profitbaseret kulturel virksomhed. En brugers anvendelse af lokaler til profitbaseret virksomhed er reelt konkurrenceforvridende i forhold til andre lignende virksomheder, som betaler leje for brug af lokaler.
 

Modellen med partnerskabsaftaler suppleres af traditionelle lejekontrakter, som indeholder en præcisering af brugernes/lejers rettigheder og pligter.
 

Samtlige nuværende brugere/lejere er tilbudt forlængelse af eksisterende lejekontrakter til d. 31. marts 2020.
 

Herefter er det planen at sætte samtlige lejemål i offentligt udbud på samme måde som for de hidtidige partnerskabsaftaler i forbindelse med de midlertidige aktiviteter.
 

Arbejdet med udbud og efterfølgende udvælgelse foretages af et panel bestående af repræsentanter fra Kultur og Fritid, Plan og Udvikling samt Erhvervskontoret. Ved efterfølgende ledige lokaler vil der ske almindelig annoncering af ledige lejemål på kommunens hjemmeside.
 

Fremtidige lejere vil få en samarbejdsaftale og en lejeaftale. Samarbejdsaftalen vil indeholde en konkretisering af, hvad lejere skal levere som modydelse at få stillet lokale til rådighed.
 

Lejeaftalen indeholder en beskrivelse af lejers rettigheder og pligter, herunder vilkår om ingen lejebetaling samt fordeling af vedligeholdelsesforpligtelser. Lejeaftalen vil i øvrigt indeholde bestemmelse om, at lejer kan opsiges med 2 års varsel. Lejer kan således f.eks. opsiges med 2 års varsel, såfremt kommunen selv vil bruge lejers lokale.
 

Det har været drøftet, hvilket opsigelsesvarsel lejerne skal have. Et 2-årigt opsigelsesvarsel er en fordobling af det varsel, som Erhvervslejeloven giver lejer. Det er således efter loven tilstrækkeligt med 1 års varsel ved udlejers opsigelse til udlejers eget brug.
 

Desuden kan et forlænget opsigelsesvarsel give udfordringer i forhold til hurtig ageren på ønsker om anden anvendelse af udlejede bygninger eller arealerne, hvorpå bygningerne er placeret.
 

Opsigelsesvarslet på 2 år foreslås dog bibeholdt ud fra en ensartet behandling af hhv. de kulturelle lejere og Danmarks Museum for Lystsejlads. I øvrigt vurderes et forlænget opsigelsesvarsel at give lejerne optimale muligheder for at foretage fundraising til projekter m.v. 
 

Evaluering af partnerskabsaftalerne forventes foretaget årligt ved udsendelse af evalueringsskemaer til lejernes udfyldelse.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Modellen vurderes ikke at indeholde ændringer i kommunens økonomi.

Lovgrundlag

Kommunalfuldmagten

Erhvervslejeloven

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-03-2020

Indstillingen godkendt.


Afbud: Jens Erik Laulund Skotte (Ø), stedfortræder Jesper Kiel (Ø)

 

Afbud: René Haahr (V), stedfortræder Lars Erik Hornemann (V)

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 24-03-2020

Indstilles.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O). Som suppleant deltog Johan Emil Rasmussen (O).

Beslutning i Byrådet den 31-03-2020

Godkendt.

Afbud fra Søren Kongegaard (A) og Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Christian Kaastrup (A) og Ulla Larsen (V).