Punkt 14 Status på Økologisk Bronzemærke

Beslutningstema

Orientering om status på Økologisk Bronzemærke.

Indstilling

Direktionen indstiller, at Økonomiudvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Svendborg Byråd besluttede den 27. februar 2018, at alle kommunens køkkener skal opnå Det Økologiske Spisemærke af Bronze, hvor andelen af økologiske fødevarer udgør 30-60% af køkkenets samlede fødevareindkøb.

Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi, og spisemærket viser, hvor stor en del af spisestedets varer, der er økologiske. Bronzemærket kan søges ved Fødevarestyrelsen, når 30-60% af køkkenets indkøb af føde- og drikkevarer er økologiske.

Kantinerne i Svendborg Kommune har løbende indfaset økologi i sortimentet, og mange varegrupper er i dag økologiske. Dette gælder bl.a. for alle mejeriprodukter.

Der er i september 2019 kommet en ny SKI-aftale på fødevarer, som har gjort, at målsætningen om indkøb af minimum 30% økologi vurderes opfyldt. Kantinerne i Svendborg Kommune har herudover et nært samarbejde med adskillige lokale leverandører om indkøb af bl.a. økologiske varer. I det økologiske regnskab vil der dog også indgå indkøb fra andre leverandører – bl.a. Hørkram, som kommunen ifølge SKI-aftalen har indgået et forpligtende samarbejde med.

Der tages initiativ til, at sende en ansøgning til Fødevarestyrelsen om opnåelse af Det Økologiske Spisemærke i bronze. Det forventes, at det Økologiske Spisemærke i bronze modtages ca. 1. april 2020.

Børne- og Ungeområdet

På Børne- og Ungeområdet[1] har seks køkkener opnået Det Økologiske Spisemærke af Sølv (60-90% økologi), mens tre køkkener har opnået bronze-mærket (30-60% økologi). De to resterende køkkener fremsender ansøgning og forventer, at blive certificeret i første kvartal af 2020.

På dagtilbudsområdet har fire børnehuse skiftet ekstern leverandør af frokostordning til Spisetid. Den nye leverandør lever pt op til kravet om 30-60% økologi og er i gang med at indsamle dokumentation med henblik på certificering.

Der arbejdes ligeledes på at øge økologigraden i de mindre køkkener, som ikke er registrerede produktionskøkkener via informations- og inspirationsmøder.

Kultur og Fritidsområdet

Svendborg Ungdomsskole har i en periode haft deres køkkenfunktion lukket ned. Denne er dog genoptaget i efteråret 2019 og der arbejdes med at implementere økologi i køkkenet samt fremskaffe den nødvendige dokumentation for at opnå Det Økologiske Bronzemærke i 1. kvartal 2020.

I forhold til halcafeterier og lignende er vilkårene således, at forpagterne indgår aftaler med halbestyrelserne. Halbestyrelserne har en samarbejdsaftale med Svendborg Kommune, men er i øvrigt at betragte som private erhvervsdrivende. Det vil derfor være vanskeligt at realisere et krav om Det Økologiske Bronzemærke hos forpagtere i halcafeterier.

Ældreområdet

På ældreområdet er samtlige køkkener (produktionskøkkener og caféer) i gang med omlægningen til 30-60% økologi. Ved udgangen af november 2019 er ca. 30% af de indkøbte varer økologiske. Køkkenerne ansøger selvstændigt om bronzemærket, og certificeringen vil ske løbende i takt med, at hvert enkelt køkken opfylder kriterierne herfor. Det forventes at køkkenerne alle har ansøgt i løbet af 1. kvartal 2020.

Socialområdet

På socialområdet har Ryttervej, Vestereng og Sydbo erhvervet det økologiske spisemærke i bronze. Forsorgscenter Sydfyn har indsendt ansøgning og afventer svar fra Fødevarestyrelsen. Skovsbovej 111 indsamler den sidste dokumentation og forventes at ansøge i starten af februar.

I forhold til madproduktion i støttecentre ligestilles disse med borgerens private køkken. Derfor omfatter indkøb i disse tilbud ikke kravet om bronzemærket i økologi.


[1] Nymarkskolen, Ørkildskolen afd. Øst, Ørkildskolen afd. Byen, Tved Skole, Øbakkerne Kirkeby Børnehus, Sundbyøster Humlebien, Sundbyøster Børnely, Fyrtårnet Byparken Vuggestue, CSV Sydfyn (Cafe Tryk), Bo- og aflastningstilbuddet Tankefuld og Botilbud Skovsbo.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Omlægningen til mere økologi forventes at ske inden for den eksisterende økonomiske ramme i de respektive områder.

Beslutning i Økonomiudvalget den 18-02-2020

Taget til efterretning.