Punkt 6 Skabelon til handlingsplan for Bæredygtighedsstrategi 2020

Beslutningstema

Godkendelse af skabelon til en handlingsplan til Bæredygtighedsstrategi 2020.

Indstilling

Direktionen indstiller til udvalget, at

  • Godkende skabelon for handlingsplanen.

Sagsfremstilling

Bæredygtighedsstrategi 2020 blev godkendt af Byrådet den 28. januar 2020. Miljø- og Naturudvalget besluttede den 5. november 2019, at der i forlængelse af Byrådets endelige godkendelse af strategien, skal udarbejdes en handlingsplan for strategiens implementering i de respektive fagudvalg.
 

Administrationen har udarbejdet en skabelon til handlingsplanen, som blev godkendt af Direktionen den 6. februar 2020. Den er vedlagt som bilag 1.
 

Handlingsplanen skal vise, hvilke initiativer og målsætninger Svendborg Kommune har i forhold til implementering og opfyldelse af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.
 

Handlingsplanen består af et skema for hver af de 8 verdensmål, som er medtaget i Bæredygtighedsstrategi 2020. Fagområderne skal i løbet af marts byde ind med de initiativer og målsætninger, som de har for næste budgetperiode 2020-2024. De skal også definere udgangspunktet for målsætningerne. Foreløbig har administrationen udarbejdet skabelonen med eksempler baseret på, hvad fagområderne bød ind med i processen for Bæredygtighedsstrategi 2020.
 

Der er inddraget delmål fra flere end de 8 verdensmål i handlingsplanen. Det skyldes, at de 17 verdensmål er tæt forbundet, og det vil reelt være svært at nå det ene verdensmål uden at prioritere et andet. Desuden skal den bæredygtige udvikling ses som en proces, der er i konstant udvikling.
 

Den 3. december 2019 besluttede Miljø- og Naturudvalget, at administrationen skal udarbejde et udkast til en proces for arbejdet med en handlingsplan for klima- og energitiltag. FN’s verdensmål inkluderer også klima og energi, og derfor er handlingsplan for klima og energi en integreret del af handlingsplanen for Bæredygtighedsstrategi 2020. Der er dermed én samlet handlingsplan.
 

Som det ses af proces- og tidsplan for arbejdet med handlingsplanen (bilag 2), vil fagområderne blive bedt om at komme med input til handlingsplanen. I den proces vil administrationen besøge de enkelte fagområder og indgå en dialog med dem om de initiativer og målsætninger, der skal med i handlingsplanen.
 

Administrationen arbejder desuden videre på en skabelon for at vurdere bæredygtighedselementer i dagsordenspunkter.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Implementeringen af initiativerne i handlingsplanen finansieres af de berørte forvaltninger eller ved særskilte bevillinger.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 03-03-2020

Punktet blev behandlet efter punkt 3.

Liste Ø stillede følgende ændringsforslag. Der skal foreligge en CO2-reduktionsplan senest den 16. juni for 2020 og 2021. Den 23. marts fremlægger administrationen det tekniske grundlag for en CO2 reduktionsplan fordelt på de forskellige områder og på udvalg og et virkemiddelkatalog.

Man stemte om dette.

For stemte: 1 (Ø)

Imod stemte: 6 (F, A, C og Jens Munk)

Man stemte om indstilling.

For stemte: 6 (F, A, V, C og Jens Munk)

Imod stemte: 1 (Ø). Liste Ø kunne ikke støtte indstillingen, idet den ikke lever op til klimahandlingsplanen, idet der ikke er en årlig CO2-reduktionsplan.
 

Søren Kongegaard (A) var fraværende. Som suppleant deltog Niels Christian Nielsen (A).