Punkt 5 Rammeaftale 2021-2022 for det specialiserede socialområde

Beslutningstema

Drøftelse af bidrag til Rammeaftale 2021-2022 for det specialiserede socialområde til brug for politisk temadag den 26. marts 2020.

Indstilling

Direktionen indstiller:

  • At udvalget bidrager med perspektiver og temaer til rammeaftalen og fremtidens socialområde.

Sagsfremstilling

KKR Syddanmark inviterer den 26. marts 2020 politiske udvalg i relation til det specialiserede socialområde i kommunerne og regionen i Syddanmark til at komme tættere på udformningen af Rammeaftale 2021-2022 og således til at bidrage med perspektiver og temaer til aftalen og fremtidens socialområde. På den politiske temadag tages de politiske bidrag med i debatten med henblik på det fælles mål:  At løfte det specialiserede socialområde til gavn for borgerne.

 

Baggrund

Kommunerne og Region Syddanmark bærer ansvaret for koordineringen af det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet i henhold til BEK nr. 1631 af 16/12/2016 Bekendtgørelse om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde. I forbindelse med dette arbejde udarbejdes der hvert andet år en toårig rammeaftale, som godkendes af kommunalbestyrelserne og Regionsrådet. Rammeaftalen er kommunalbestyrelsernes og Regionsrådets redskab til at styre den faglige udvikling, kapacitet og økonomi på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet. Rammeaftalen dækker både børneområdet og voksenområdet.

 

Rammeaftalen består af: 

-          en Udviklingsstrategi, der beskriver den faglige udvikling på området, herunder fælles udvikling af området med udgangspunkt i særlige, politisk valgte indsatsområder.

-          en Styringsaftale, der beskriver styring af økonomi- og kapacitetsudviklingen på området. Styringsaftalen er den mere beregningstekniske del af Rammeaftalen, som indeholder fælles spilleregler ift. køb og salg af pladser.

 

Lokale drøftelser af bidrag til rammeaftalen 2021-2022

På denne baggrund opfordrer KKR Syddanmark til lokale drøftelser af behov og udfordringer på det specialiserede socialområde og udvikling af området. Drøftelserne kan tage udgangspunkt i følgende spørgsmål:

  • Hvad er vigtigt, og hvad optager os på den tværkommunale og tværsektorielle bane?
  • Hvad vil vi være kendte for i Syddanmark?
  • Hvad skal vi samarbejde om fremadrettet?
  • Hvilke udviklingstiltag skal rammeaftalen fokusere på?
  • Hvilke mål sætter vi for fremtidens socialområde i Syddanmark?

 

Der opfordres til at have fokus på såvel kortsigtede og langsigtede perspektiver.

 

Proces

De lokalpolitiske bidrag samles og danner grundlag for en politisk temadag den 26. marts 2020. På denne baggrund udarbejdes Rammeaftalen 2021-2022.

 

  • 9. marts 2020: Deadline for tilbagemelding til KKR på de lokale drøftelser.
  • 26. marts 2020: På den politiske temadag vil der være politiske oplæg samt drøftelse af temaer og indsatser, der skal indgå i rammeaftalen. Bidrag fra de lokalpolitiske drøftelser indgår i denne drøftelse.
  • April-maj 2020: Socialdirektørforum drøfter resultatet af temadagen, og der formuleres et udkast til en ny rammeaftale.
  • 29. maj 2020: Udkast til Rammeaftale for 2021-2022 drøftes på Socialdirektørforum, hvorefter den sendes til godkendelse i kredsen af kommunaldirektører og KKR Syddanmark efterfulgt af politisk godkendelse i de 22 syddanske kommuner og Region Syddanmark.

 

I 2017 bidrog socialudvalg i kommuner og region i Syddanmark ligeledes med forslag til den overordnede politisk strategiske retning for rammeaftalerne og med konkrete temaer til rammeaftalen for 2018. Vedlagt er en opsamling på aktiviteter igangsat af Socialdirektørforum siden 2017.

 

Den nuværende Rammeaftale, gældende for 2019-2020, kan findes her.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen.

Lovgrundlag

BEK nr. 1631 af 16/12/2016 - Bekendtgørelse om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 03-03-2020

Drøftedes. Udvalget tilslutter sig de foreslåede temaer.