Punkt 4 Modtagere af FrivilligSocialPrisen og RespektPrisen

Beslutningstema

Beslutte processen for afsløring af prismodtagerne samt godkende de af prisudvalget udpegede prismodtagere.

Indstilling

Administrationen indstiller:

  • At Social- og Sundhedsudvalget beslutter processen for afsløring af prismodtagerne.

 

  • At Social- og Sundhedsudvalget godkender de af prisudvalget udpegede prismodtagere.

Sagsfremstilling

Social- og Sundhedsudvalget besluttede på udvalgsmøde den 2. april 2019, at en del af de afsatte midler, 150.000 kr. til styrkelse og synliggørelse af den frivillige indsats, skulle prioriteres til fejring af det frivillige sociale område med et arrangement (Nytårskuren den 26. februar 2020), hvor der også uddeles priser til området. På udvalgsmøde den 3. september 2019 godkendte udvalget nedsættelsen af et prisudvalg bestående af 2 repræsentanter fra Social- og Sundhedsudvalget, 2 repræsentanter fra Svendborg Frivilligråd, 1 repræsentant fra Frivilligcenter Svendborg - Kontakt mellem Mennesker og 2 repræsentanter fra Sundhedsafdelingen. Prisudvalget blev tildelt beslutningskompetencen i forbindelse med prisuddelingen.

 

Prisudvalget udarbejdede i oktober 2019 kriterier og retningslinjer i forbindelse med prisuddelingen samt beskrivelse af priserne:

  • FrivilligSocialPrisen hylder en frivillig forening/organisation eller gruppe, der har gjort en særlig indsats i det frivillige sociale arbejde. Med prisen følger 5000 kr. til foreningen/organisationen eller gruppens videre arbejde samt et diplom.

 

  • RespektPrisen hylder en person i det frivillige sociale arbejde, der har gjort en ekstraordinær og/eller vedholdende frivillig indsats. Med prisen følger et personligt gavekort på 1000 kr. og en erindringsgave samt 2500 kr. til det videre arbejde i den forening/organisation eller gruppe, som prismodtageren er en del af. Desuden et diplom.

Processen for prisuddelingen blev aftalt således: Prisudvalget behandler indstillingerne, udpeger de to prismodtagere blandt de indstillede kandidater og indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, som godkender de udpegede prismodtagere. Prismodtagerne afsløres til Nytårskuren, hvor priserne overrækkes.

 

Fra den 11. november 2019 blev priserne meldt ud bl.a. via pressemeddelelse, Svendborg Kommunes hjemmeside, indslag i Radio Diablo og mails til alle foreninger, organisationer og grupper på det frivillige sociale område. Ved fristen for at indstille kandidater til de to priser den 6. januar 2020 var der indkommet 31 indstillinger i alt. 15 foreninger/organisationer/grupper er indstillet til FrivilligSocialPrisen og 11 frivillige er indstillet til RespektPrisen.

Ved prisudvalgets møde den 15. januar 2020 blev alle indstillingerne gennemgået og to kandidater udpeget som prismodtagere af de to priser (prismodtagerne beskrives på udvalgsmødet). På mødet opstod ideen om at udpege 3 nominerede til hver pris, som meldes ud offentligt inden Nytårskuren den 26. februar og til selve Nytårskuren afsløres prismodtagerne.

 

Fordelen ved denne ændrede proces er, at det muliggør synliggørelse af de i alt 6 nominerede med portrætter.

 

Ulemperne ved denne proces er, at der ændres på den allerede udmeldte procedure. At de indstillede kandidater, der ikke nomineres, således ikke længere er spændte over at være i spil til priserne. Sidst, at der indføres et konkurrenceelement, der ikke stemmer godt overens med værdien i det frivillige sociale arbejde.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Priserne er en del af det samlede budget på 150.000 kr., der er afsat til styrkelse og synliggørelse af den frivillige indsats. Til priserne er der i alt afsat 15.000 kr.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 04-02-2020

Udvalget fastholdt den oprindelige plan og godkendte prismodtagere.

Der var afbud fra Susanne Gustenhoff (Ø). Lars Erik Hornemann (V) deltog ikke under behandlingen af punktet.