Punkt 9 Solcelleanlæg øst for Tved - Vedtagelse til offentlig høring

Beslutningstema

Beslutning om vedtagelse til offentlig høring af forslag til kommuneplantillæg nr. 2017.26 og lokalplan 657 - Solcelleanlæg øst for Tved.

Indstilling

 Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget med endelig godkendelse i Byrådet, at

  • Forslag til kommuneplantillæg nr. 2017.26 offentliggøres i 8 uger
  • Forslag til lokalplan nr. 657 offentliggøres i 8 uger
  • Der afholdes borgermøde i den offentlige høringsperiode
  • Der ikke udarbejdes miljøvurdering af planforslagene. Beslutningen herom offentliggøres sammen med planforslagene.

Sagsfremstilling

Planforslagenes afgrænsning.

 

Baggrunden for udarbejdelse af planforslagene er lodsejer Hvidkilde Gods´ og projektejer Better Energy´s ønske om at etablere et solcelleanlæg på arealet.
 

Byrådet besluttede den 27. august 2019 at igangsætte planlægningen for solcelleanlægget.
 

Planområdet omfatter 37 ha, ligger i landzone og udnyttes i dag til konventionelt landbrug. Planerne dækker et større område syd for Holmdrupvej og en mindre del nord for vejen. Området afgrænses mod vest af erhvervsområdet i Tved samt delvist af Kobberbækken. Mod øst ligger en mindre skov, Fruerskov.
 

Forudgående høring

I forbindelse med den forudgående høring på ændring af kommuneplanen, kom der fire høringssvar i alt. De tre af høringssvarene kom fra naboer til planområdet, det sidste fra en borger i Tved.

Høringssvarene omhandlede følgende emner:

-          Ønske om erstatning for ejendomsværdiforringelse.

-          Planlægningen bør sikre minimumsafstand til skel.

-          Planlægningen bør sikre beplantning.

-          Positivt, at området er udpeget med udgangspunkt i landskabskarakteranalyse.

-          Bekymring om drikkevandsboring i forhold til sprøjtning og antirefleksbehandling.

-          Planområdets placering i forhold til Svendborg By, landbrugsjord og eksisterende erhvervsområde – forslag om anden placering af planområdet.

-          Henvisning til informationsmøde afholdt af investor/lodsejer i foråret.

 

Byrådet besluttede den 17. december 2019, på baggrund af høringen, at fortsætte planlægningen med bemærkningerne, at der ønskes en erklæring fra lodsejer om, at arealet ikke sprøjtes, at anlæggene og dets vedligeholdelse ikke er miljøskadelige, og at der sikres afskærmende beplantning.

 

Planforslagenes indhold
Kommuneplantillægget (bilag 1) udlægger området til teknisk anlæg i form af et solenergianlæg.
 

Området kan anvendes til solenergianlæg og de for anlægget nødvendige tekniske installationer og bygninger. Området forbliver i landzone.

Lokalplanen (bilag 2) har til formål at sikre, at:

  • området udlægges til opstilling af tekniske anlæg i form af solcelleanlæg og de for driften af anlægget nødvendige installationer og transformerstationer,
  • der udføres afskærmende beplantning omkring solcelleparken
  • der er vejadgang til området,
  • området reetableres, når solenergianlægget ikke længere er i drift.


Lokalplanen er en landzonelokalplan med bonusvirkning. Det vil sige, at lokalplanen erstatter en landzonetilladelse.
 

Solcellepanelerne må være op til 3 meter høje. Der kan her ud over opføres bygninger i op til i alt 200 m2 i form af transformere og halvtage/læskure til dyrehold. De mindre bygninger kan have en højde på op til 6 meter og gives diskrete, mørke farver.
 

Solcellepanelerne opstilles i lige rækker. Stativerne under panelerne stikkes i jorden så niveauforskelle så vidt muligt optages af panelerne. Derved vil solcelleanlægget følge terrænet i bløde kurver.

Der plantes et 3-rækket læhegn på min. 5 m bredde langs lokalplanområdets grænser, hvor der i forvejen ikke er skovbryn eller levende hegn. Læhegnet skal bestå af en blanding af løvtræer, frugtbærende træer og nåletræer. Indenfor læhegnet opstilles trådhegn i form af vildthegn. Læhegnet skærmer indsynet til solcelleanlægget og vil være til gavn for dyrelivet.
 

Langs læhegnene vil blive etableret interne serviceveje. Vejene vil blive udlagt med grus eller græs. Udover at betjene solcelleanlægget vil vejene give yderligere afstand mellem anlægget og omgivelser/naboer. Se illustration herunder.
 

