Punkt 2 Filippahuset - beslutning om ejendommens fremtid

Beslutningstema

Beslutning om udarbejdelse af anlægsudvidelsestema til budgetforhandlingerne for 2021 vedr. nedrivning af Filippahuset og den afledte drift, samt eventuelt salg og overdragelse af området hvorpå Filippahuset er.

Indstilling

Direktionen indstiller til Lokaludvalgets godkendelse, med oversendelse til Teknik- og Erhvervsudvalget endelige vedtagelse:

-          At administrationen udarbejder et anlægsudvidelsestema, til budgetforhandlingerne for 2021, som indeholder:

a)      Anlægsudgifter forbundet med nedrivning af Filippahuset,

b)      Driftsbudget til varetagelse af området

c)      Eventuelt salg af hele eller dele af arealet til Hundstrup Borgerforening

-          At driften af Filippahuset enten

a)      Fra 1. august 2020 reduceres til drift af tom ejendom eller

b)      forlænges i sin nuværende størrelse til udgangen af 2020.

Sagsfremstilling

På Lokaludvalgets møde den 11. december 2019 (bilag 1) blev det besluttet at afholde et møde med Hundstrup Borgerforening om Filippahusets fremtidige anvendelse, samt om hvilke muligheder, der er for evt. overdragelse af ejendommen eller dele deraf til Hundstrup Borgerforening.

 

Mødet mellem Lokaludvalget og Hundstrup Borgerforening blev afholdt den 22. januar 2020. Referatet fra mødet er vedlagt som Bilag 2.

 

Administrationen har op til mødet rettet henvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed, enheden for Tilsyn og Rådgivning, vedr. en anbefaling til brugen af ejendommen.

 

Det har ikke været muligt for Styrelsen for Patientsikkerhed at give en præcis anbefaling af brugen af ejendommen, men henviser til Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at der skal udarbejdes en plan for sanering af PCB-forekomsten i ejendommen.

 

En PCB-renovering af Filippahuset er tidligere blevet beregnet til ca. 4 mio. kr. I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2019 prioriterede Byrådet at lade ovenstående beløb indgå i finansiering af etablering af dagtilbud på Vestermarkskolen, som erstatning for blandt andet dagtilbuddet i Filippahuset.

 

På baggrund af svaret fra Styrelsen for Patientsikkerhed ønsker Hundstrup Borgerforening ikke at anvende ejendommen i dens nuværende form. De anbefaler derfor, at ejendommen rives ned, og at kommunen afsætter budget til dette formålet. Efterfølgende ønsker foreningen, at de får overdraget hele arealet, samt at kommunen medvirker til en finansiering/medfinansiering af et nyt forsamlingshus i Hundstrup.

 

På baggrund af udtalelsen fra Styrelsen for Patientsikkerhed og Hundstrup Borgerforenings ønske vurderer administrationen, at det mest optimale er at ejendommen rives ned og at finansieringen af dette indgår i budgetforhandlingerne for 2021.

 

Dele af aktiviteterne i ejendommen er allerede flyttet til andre lokaler, blandt andet til Hundstrup Kro. Administrationen vil bistå de berørte foreninger og samlinger med at søge at finde andre lokaler, og/eller henvise til støttemuligheder, hvis der træffes beslutning om ikke længere at anvende ejendommen.

 

I forligsteksten for budget 2019 fremgik det, at Svendborg Kommune vil afholde bygningernes driftsudgifter i 2019.

 

Driftsbudgettet blev efterfølgende, på Teknik- og Erhvervsudvalges møde 15. august 2019, forlænget til 31. juli 2020. Det er muligt indenfor den nuværende driftsramme at afholde driftsudgifterne, til udgangen af 2020.

 

Der er i budgetterne for 2021 og frem, ikke afsat midler til driften af Filippahuset.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Lokaludvalget blev på møde den 11. december 2019 oplyst, at nedrivning af Filippahuset vil koste ca. 2 mio.kr. Se bilag 1.

 

Såfremt. at man ønsker at udarbejde et anlægsudvidelsesforslag til budgetforhandlingerne vil administrationen fastsætte den efterfølgende drift.

 

Det skal påpeges, at anlægsudvidelsestemaet ikke vil indeholde finansiering/medfinansiering af et evt. nyt forsamlingshus i Hundstrup.

Beslutning i Lokaludvalget den 19-02-2020

Lokaludvalget anbefaler til Teknik- og Erhvervsudvalgets endelige vedtagelse, at der udarbejdes et udvidelsestema til budgetforhandlingerne for 2021, som indeholder:
 

-          Anlægsudgifter forbundet med enten sanering eller nedrivning af Filippahuset

-          Driftsbudget til varetagelse af området


Lokaludvalget anbefaler derudover, at der fortsat skal være et samlingssted i Hundstrup området.