Punkt 10 Orientering om rygestopindsats i Svendborg Kommune

Beslutningstema

Orientering om rygestopindsats i Svendborg Kommune

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at Social- og Sundhedsudvalget orienteres om rygestopindsatsen i Svendborg Kommune

Sagsfremstilling

Svendborg Kommunes rygestopindsats er forankret i Sundhedshuset. Sundhedshuset levere rygestopkurser og har forebyggende indsatser ift. rygestart særligt ift. unge. 

 

Den kommunale rygestopindsats er et gruppeforløb med 6 mødegange og 8-10 deltagere. Borgerne henvisnes fra hhv. sygehus, privatpraktiserende læger og derudover er der mulighed for at borgeren selv henvender sig til Sundhedshuset. 

 

I 2016 blev der afholdt 4 hold af rygestopkurser årligt, og dette tal var i 2019 steget til 11 afholdte hold. På nuværende tidspunkt er ventetiden til opstart på et rygestophold i Sundhedshuset 8 mdr. I 2018 blev der samlet henvist 87 borgere og i 2019 blev der henvist 120 borgere. Alene i perioden november 2019 og januar 2020 i år blev der henvist 66 borgere til rygestoptilbud, hvilket har resulteret i den aktuelle ventetid.

 

Som et led i Sundhedsaftalen er sygehusene i region Syddanmark forpligtet til systematisk at spørge borgerne ift. ønske om rygestoptilbud og sende en henvisning til kommunerne. OUH har gennem det seneste år arbejdet for at udbrede denne systematik og psykiatrien er netop startet op på sammen procedure. Dette giver en støt stigning i antallet af henvisninger til rygestoptilbud i Svendborg Kommune. Derudover henviser almen praksis ligeledes i stigende grad.

 

I 2019 leverede Sundhedshuset tre særskilte rygestopkurser for kommunens ansatte i forbindelse med at kommunen overgik til røgfri arbejdstid. Disse hold indgår ikke i ovenstående holdopgørelse og blev finansieret særskilt af kommunen.

 

Sundhedshuset levere to gange årligt en rygestopindsats på socialområdet. I samarbejde med socialafdelingen fastlægges to steder eks. Grønnemoseværkstederne, Impuls, Forsorgscentret, hvor rygestopinstruktørerne lokalt afholder en rygestopindsats for borgerne tilknyttet stedet. Samarbejdet er meget positivt med giver anledning til at der går år mellem en rygestopindsats det enkelte sted. Denne indsats er opstået ift. at give et tilbud til en målgruppen som kan have vanskelig ved selv at være opsøgende.  

 

Sundhedshuset arbejder derudover med forebyggende indsatser ift. rygestart blandt unge. Der er etableret et samarbejdet med folkeskolerne om forebyggelse af rygestart hvilket foregår i samarbejde med SSP. Det er særligt udskolingen som er målgruppen for denne indsats.

 

Der har tidligere været et samarbejde med ungdomsskolerne, men grundet begrænsede ressourcer er dette pt nedprioriteret til fordel for rygestopkurserne i Sundhedshuset.

 

Jf. Sundhedsstyrelsens anbefalinger på området angives, at kommunerne skal leverer fleksible rygestop forløb, dvs. både hold og individuelle tilbud, såfremt en borgere har særlige behov og derved ikke kan deltage i et holdtilbud. Derudover fremgår det af anbefalingerne, at borgere bør kunne begynde et rygestopforløb indenfor få uger fra henvisningstidspunkt, hvilket Svendborg Kommune pt. ikke lever op til.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter

2019

2020

2021

2022

Løn

450.000 kr. 

450.000 kr.

370.000 kr.

370.000 kr.

Tilskud til medicin og substitution

75.000 kr.

100.000 kr.

100.000 kr.

100.000 kr.

Materialer

10.000 kr.

10.000 kr.

10.000 kr.

10.000 kr.

 

Udgiften til rygestop steg i 2019 og 2020, men falder igen fra 2021. Årsagen til dette er, at den store efterspørgsel på rygestophold har gjort, at der i de to år har været omprioriteret ressourcer til rygestop, hvilket har været muligt på grund af nogle projekter, som ophører med udgangen af 2020.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 04-02-2020

Udvalget ønsker et forslag til en styrket indsats til budgetforhandling.

Udvalget pålægger administrationen at finde en måde at nedbringe ventetiden til rygestopkurser snarest. Udvalget orienteres om finansiering.

Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø).