Punkt 9 RAR Fyns anbefalinger til anvendelse af nytteindsatsen

Beslutningstema

Orientering om RAR Fyns anbefalinger til nytteindsatsen

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Det Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) Fyn har den 28. januar vedtaget ”RAR Fyns anbefalinger for anvendelse af nytteindsats”, der er uændrede i forhold til de tidligere anbefalinger.
 

Nytteindsatsen i Svendborg er forankret i CETS – Center for Ejendom og Teknisk Service, og der udføres alene samfundsnyttige opgaver, der er afstemt med arbejdsmarkedets parter, og som ligger ud over, hvad der er budgetteret med. Indsatsen er tilrettelagt så den lever op til de 4 anbefalinger fra RAR Fyn.

  1. Hensigten med nytteindsats er at motivere borgeren til at søge ordinær uddannelse eller beskæftigelse

I Svendborg anvendes nytteindsats som et motiverende tilbud til borgere, der ikke vurderes at have behov for opkvalificerende tilbud. Det er primært åbenlyst uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere og jobparate kontanthjælps/uddannelseshjælpsmodtagere, der visiteres. Tilbuddet kan anvendes som rådighedsafprøvende for a-dagpengemodtagere, men det sker sjældent.
 

  1. Der skal i perioden, hvor borgeren er i nytteindsats, følges op, motiveres og gives mulighed for at borgeren kan søge ordinært job/og eller uddannelse.

 

I Svendborg er timetallet i nytteindsatsen politisk fastsat til 28 timer for at give mulighed for job/uddannelsessøgning..

 

  1. Der er en klar procedure for at sikre, at nytteindsatsen ikke erstatter ordinære driftsopgaver eller opgaver der er budgetteret med i kommunen.

 

I Svendborg aftales alle opgaver på et årligt møde mellem CETS, Jobcentret og repræsentanter fra LO Sydfyn og DA. Der er en gensidig aftale om at tage kontakt, hvis der er ønske om nye opgaver eller det opleves at der udføres opgaver, der ikke er aftalt.

 

  1. Rimelighedskravet skal være opfyldt, og det sikres, at kravet fortløbende er opfyldt, eller der søges dispensation hos RAR Fyn.

I Svendborg har der ikke været behov for en dispensationsansøgning i de sidste år, da antallet af fremmødte borgere er lavere end det der udløser krav om en dispensationsansøgning

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

Lovgrundlag

Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats kap. 13.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 02-03-2020

Orienteringen blev taget til efterretning.

Der var afbud fra Per Nykjær Jensen (V). Som suppleant deltog Mette Kristensen (V).