Punkt 6 Forskning i forbindelse med idrætsskoler

Beslutningstema

Gennemførelse af forskning på idrætsskolerne

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Svendborg Kommune anbefaler Syddansk Universitets ansøgning til Novo Nordisk Fonden med henblik på forskning på idrætsskolerne fra januar 2021

Sagsfremstilling

I perioden 2008 til 2015 fulgte Syddansk Universitet (SDU) ca. 1.200 elever på idræts- og kontrolskolerne i Svendborg Kommune. De undersøgte effekterne på seks lektioners idræt om ugen i 0.-6. klasse i forhold til helbred, fritidsaktivitet og idrætsdeltagelse.

Forskningsstudiet – The Champs Study DK – er verdens største forskningsstudie af sin art. Forskningen blev finansieret af fonde med i alt 36 mio. kr.

Forskningsresultaterne viser blandt andet signifikante effekter på forebyggelse af livsstilssygdomme og resultaterne er løbende blevet præsenteret i ind- og udland, ligesom forskere fra hele verden bruger data indsamlet i Svendborg til yderligere forskningsstudier.

Novo Nordisk Fonden har i 2020 oprettet en pulje, der har til formål at fremme en sund udvikling blandt børn i alderen 10-15 år ved at nedsætte stillesiddende adfærd samt fastholde og fremme bevægelse og fysisk aktivitet i aldersgruppen.

På baggrund af Svendborgprojektet har Novo Nordisk Fonden opfordret SDU til at fremsende en ansøgning omkring børn og fysisk aktivitet.

SDU har i den forbindelse henvendt sig til Svendborg Kommune, da de gerne vil lave en ansøgning, der giver mulighed for at følge op på effekterne af Svendborgprojektet og børnenes fysiske aktivitet, deltagelse i fritidsidræt og deres generelle helbred.

Formålet med det nye forskningsstudie er at undersøge om de børn, der i dag går på idrætsskoler i Svendborg stadig får den positive effekt, som forskerne fandt, da de undersøgte børnene fra 2008-2015.

Det er frivilligt at deltage i forskningsstudiet og forældrenes accept med underskrift skal indhentes inden start af projektet.

Forældre og elever orienteres skriftligt og mundtligt på forældremøder om forskernes tavshedspligt, forsøgspersoners ret til aktindsigt, klageadgangen og mulighed for erstatning.

 

Der er én testrunde i den planlagte forskning. SDU foreslår følgende metode

  • Én klasse på hvert klassetrin (1.-9. klasse) på hver skole udvælges tilfældigt
  • Børnene undersøges med samme testmetoder som tidligere; test af fysisk form og motorik samt fasteblodprøver om morgenen
  • Èt spørgeskema til henholdsvis elever og forældre vedrørende deres daglige liv og aktiviteter
  • En kvalitativ undersøgelse af lærernes, elevernes og forældrenes forståelse af og deltagelse i idrætsskolernes hverdag

Tidsplan og konsekvenser for Svendborg Kommune

  • Efteråret 2020 - information til elever, forældre og skoler.
    Der sendes informationsbreve til de udtrukne klasser, informationsmøder på skolerne og planlægning af testrunder på skolerne
    SDU udarbejder materialer og afholder informationsmøderne i samarbejde med koordinator i Svendborg
  • Januar 2021 til efteråret 2021 – alle tilmeldte børn testes.
    Tidsforbruget til fysiske test er én formiddag pr. klasse. Hertil kommer tilhørende blodprøvetagning.
  • SDU søger om midler til en koordinator i Svendborg Kommune – kr. 400.000, der i samarbejde med SDU, får ansvaret for kommunikation til alle involverede parter, koordinering og planlægning af testrunder
  • Skolerne vil få ansvaret for at uddele breve til forældre og modtage samtykkeerklæringer fra dem, der ønsker at deltage i forskningen, og der vil være behov for information via Aula, når der skal være test m.v. Herudover vil der være behov for fleksibilitet i forhold til afvikling af test af eleverne (koordinator planlægger i samarbejde med skolerne, så det forstyrrer mindst muligt)

SDU forventer svar på fondsansøgningen senest i juli 2020.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Forskningsstudiet finansieres af fonde og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved SDU.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 04-03-2020

Godkendt.

Karl Magnus Bidstrup (løsg.) og Steen Tinning (B) var i mod.