Punkt 8 Midlertidig ændring af indbetaling til parkeringsfond

Beslutningstema

Beslutning vedrørende midlertidig ændring af opkrævningstidspunkt for indbetaling til parkeringsfond

Indstilling

Direktionen indstiller, at det besluttes:

  • at opkrævning af bidraget til parkeringsfond, herunder bankgarantistillelse, senest skal ske på tidspunktet for ibrugtagning
  • at ændringen gøres midlertidig med virkning for byggetilladelser meddelt inden den 1. september 2020

Sagsfremstilling

Sagen forelægges for udvalget som en direkte konsekvens af den aktuelle verdenskrise vedrørende coronavirus. Som følge heraf er der behov for en midlertidig fravigelse af reglerne for, hvornår indbetaling til kommunens parkeringsfond skal finde sted.

Som følge af situationen kan det risikeres, at banker vil være tilbageholdende med garantistillelser til virksomheder, og at virksomheder ikke selv kan indbetale pengene som følge af kortsigtede likviditetsproblemer. Det er relevant i forhold til indbetaling til kommunens parkeringsfond, da indbetaling eller garantistillelse skal ske senest på tidspunktet for tilladelsens udstedelse, se § 3, stk. 4 i bilag 1 (Cirkulære om kommunale parkeringsfonde) og bilag 2 (Vedtægter for parkeringsfond).

Da reglerne for tidspunkt for indbetaling til parkeringsfonden er fastsat af miljøministeren i et cirkulære med direkte hjemmel i en lov, har Svendborg Kommune som udgangspunkt ikke hjemmel til at fravige dem.

I praksis betyder det, at indbetaling til parkeringsfonden, eller garantistillelse, skal ske senest, når der gives byggetilladelse til et byggeri. Det fremgår dog også af stk. 4, at byrådet kan kræve, at det fulde bidrag indbetales som vilkår for byggetilladelsen. Dette kan tolkes, således at byrådet også kan vælge ikke at kræve bidraget på forhånd, men vælge at give henstand. Dette ændrer ikke på at forfaldstiden er kommet, men betalingspligten indtræder først, når kommunen giver et nærmere bestemt påkrav herom. Denne fortolkning er i strid med parkeringsfondens vedtægter, men der er hjemmel i vedtægten til at dispensere under særlige forhold.

På baggrund af den samfundsmæssige situation er det administrationens vurdering, at der midlertidigt bør lempes på bestemmelserne vedrørende indbetaling til parkeringsfonden. Ved at tillade at indbetaling kan ske senest på tidspunktet for ibrugtagning, afbødes nogle af krisens konsekvenser for erhvervslivet.

Det er på den baggrund administrationens anbefaling, at det i en periode tillades, at indbetaling til parkeringsfonden, eller garantistillelse, skal ske senest ved ibrugtagning af et byggeri. Det bør gælde for byggerier, der får byggetilladelse inden for en afgrænset periode. Det er administrationens vurdering, at et halvt år vil være passende i forhold til de aktuelle oplysninger om krisens varighed. Det bemærkes, at det kan være nødvendigt at genoverveje perioden på et senere tidspunkt, da ingen med sikkerhed kan udtale sig om krisens forventede forløb.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Senere indbetaling til parkeringsfonden kan få betydning for tilrettelæggelsen af etablering af parkeringsfondspladser. Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at fastslå, at det vil medføre negative konsekvenser.

Det kan være forbundet med betydelige erhvervsmæssige konsekvenser, hvis der ikke gives tilladelse til at fravige kravet om indbetalingstidspunkt til parkeringsfonden. Dette kan muligvis medføre, at nogle byggetilladelser ikke vil kunne gives.

Lovgrundlag

Byggeloven.

Cirkulære om kommunale parkeringsfonde

Beslutning i Økonomiudvalget den 24-03-2020

Godkendt.

Afbud fra Dorthe Ullemose (O). Som suppleant deltog Johan Emil Rasmussen (O).