Punkt 7 Den Blå Kant første etape - endelig vedtagelse af lokalplan 654

Beslutningstema

Endelig vedtagelse af lokalplan 654 – Den Blå Kant ved Havnepladsen, Frederiksbroen og Udrustningskajen

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, med endelig godkendelse i Byrådet, at:
 

  • Lokalplan 654 vedtages endeligt
  • Høringssvaret indgivet til lokalplan 654 behandles i forbindelse med igangværende kommuneplanrevision.


Indstillingen sker under forudsætning af, at Byrådet forinden har godkendt kommuneplantillæg 2017.20 endeligt.

Sagsfremstilling

For at lokalplan nr. 654 kan vedtages endeligt, er det en forudsætning, at byrådet først har vedtaget kommuneplantillæg 2017.20. Kommuneplantillæg 2017.20 behandles særskilt, da tillægget omfatter et større geografisk område og flere rammer end nærværende lokalplan.
 

Baggrund

Lokalplanen tager udgangspunkt i vinderforslaget fra arkitektkonkurrencen for Den Blå Kant og omfatter første etape af anlægsprojektet, samt et havnebad.
 

Byrådet vedtog d. 29. oktober 2019, at offentliggøre forslag til lokalplan 654 i 8 uger.

Udstrækningen af hele Den Blå Kant fremgår af kortet til venstre. Afgrænsningen af lokalplan 654 fremgår af kortet til højre og omfatter del af Havnepladsen, Frederiksbroen og Udrustningskajen
 

Lokalplan 654

Lokalplanen giver mulighed for, at der kan skabes nye byrum og rammer for byliv med nye overflader, belægninger og byrumsinventar. Samtidig gives mulighed for opførelse af mindre bygninger, anlæg og øvrige elementer/konstruktioner, der kan understøtte brugen af byrummene og havnearealerne.
 

Lokalplanen omfatter en del af søterritoriet ved Udrustningskajen. Dette muliggør etablering af et havnebad, samt øvrige aktiviteter i forbindelse med byrummene. Etablering af et havnebad skal ske i overensstemmelse med kystdirektoratets administrationsgrundlag og forudsætter en tilladelse efter kystbeskyttelsesloven. Det samme gør sig gældende for lokalplanens nye fodgængerforbindelse ved Frederiksbroen.
 

Formålet med lokalplanen er, at sikre:

  • At der skabes en tydelig forbindelse mellem bymidten og havnen,
  • At omdannelsen af byrummene sker, så der opnås en helhedsvirkning i området i form af sammenhængende byrum, der indbyder til ophold og understøtter et aktivt byliv.
  • At omdannelsen prioriterer bedre forbindelser i området og tydeliggør, hvor fodgængere kan færdes i området.
  • At kulturhistoriske elementer som jernbanespor, granitpullerter og mursøjler fra det historiske værft bevares i området og understøttes af materialer og belægninger.
  • At det åbne kajareal bevares, så der kun gives mulighed for opførelse af mindre bygninger.


Lokalplan 654 er vedlagt som bilag 1.

Offentlig høring

Den offentlige høring er gennemført i perioden fra d. 31. oktober 2019 til og med d. 2. januar 2020.

Der er indkommet et høringssvar, som ligeledes er vedlagt som bilag 2. 
 

I høringssvaret stilles der forslag om, at der etableres en mobilbro, fx en svingbro, fra Nordre Kaj øst for det kommende SIMAC og over til Frederiksø. Formålet med broen vil bl.a. være, at lette den tunge trafiks adgang til virksomheder, der er lokaliseret på Frederiksø, samt at mindske tung trafik på vestsiden af havnen, således at der bliver mere luft til fritidsliv. Broen vil ligeledes give mulighed for parkering på nordkajen.
 

Det bemærkes, at forslaget også er indsendt som høringssvar i forbindelse med:

  • Lokalplan 647 – SIMAC og Nordre Kaj
  • Kommuneplantillæg 2017.20 for SIMAC og Den Blå Kant
  • Kommuneplan 2021-33 (igangværende kommuneplanrevision)


Administrationen bemærker:

Den foreslåede løsning vil kræve en selvstændig planlægnings- og miljøvurderingsproces grundet ændring af trafikstrukturer, ændret brug af havnearealer og anlæg på søterritoriet.
 

Det bemærkes, at projektoplægget for Den Blå Kant skitserer en mulig broforbindelse mellem Nordre Kaj og Frederiksø, dog for bløde trafikanter. I oplægget er der tale om en oplukkelig/mobil bro kombineret med en sluse for højvandssikring. I forbindelse med en videre planlægning for Den Blå Kant skal kommunen vurdere/afveje, hvilke muligheder en broforbindelse kan give i forhold til at opleve, bruge og bevæge sig rundt langs havnen og Frederiksø, men også hvilke eventuelle begrænsninger en broforbindelse kan betyde for brugen af indre havn – eks. i forhold til sejlads og anløb med større både.

Ændringer til lokalplan 654

Den offentlige høring giver ikke anledning til ændringer i lokalplan 654, ligesom der heller ikke er foretaget administrative rettelser i planforslaget.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifterne til udarbejdelse af lokalplan 654 er finansieret indenfor Plan og Udviklings eksisterende rammer.
 

En realisering af planen forventes at have en positiv indvirkning på bosætning og erhvervsliv i Svendborg.

Lovgrundlag

Lov om planlægning

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 06-02-2020

Godkendt og fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse.