Punkt 3 BaggårdTeatret - Egnsteateraftale

Beslutningstema

B: Beslutning

Beslutning om forlængelse af egnsteateraftalen for BaggårdTeatret i perioden 1. januar 2021 til 31. december 2024.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  • Aftaleudkastet fremsendes til Slots- og Kulturstyrelsens godkendelse
  • Den årlige manko, der måtte opstå som følge af ændret pris- og lønfremskrivning og lavere statslig refusion, finansieres inden for den eksisterende ramme på politikområdet Kultur- og Fritid.

Sagsfremstilling

Den nuværende egnsteateraftale for BaggårdTeatret udløber 31. december 2020. Aftaleudkast for en forlængelse af aftalen for perioden 2021-2024 skal indsendes til Slots- og Kulturstyrelsen senest 1. april 2020. Slots- og Kulturstyrelsen foretager en teknisk gennemgang for at sikre, at materialet indeholder alle nødvendige oplysninger, inden forelæggelse for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg, der skal godkende, at aftalen opfylder de krav, der er fastlagt i egnsteaterbekendtgørelsen. Senest 1. september 2020 fremsendes til kommunen Projektstøtteudvalgets afgørelse.

 

Administrationen har været i dialog med BaggårdTeatret om det foreliggende udkast til forlængelse af egnsteateraftalen. Aftaleudkastet er som hidtil udarbejdet med udgangspunkt i Slots- og Kulturstyrelsens aftaleskabelon.

 

BaggårdTeatret er egnsteater i Svendborg og tager ofte et lokalt udgangspunkt og behandler tematikker, der rækker ud i resten af verden. Teatret søger dialog og samarbejde med lokale borgere, erhvervslivet, fagfolk, kunstnere og kulturinstitutioner.

 

BaggårdTeatrets virksomhed er primært stationær i kommunen. Aktiviteter, i forbindelse med f.eks. Kulturel Rygsæk og dramapædagogiske aktiviteter, kan lægges i nabokommunerne. Turne­virksomhed kan indgå i egnsteatrets virksomhed, men en del af virksomheden skal være stationær. Baggård­Teatret kan endvidere indgå i sam­pro­duk­tioner med andre teatre, insti­tutioner, virksomheder og foreninger.

 

BaggårdTeatret har som overordnet strategi og delmål for aftaleperioden 1. januar 2021 til 31. december 2024, at konsolidere og udvikle teatret som drivende institution på Sydfyn i for­læng­else af teatrets interne organisation og teatrets placering i feltet af professionelle egns­teatre i Danmark.

 

Overordnet strategi:

-           at skabe ny lokalforankret dramatik - også tiltænkt resten af verden.

-           fortsat at indtage en position som hele Sydfyns kernekraftværk på scenekunstnerisk inno­vation, nytænkning og skæve samarbejder

-           at styrke identiteten som hele Svendborgs Egnsteater – også i national såvel som interna­tional kontekst - ved synlighed og inddragelse.

 

Konkrete delmål:

-           BaggårdTeatret forpligter sig til i aftaleperioden – og i fællesskab med Svendborg Kommune, at arbejde for realisering af et nyt teaterhus på matrikel 16 F, Frederiksø, der af Svendborg Kommune er stillet vederlagsfrit til rådighed for projektet.

-           BaggårdTeatret indgår aktivt i realiseringen af Svendborg Kommunes 6 nye kulturspor.

-           BaggårdTeatret udvikler samarbejder i Svendborg Kommunes kulturliv.

-           BaggårdTeatret skal skabe kulturelle aktiviteter i byens rum.

-           BaggårdTeatret administrerer og udvikler Svendborg Kommunes skoleteaterordning.

 

BaggårdTeatret blev i 2019 bevilget et statsligt udviklingstilskud på 3 mio.kr. fordelt over årene 2020, 2021 og 2022. Dele af dette udviklingstilskud prioriterer BaggårdTeatret til at konsolidere som et teater, der over en årrække vil kunne opnå status som regionalt Paragraf 5-teater, med større statsligt driftstilskud til følge.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Det økonomiske udgangspunkt for egnsteateraftalen 2021-2024 er den nuværende tilskudsramme på årligt 5.030.500 kr. (2020-niveau) og overslagsårene. Kommunens tilskud reguleres med kommunens faktiske pris- og lønfremskrivning. Da denne p.t. ikke er kendt for aftaleperioden er tilskuddet fremskrevet med årligt 1% for at sikre det maksimale refusionsgrundlag i forhold til den statslige refusion.

 

Den 1. maj 2020 udmelder Slots- og Kulturstyrelsen minimumsprocenten for statens refusion af kommunernes driftstilskud i 2021, 2022,2023 og 2024. Slots- og Kulturstyrelsen udmelder den endelige refusionsprocent i januar det år, den gælder.

Lovgrundlag

Aftalen er indgået i henhold til Lov om scenekunst, LBK af 14.1.2014 med tilhørende bekendtgørelse om egnsteatre af 26.10.2019.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-03-2020

Indstillingen tiltrådt med den korrektion, at teksten i første pind i afsnittet ”Konkrete delmål” lyder således:

BaggårdTeatret forpligter sig til i aftaleperioden – og i fællesskab med Svendborg Kommune, at arbejde for realisering af et nyt teaterhus på matrikel 16 F, Frederiksø.

 

Søren Kongegaard (A) var fraværende.