Der skal være respektafstand mellem solceller/transformerbygninger og eksisterende skovbryn, beskyttede diger, beskyttet natur og åbne vandløb i området. Respektafstandene er til gavn for plante- og dyrelivet og er på mellem 2 og 10 m bredde.

Grundvand

Lokalplanområdet ligger inden for områder med særlige drikkevandsinteresser (OSD), og en mindre del (ca. 3 ha) ligger indenfor boringsnært beskyttelsesområde (BNBO) til en af Svendborg Vands vigtige boringer.
 

Solceller kan anvendes som et grundvandsbeskyttende tiltag, såfremt det er sikret, at anlægget ikke afgiver skadelige stoffer samt at driften af anlægget ikke omfatter anvendelse af skadelige stoffer (fx vask af solpanelerne eller sprøjtning af græsset under panelerne mv.).
 

BetterEnergy har gennem Teknologisk Institut fået sikring for, at de anlægstyper BetterEnergy opstiller, ikke afgiver nævneværdige mængder af metaller eller andre problematiske stoffer til omgivelserne. Drift af anlæggene vil ligeledes ikke medføre en fare for forurening af jord eller grundvand, men vil ske ved fx græsning. Rapporten fra Teknologisk Institut er vedhæftet som Bilag 3.
 

Der kan ikke med lokalplanen stilles krav om konkrete solcellefabrikater eller driftsmetoder. Så i det tilfælde, hvor en udbyder med andre solcellefabrikater skulle ende med at opføre og drifte anlægget, er der ikke med lokalplanen alene sikkerhed for, at grundvandet beskyttes tilstrækkeligt.

 

For at sikre grundvandsressourcen har lodsejer (Hvidkilde Gods) og lejer af jorden (BetterEnergy) udarbejdet et udkast til en dyrkningsdeklaration på arealet. Med deklarationen (bilag 4) sikres det, at området udnyttes, driftes og afvikles på en måde, der ikke skader grundvandet. Deklarationen tinglyses på arealet for det tidsrum, som solcelleanlægget forventes at være i drift (forventeligt 32 år). Svendborg Kommune og Vand&Affald er påtaleberettigede på deklarationen.
 

Det er aftalt mellem Svendborg Kommune og parterne, at deklarationen tinglyses inden lokalplanens endelige vedtagelse. Den endelige ordlyd af deklarationen afklares mellem parterne og de påtaleberettigede. Deklarationen tinglyses under forudsætning af, at planerne for området er endelig vedtaget af Svendborg Kommune senest den 01.03.2021.

Miljøvurdering

Forslag til kommuneplantillæg og lokalplan er screenet i henhold til miljøvurderingsloven. Screeningen kan ses i bilag 3. 

På baggrund af miljøscreeningen konkluderes det, at planerne ikke har en sandsynlig væsentlig virkning på miljøet i forhold til de kriterier, som fremgår af loven, herunder lovens brede miljøbegreb. Det betyder, at der ikke udarbejdes en egentlig miljøvurdering (tidligere VVM). Screeningsafgørelsen offentliggøres samtidig med offentliggørelse af planforslagene.

Miljøscreeningen forholder sig til følgende emner:

  • By- og Kulturmiljø
  • Landskab
  • Natur og grønne områder
  • Forurening
  • Trafik
  • Befolkning


Energi

Det forventes, at solcelleanlægget kan etableres med en kapacitet på ca. 34 MV og en produktion på ca. 36.000 MWh svarende til strømforbruget for ca. 7.500 husstande.
 

Grøn energiproduktion kan understøtte Svend­borg Kommunes grønne målsætninger, som fremsat i Svendborg Kommunes ”Klima- og Energipolitik”. Solceller vil understøtte kommunens målsætning om, at 100% af energiforbruget skal være dækket af vedvarende energikilder i 2040 for kommunen som geografisk område.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ansøger har udarbejdet udkast til planforslagene.
 

Udgifter i forbindelse med administrationens andel af planlægningen, herunder annoncering og offentlig høring af forslag til kommuneplantillæg nr. 2017.26 og lokalplan nr. 657 er finansieret indenfor Plan og Udviklings eksisterende rammer.

Lovgrundlag

Lov om planlægning.

Lov om miljøvurdering af planer og programmer.

 

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-02-2020

Godkendt og oversendes til Byrådets endelige godkendelse.

Beslutning i Økonomiudvalget den 18-02-2020

Indstilles.

Beslutning i Byrådet den 25-02-2020

Godkendt.

 

Afbud fra Anne Katrine Olsen (A), Søren Kongegaard (A) og Jens Erik Laulund Skotte (Ø). Som suppleanter deltog Christian Kaastrup (A), Mikael Hansen (A) og Stina Sølvberg Thomsen (Ø).