Punkt 2 Foreningen Rytmisk Råstof

Beslutningstema

B: Beslutning

Ansøgning fra foreningen Rytmisk Råstof om et årligt tilskud på 100.000 kr. (2017-niveau) i 2021-2024 til brug for fortsættelse af det musikalske samarbejde med Musikhuset Posten i Odense (Odense Live Fonden) som regionalt spillested.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  • der bevilges et årligt tilskud på 103.000 kr. (2020 niveau) i perioden 2021 – 2024 incl.

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget besluttede på mødet den 4. februar 2016 at støtte et nytænkende musikalsk samarbejde med Posten i Odense med henblik på udvikling af koncertdelen på spillestedet Harders. Projektet blev støttet med et årligt tilskud på 100.000 kr. i aftaleperioden 2017-2020.

 

Ansøgningen omhandler en fortsættelse og udvikling af det regionale spillestedssamarbejde mellem kommunerne Odense, Assens og Svendborg under det regionale spillested Postens (Odense Live Fondens) kommende ansøgning til Statens Kunstfond og udpegning af regionale spillesteder i aftaleperioden 2021-2024.

 

De involverede spillesteder er Musikhuset Posten/Jazzhus Dexter, Kansas City, Tobaksgården og Spillestedet Harders (Rytmisk Råstof). Rytmisk Råstof søger som en del af det regionale spillestedssamarbejde Svendborg Kommune om at deltage i samarbejdet i samme indholdsmæssige og økonomiske omfang som i den indeværende aftaleperiode.

 

Odense Live Fonden vil i ansøgningen til Statens Kunstfond lægge op til, at der afsættes en årlig budgetramme for årene 2021-2024 på 250.000 kr. til samarbejdet med Rytmisk Råstof.

 

Rytmisk Råstof anfører, at effekten af den igangværende aftale blandt andet har betydet et løft af Svendborgs udbud af koncertoplevelser og dermed en styrket positionering af Svendborg som en kulturkommune og en af landets bedste og vigtigste musikkommuner.

 

På Harders afvikler foreningen koncerter indenfor 4 koncertkategorier:

 

  1. Store, brede koncerter, som løber rundt af sig selv (hertil anvendes som udgangspunkt ikke offentligt tilskud)
  2. Koncerter med aktuelle og relativt etablerede bands (hertil anvendes honorarstøtte)
  3. Smalle koncerter med nichemusik og nye kunstnere (arrangeres som en del af spillestedssamarbejdet – hertil anvendes ikke honorarstøtte)
  4. Lokale upcomming og amatørbands (hertil anvendes som udgangspunkt ikke offentlige tilskud)

 

Foreningen oplyser, at spillestedssamarbejdet giver mulighed for at producere koncerter med mellem 20 og 25 nye kunstnere fra ind- og udland, hvilket foreningen ser som en unik og meget vigtig del af ikke bare Harders’ koncertudbud, men af hele Svendborgs samlede koncertudbud. Foreningen vurderer endvidere, at uden spillestedssamarbejdet vil denne type koncerter ikke findes i Svendborg.

 

Det anføres, at spillestedssamarbejdet har været en vigtig udviklingsmotor for såvel amatørmiljøet som for det professionelle musikmiljø. Rytmisk Råstof og musiktyngdepunktet i Ribers Gård har med spillestedssamarbejdets økonomi haft mulighed for at udvikle koncertaktiviteten til et niveau, hvor de nu kan arrangere koncerter på højeste professionelle niveau, nationalt som internationalt. Disse ressourcer bredes ud fra spillestedet og kommer andre arrangører, frivillige, musikmiljøerne og det øvrige kulturmiljø til gode.

 

Foreningen anfører endvidere, at spillestedssamarbejdet og ressourcerne herfra har været medvirkende til, at de har kunnet styrke samarbejdet med blandt andet Svendborg Musikskole, Ungdomsskolen, Oureskolerne, Humble, Ollerup Musik & Sang.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er i budgetoverslagsårene afsat 102.626 kr. i 2020-niveau til samarbejdet mellem Rytmisk Råstof og Posten i Odense.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 03-02-2020

Indstillingen blev godkendt.

 

Susanne Gustenhoff (Ø) var fraværende.