Punkt 9 Godsbanearealet - strategisk udviklingsplan og projektudvikling

Beslutningstema

Godkendelse af projektbeskrivelse for strategisk udviklingsplan og projektudvikling for Godsbanearealet

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse og Byrådets endelige godkendelse,

  • At der igangsættes udarbejdelse af en strategisk udviklingsplan og projektudvikling for Godsbanearealet.
  • At processen for projektudviklingen sker gennem annoncering af forkøbsret med efterfølgende udbud
  • At annonceringen sigter mod at finde en investor, som vil indgå i en samlet projektudvikling for hele godsbanearealet
  • At brugen af ekstern rådgiver godkendes
  • At der bevilliges og frigives en samlet anlægsbevilling på 1,775 mio. kr. og at dette finansieres via puljen ”Svendborg Havn, analyse m.v.”

Sagsfremstilling

I Udviklingsplanen for Fremtidens Havn er der på godsbanearealet skitseret en bydel med en blandet bolig- og erhvervsbebyggelse. Denne bydel indgik med en viderebearbejdning i arkitektkonkurrencen for Det Ny SIMAC for at sikre en kobling og koordinering med den nye uddannelses- og erhvervsbebyggelse på Nordre Kaj.

 

I lyset af de gunstige konjunkturer og med ønsket om at skabe en helstøbt bydel foreslås det, at igangsætte udviklingen af godsbanearealet nu. Det foreslås at ske gennem Byrådets beslutning af en såkaldt strategisk udviklingsplan, hvor rammerne for byudviklingen udvikles i dialog med en investor. Der er således tale om en proces som indledes med, at Byrådet med baggrund i en analyse af arealet beslutter de overordnede rammer og visioner for en byudvikling.

 

Dette materiale benyttes til offentligt at annoncere efter mulige samarbejdspartnere/investorer. Valget heraf sker efter på forhånd fastlagte kriterier. Når en mulig investor således er tildelt en forkøbsret udvikler denne og Svendborg Kommune i fællesskab et dispositionsforslag, som tager udgangspunkt i de indledende analyser og byrådets visioner for bydelen.

 

Når der efter dialogfasen foreligger et dispositionsforslag som begge parter er tilfredse med gennemføres det egentlige udbud. Ifm den indledende annoncering kan der eventuelt være fastlagt en mindstepris. Alle har mulighed for at byde.

 

Bedømmelsen af de indkomne bud vil igen ske ud fra på forhånd fastlagte kriterier. Herefter træffer Byrådet den endelige beslutning om accept af et købstilbud med baggrund i det kendte dispositionsforslag.

 

Det vurderes, at den beskrevne dialogproces mellem administration og investor vil forbedre kvaliteten i det endelige produkt, og forbedre muligheden for en bred tilslutning til resultatet politisk såvel som blandt borgerne.

Byrådets garanti for at sikre sig indflydelse på den konkrete byudvikling sker dels gennem den indledende afklaring af rammerne for byudviklingen i analyse- og visionsfasen, dels ved at administrationen parallelt med investordialogen udarbejder en strategisk udviklingsplan. Sidstnævnte omfatter et større område end selve udbudsarealet og sikrer, at den bebyggelse investoren i sidste ende står for, bliver koblet op på den omgivende by i henseende til veje, stier og anden infrastruktur, klimatilpasning, miljøforhold, grøn struktur og herunder Kobberbækkens mulige frilægning. Endvidere vil den strategiske udviklingsplan forholde sig til mulighederne for etapedeling af såvel bebyggelser som infrastruktur og Kobberbækkens frilægning.

 

Administrationen har udarbejdet en projektbeskrivelse med tilhørende tidsplan (jf. bilag 1 og 2) for et projekt, der omfatter dels udarbejdelsen af den strategiske udviklingsplan, dels annoncerings- og udbudsproces samt den tilknyttede dialogproces med investor.

 

Såfremt den beskrevne proces godkendes vil den første milepæl være Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse af resultatet af analysefasen i juni 2020.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Til den indledende analysefase og til udviklingen af elementer i den strategiske udviklingsplan er der behov for ekstern bistand til bl.a dimensioneringsgrundlag for Kobberbækken, udvikling af rammerne for det overordnede vejnet, lokalvejnet, stinet og byrum, forundersøgelser for et parkeringshus, miljøundersøgelser og klimatilpasning. Til realisering af dette, vurderes der et samlet behov på 1,775 mio. kr.

 

Der søges på baggrunde af dette en samlet anlægsbevilling på 1,775 mio. kr., som søges finansieret via puljen ”Svendborg Havn, analyse m.v.” 

 

Der er i anlægsrammerne for 2020 indarbejdet et samlet rådighedsbeløb på 3,359 mio. kr. til puljen ”Svendborg Havn, analyse m.v.”, hvorfor det er muligt at finansiere ovenstående anlægsbevilling.

 

Teknik- og Erhvervsudvalget har den 7. november 2019 godkendt brugen af ekstern rådgiver til et projektforslag for Kobberbækkens frilægning, på 0,25 mio. kr, hvorfor det søges godkendelse af brug af ekstern rådgiver for den resterende andel.

 

Udviklingen af godsbanearealet vil styrke såvel betingelser for bosætning som erhvervsudvikling i denne meget attraktive bydel mellem by og havn.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse om offentligt udbud ved salg af kommunens henholdsvis regionens faste ejendomme

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 20-01-2020

Indstillingen godkendt.
 

Fraværende: René Haahr (V). Som suppleant deltog Lars Erik Hornemann (V).

Fraværende: Jens Erik Laulund Skotte (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-01-2020

Indstilles.

Beslutning i Byrådet den 28-01-2020

Godkendt.