Punkt 19 Prioritering af projekter på trafikfarlige skoleveje

Beslutningstema

Prioritering af projekter på trafikfarlige skoleveje.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse, at nedenstående projekter gennemføres indenfor den tidligere frigivne ramme til trafikfarlige skoleveje:

  • Ændring af krydset Nørremarksvej/Mynderupvej
  • Stågerupvej
  • Hundstrupvej
  • Øvrige projekter på utrygge veje og krydsninger

Sagsfremstilling

I forbindelse med frigivelse og prioritering af anlægsmidler til trafiksikkerhedsprojekter for 2018 og 2019, blev det besluttet, at i alt 1,5 mio. kr. skulle anvendes til forbedring af de trafikfarlige skoleveje.
 

I maj 2019 besluttede Teknik- og Erhvervsudvalget, hvilke skoleveje der er trafikfarlige, og der er foretaget en gennemgang af disse skoleveje, hvor der kan foretages forbedringer.
 

På baggrund af gennemgangen af de trafikfarlige skoleveje, anbefaler administrationen, at nedenstående projekter gennemføres. Projekterne er udpeget i forhold til, hvilket projekter der er realiserbare indenfor rammen og som sikrer flest mulige skolebørn sikker færdsel. Yderligere forslag til forbedringer fremgår af bilaget.
 

Ændring af krydset Nørremarksvej/Mynderupvej
Krydset er i dag et Y-kryds og ønskes ombygget til et traditionelt T-kryds, hvorved vigepligten bliver tydelig. I dag er krydset trafikfarlig for elever til og med 6. klasse. Efter ombygning forventes krydset at blive trafikfarlig for elever til og med 3. klasse. Ombygningen vil få betydning for ca. 10 elever i 4-6 klasse, der efter ombygning må være selvtransporterende. Projektet forventes at koste ca. 400.000 kr.
 

Stågerupvej
For at øge trafikanternes opmærksomhed afmærkes med varslingslinje, og baggrundsafmærkning. I dag er en del af strækningen trafikfarlig for elever til og med 3. klasse. Efter tiltagene vurderes vejen ikke længere at være trafikfarlig. Der er bor pt ingen 0.-3. klasse elever i området der får transport. Det vurderes at ændringen vil betyde, at større elever og andre i området vil opleve større sikkerhed, og dermed blive selvtransporterende. Projektet forventes af koste ca. 140.000 kr.
 

Hundstrupvej
For at øge trafikanternes opmærksomhed afmærkes med varslingslinje, og baggrundsafmærkning. I dag er en del af strækningen trafikfarlig for elever til og med 3. klasse. Efter tiltagene vurderes vejen ikke længere at være trafikfarlig. Der er bor pt ingen 0.-3. klasse elever i området der får transport. Det vurderes, at ændringen vil betyde, at større elever og andre i området vil opleve større sikkerhed, og dermed blive selvtransporterende. Projektet forventes at koste ca. 100.000 kr.
 

Projekter på utrygge veje og krydsninger
I efteråret 2019 har administrationen afholdt møder med alle kommunens skoler, med henblik på en klarlægning af utrygge veje og krydsninger. På baggrund af disse møder udpeger administrationen tiltag, der vil forbedre elevernes skoleveje i forhold til utryghed. Der afsættes 860.000 kr. til disse projekter.
 

Projekterne prioriteres af administrationen, og administrationen vil herefter hvert 2. år tilbyde at besøge alle skoler og være i dialog om utrygge veje og krydsninger. Skolen vurderer om der udover skolens ledelse, skal være deltagelse af elevrådsrepræsentanter og repræsentanter fra skolebestyrelsen.
 

Målet er at foretage forbedringer på de trafikfarlige skoleveje, så de ikke længere er trafikfarlige, samt at reducere skolens oplevelse af utrygge veje og krydsninger.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

I maj 2018 samt marts 2019 blev der frigivet og prioriteret henholdsvis 0,5 mio. kr. og 1,0 mio. kr. af anlægsrammen til trafiksikkerhed og cykelfremme, til forbedring af de trafikfarlige skoleveje. I alt. 1,5 mio. kr. Beløbet forventes overført til 2020 i forbindelse med overførslerne i regnskab 2019.

 

Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede på møde den 9. maj 2019, at det var udvalgets intention, at en eventuelt besparelse forbliver i området. Dette vil dog kræve, at beløbet overføres, og der søges en anlægsbevilling til trafikfarlige skoleveje i både Økonomiudvalget og Byrådet.

 

Sagen vurderes ikke at have erhvervsmæssige konsekvenser.

Lovgrundlag

Vejloven og færdselsloven

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-02-2020

Godkendt.