Punkt 9 Orientering om Partnerskabsaftale vedr. opsporing af pesticidforureninger ved Skovmølleværket

Beslutningstema

På baggrund af de seneste års fund af pesticidrester i mange af Skovmølleværkets boringerne, har Region Syddanmark tilbudt at indgå i et samarbejde med Svendborg Vand og Svendborg Kommune om at kortlægge forekomsten af pesticidrester i grundvandet i området.
 

Kortlægningen vil give Svendborg Vand et større overblik over forureningssituationen i området og eventuelt vise, om der er flere problemstoffer tilstede eller der kan være problemstoffer på vej ned gennem jordlagene. Overblikket kan give Vand og Affald mulighed for at tilrettelægge den bedste vandindvindingen, og regionen vil eventuelt få nye oplysninger om kendte forureninger eller ligefrem få lokaliseret ikke kendte forureninger.    
 

Samarbejdet er organiseret i en såkaldt partnerskabsaftale, hvori det er beskrevet, hvad de enkelte parter skal bidrage med. Aftalen blev indgået den 22. november 2019 og kaldes fase 1, fordi der i første omgang kun skal indsamles flere data om pesticidproblematikken i området. Fase 2 vil kun blive igangsat, hvis fase 1 viser, at der er behov for nærmere undersøgelser eventuel med henblik på at afgøre, om der skal foretages en indsat på en forurening.
 

Partnerskabsaftalen og projektbeskrivelsen er vedlagt.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

På baggrund af et meget højt indhold af N,N-dimethylsulfamid (DMS) i Svendborg Vands boring 12 ved Skovmølleværket kontaktede Svendborg Kommune Region Syddanmarks jordforureningskontor, da resultatet pegede på, at der kunne være en kraftig forurening i nærheden af boringen. En såkaldt punktkilde eller punktforurening. 
 

Region Syddanmark er myndighed på jordforureningsområdet mht. punktkilder, som er et nærmere afgrænset område, hvor der er en høj koncentration af skadelige stoffer. I forhold til pesticidrester i jord og grundvand kan det f.eks. være en vaskeplads, hvor der er en høj koncentration af pesticider pga. mange års spild og vask af sprøjte mv. Det kan også være en gammel losseplads eller fyldplads, hvor pesticidrester er bortskaffet. Modsætning er en fladeforurening, som skal forstås som det areal, f.eks. en mark, hvor evt. pesticid er blevet anvendt og er nedsivet.
 

Regionen er kun bemyndiget til at iværksætte en indsats, hvis der er tale om en punktkilde, men de har mulighed for at indgå i et samarbejde med kommuner og almene vandværker om at undersøge for punktkilder i områder, der er særligt vigtige for vandindvinding.

På baggrund af Svendborg Kommunes henvendelse blev regionen opmærksom på, at der kunne være flere punktkilde i området, og de tilbød, at der blev etableret et samarbejde mellem dem, vandselskabet og kommunen, så der kunne blive etableret et tæt samarbejde om pesticidproblematikken på Skovmølleværks kildepladser.
 

Region Syddanmark har tidligere indgået lignende partnerskabsaftale med Odense Kommune og Vandcenter Syd om Vandcentrets kildepladser ved Bolbro og Eksercermarken i det nordvestlige Odense, dog i væsentligt større omfang.
 

Arbejdsfordelingen i partnerskabsaftalen er, at regionen bidrager bl.a. med finansieringen af pesticidanalyserne af grundvandet og specialviden om pesticidforureninger. Svendborg Vand bidrager bl.a. med en kortlægning af den historiske anvendelse af jorden i området, og prøvetagninger. Svendborg Kommune bidrager med projektledelsen og kontakten til private vandindvindinger med henblik på at få tilladelse til, at der bliver taget analyser for pesticider.
 

Det vil være helt frivilligt, om de private vandindvindere vil deltage, og de vil bliver informeret om, at hvis der er problemer med indholdet af pesticider, vil kommunen være nødsaget til at reagere. Til gengæld vil ejerne gratis få en meget detaljeret undersøgelse af deres vand mht. pesticider. Borgerne med egen vandforsyning i området vil blive kontaktet her i starten af 2020.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Svendborg Kommune bidrager med projektledelse svarende til maksimalt 180 timer til projektet. Projektet har ikke erhvervsmæssige konsekvenser.

Lovgrundlag

Jordforureningsloven og Vandforsyningsloven

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 04-02-2020

Taget til efterretning.