Punkt 11 Bosætningsstrategi 2020

Beslutningstema

Endelig vedtagelse af Bosætningsstrategi 2020.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget med endelig godkendelse i Byrådet, at

 

  • Bosætningsstrategi 2020 vedtages endeligt.

Sagsfremstilling

Formål

I Bosætningsstrategi 2020 fastlægges Byrådets strategi for bosætning i Svendborg Kommune.
 

Bosætningsstrategiens formål er at synliggøre de potentialer Svendborg Kommune har for at øge befolkningstallet gennem bosætning samt at fremlægge Byrådets prioriteringer med en strategi for, hvordan den ønskede bosætning realiseres.
 

Bosætningsstrategien vil dermed gøre det muligt for interne og eksterne at arbejde målrettet og strategisk for at opfylde Byrådets ønsker for bosætning i Svendborg Kommune.
 

Flere borgere i kommunen vil medvirke til, at Svendborg fortsat kan være en levende kommune med et varieret erhvervs-, handels- og kulturliv, stærke fællesskaber og en robust arbejdsstyrke. Flere borgere betyder også flere, der bidrager til den fælles økonomi og dermed bedre muligheder for at tilbyde borgerne en god kommunal service.
 

Bosætningsstrategien vil indgå som grundlag i det igangsatte arbejde med revision af kommuneplanen. Strategien vil bla. understøtte arbejdet med at prioritere ønsker til nye boligudlæg.
 

Bosætningsstrategi 2020 ligger som Bilag 1.

 

Baggrund og sammenhæng til andre planer

Bosætningsstrategien er beskrevet i Planstrategi ’19, der således er afsættet til at udarbejde en bosætningsstrategi.
 

I Planstrategi ’19 har Byrådet besluttet:

”Svendborg Kommune vil udarbejde en bosætningsstrategi for Svendborg for at skabe de bedste rammer for tilflytning til kommunen. Bosætningsstrategien skal skabe grundlag for, at vi fokuserer på de rigtige indsatser i forhold til øget bosætning i Svendborg.”
 

Følgende to temaer er bl.a. besluttet revideret i den kommende kommuneplan 2021-2033:

  • Byudvikling
  • Byer og lokalområder


Bosætningsstrategien vil danne grundlag for den igangværende revision af kommuneplanen i forhold til de to nævnte emner.
 

I forbindelse med igangsætningen af Bosætningsstrategien den 7. februar 2019 besluttede Teknik- og Erhvervsudvalget, at administrationen som led i processen skal kontakte alle grundejere med vedtagne lokalplaner, som ikke har brugt deres byggeret og grundejere med kommuneplanrammer til boliger. Relevante resultater af kontakten er indarbejdet i bosætningsstrategien.

 

Indhold

Bosætningsstrategien peger på, hvordan vi kan øge bosætningen i Svendborg Kommune. Øget bosætning sker ved at fastholde nuværende borgere og ved at tiltrække nye tilflyttere. Kommunens særlige potentialerne synliggøres i bosætningsstrategien, hvilket leder til de udvalgte temaer i strategien.

Bosætningsstrategien omfatter følgende temaer:

  • Svendborg By og Havn
  • Målgrupper

-          ”Homecommers

-          ”Københavnere”

-          Unge studerende

-          ”Emptynesters”

  • Tankefuld
  • Lokalområder
  • Almene boliger


For hvert tema beskrives, hvordan temaet er væsentligt for at øge bosætningen i Svendborg Kommune. Derefter følger en række delstrategier, der fokuserer på, hvordan Svendborg Kommune aktivt vil arbejde for at realisere bosætningspotentialet indenfor det enkelte tema.

 

Organisering og proces

Bosætningsstrategien er forankret ved Teknik- og Erhvervsudvalget.
 

Arbejdet blev indledt med en paneldebat for hele Byrådet i maj måned. Her deltog også oplægsholdere og udvalgte interessenter. Efterfølgende har der været holdt en række temamøder med Teknik- og Erhvervsudvalget om udvalgte temaer i Bosætningsstrategien. På et af disse møder deltog Lokaludvalget også.
 

Bosætningsstrategi 2020 blev præsenteret og drøftet af Byrådet på et temamøde den 6. februar 2020. På Teknik- og Erhvervsudvalgets møde samme dag blev strategien yderligere drøftet. På baggrund af de politiske drøftelser er følgende blevet tydeliggjort i strategien:

  • Svendborg By og landområderne er hinandens forudsætninger for at være en attraktiv bosætningskommune.
  • Begrebet byfortætning er uddybet, herunder at det ikke har negative konsekvenser for byens grønne rum.
  • Fastholdelse af nuværende borgere der ønsker at flytte til en ny boligtype, er et fokusområde. Det skal bl.a understøttes ved at kunne tilbyde en bredde i forskellige boligtyper.


Baggrundsrapport

Bosætningsstrategi 2020 bygger bla på baggrundsrapporten ”Analyse af bosætningsmønstre i Svendborg Kommune” (Bilag 2). Heri er fokus på Svendborg Kommune samlet og kommunens 13 lokalområder enkeltvis.
 

Analysen består af data fra perioden 2015-2018. Sammen med analyser og tendenser er det samlet set en forudsætningsredegørelse, der belyser, hvilke potentialer, der er for ny bosætning i Svendborg Kommune. Dermed danner den en væsentlig del af grundlaget for Bosætningsstrategi 2020. 
 

Analysen giver et overblik over den nuværende boligsituation, demografi og udvalgte kvalitetsparametre. Det belyses, hvad der er efterspørgsel på (boligtyper og områder) og hvordan boligsalget ser ud i de enkelte lokalområder. Der er størst fokus på demografi for tilflyttere og fraflyttere. Sammen med udvalgte data som særlige målgrupper og antallet af foreninger peger analysen på de faktorer, der vurderes at have størst effekt på en øget bosætning.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Bosætningsstrategi 2020 vil understøtte arbejdet med at øge bosætningen og muligvis også arbejdskraft til Svendborg Kommune.
 

Udgifter til analyser i forbindelse med udarbejdelse af bosætningsstrategien er afholdt inden for gældende budget.

Lovgrundlag

 

 

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-03-2020

Jens Munk, Løsgænger fremsætter følgende ændringsforslag:

”At der i strategien indarbejdes at der skal byggemodnes grunde i alle 13 lokalområder”.


For stemte 1 medlem, Løsgænger Jens Munk.

Imod stemte 8 medlemmer, Liste A, V, C og Ø.

Forslaget var dermed faldet.

Indstillingen var dermed godkendt.

 

Afbud: Jens Erik Laulund Skotte (Ø), stedfortræder Jesper Kiel (Ø)

 

Afbud: René Haahr (V), stedfortræder Lars Erik Hornemann (V)

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 24-03-2020

Indstilles.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O). Som suppleant deltog Johan Emil Rasmussen (O).