Punkt 8 Husholdningsaffaldsregulativ 2020

Beslutningstema

Forslag til affaldsregulativ for husholdninger i Svendborg Kommune, der skal oversendes til hhv. Økonomiudvalg og Byråd med henblik på godkendelse af, at det sendes i offentlig høring i 4 uger.

Indstilling

Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget til endelig godkendelse i Byrådet,

 

  • At forslag til affaldsregulativ for husholdninger godkendes til udsendelse i offentlig høring i 4 uger.

Sagsfremstilling

Statens Ressourcestrategi 2013 ”Danmark uden affald” sætter de overordnede rammer og mål for affaldssortering i Danmark. På Fyn har forvaltninger og forsyninger lavet et fælles fynsk samarbejde, SYFRE (Synergi i Fynske Ressourcestrategier) for at optimere løsninger og bruge hinandens viden på området.
 

Byrådet besluttede den 29. maj 2018 en ny struktur for afhentning af dagrenovation og 4 genanvendelige affaldsfraktioner – ressourcepanden, ringeordning for afhentning af storskrald – Genbrugsbilen samt ringeordning for indsamling af haveaffald.
 

Kommunalbestyrelsen skal jf. Affaldsaktørbekendtgørelsen udarbejde og vedtage regulativer om de ordninger for affald produceret af husholdninger og virksomheder i kommunen. I regulativet fastsættes forskrifter om indsamlings- og anvisningsordningernes omfang og tilrettelæggelse m.v., herunder krav om sortering. Regulativet gælder for alle husholdninger, herunder også sommerhuse, kommunale institutioner og kolonihaveforeninger samt dagrenovation fra blandet bolig- og erhvervsområder.
 

Med vedtagelse af dette regulativ vil husstandsindsamlingen består af en indsamling af restaffald og madaffald i en to-delt container samt de genanvendelige fraktioner pap og papir samt glas og metal, ligeledes i en to-delt container. Desuden etableres en ringeordning for afhentning af storskrald og en række andre sorterede affaldsfraktioner samt en ringeordning for afhentning af haveaffald.
 

De nuværende miljøstationerne, hvor der indsamles de samme affaldstyper til genanvendelse som ved husholdningerne, bliver med den etablering af den nye ordning overflødige, hvorfor disse nedlægges. Dermed forsvinder de kendte blå bobler i landskabet.
 

De væsentlige ændringer i den nye indsamlingsordninger er:

  • Dagrenovation består af restaffald, pap/papir, metal/glas og madaffald.
  • Madaffald: Skal nu indsamles, Vand og Affald udleverer poser, som skal lukkes tæt.
  • Papir, pap, glas og metal: Bliver nu indsamlet ved husstanden. Disse fraktioner kan endvidere stadig også afleveres på genbrugspladsen.
  • Tøj: Containere til indsamling af tøj og sko fjernes i forbindelse med nedlægning af miljøstationerne. Der kan fortsat afleveres tøj og sko til genbrugsbilen (tidligere storskraldsordning) og på genbrugspladsen.
  • Farligt affald: Der indføres en ”Rød kasse” som borgeren kan aflevere farligt affald i til genbrugsbilen (tidligere storskraldsordning). Der kan fortsat afleveres farligt affald på genbrugspladsen.
  • Haveaffald: Der indføres en tilkøbsordning, hvor haveaffald afhentes ved husstanden bundtet eller i papirsække. Haveaffald kan stadig afleveres på genbrugspladsen.
  • Indsamling af dagrenovation gælder også for kolonihaver og kommunale institutioner.
  • Der åbnes op for innovative løsninger ved større kommunale institutioner og boligforeninger.
  • Genbrugsbilen erstatter Storskraldsordningen – ordningen indeholder samme fraktioner, som tidligere, men bliver en bestilleordning.
  • Vand og Affald stiller containere til rådighed for restaffald, madaffald, papir, pap, glas og metal.
  • De kendte sækkestativer erstattes med containere for at sikre et godt arbejdsmiljø for renovations­med­ar­bej­deren, dvs. undgå tunge løft.
  • Der vil blive sat særligt fokus på plastindsamling ved genbrugsbilen.
     

Den nye ordningen gælder først ved en husstand, når de har modtaget de nye spande. Det forventes, at ordningen vil bliver introduceret i etaper fra september 2020.
 

Ved etablering af ovenstående ordninger forventes genanvendelsesprocenten for husholdningsaffald at stige fra ca. 36 % til ca. 55 %, og dermed vil det nationale mål for genanvendelse af affald i 2022 være overholdt. For at få en endnu højere genanvendelsesprocent er det nødvendigt at udsortere restaffaldet i flere fraktioner. Derfor besluttede Miljø og Naturudvalget på møde den 18. juni 2018, at Vand og Affald A/S fortsætter samarbejdet med de andre fynske kommuner om undersøgelser af mulighederne for etablering af et fælles centralt eftersorteringsanlæg samt belyser mulighederne for særskilt at indsamle tekstiler. Dette arbejde pågår stadig.
 

Et eftersorteringsanlæg vil ud over at kunne frasortere plast i forskellige plasttypefraktioner sandsynligvis også kunne sortere nye affaldsfraktioner til genanvendelse (f.eks. mælkekartoner og tekstiler m.v.).

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Det nye husholdningsregulativ betyder, at Svendborg Kommunes affaldsbortskaffelse bliver gennem en ordning Vand og Affald etablerer, og at de løsninger, der eksisterer på de kommunale institutioner i dag, bliver opsagt.
 

Vand og Affald A/S har indgået aftale med affaldstransportør om afhentning og tømning af husholdningsaffald i beholdere med kapacitet op til 770 liter. Vand og Affald vil i løbet af foråret 2020 udbyde afhentning og tømning af husholdningsaffald i større beholdere.
 

Vand og Affald arbejder på en løsning for de af­falds­producenter, som har et behov for mere kapa­citet, så som større kommunale institutioner og boligforeninger.
 

De kommunale institutioner har fået bevilliget midler til indretning af affaldssystemerne indendørs.
 

Kolonihaveforeninger skal opstille faciliteter for affaldssortering, hvilket der ikke tidligere har været kutyme for i foreningerne

Lovgrundlag

Miljøbeskyttelsesloven

Affaldsbekendtgørelsen

Affaldsaktørbekendtgørelsen

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 14-01-2020

Indstilles.

 

Søren Kongegaard (A) var fraværende. Som suppleant deltog Torben Frost (A).

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-01-2020

Indstilles.