Punkt 6 Overfladevand på Skovsbovænge

Beslutningstema

Medfinansiering af anlæg til håndtering af overfladevand fra Skovsbovænge ifm. ny udstykning.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse og Byrådets endelige vedtagelse:

 

  • At der indgås økonomisk aftale med bygherren for udstykningen på Skovsbovænge om etableringen af fælles anlæg til håndtering af overfladevand fra den offentlige vej på Skovsbovænge.
  • At der bevilges og frigives 385.000 kr. til et anlægsprojekt til sikring af den offentlige del af Skovsbovænge kan afvandes.
  • At ovenstående anlægsramme i 2020 finansieres af overførte anlægsmidler fra projektet forlængelse af Johannes Jørgensens Vej i forbindelse med regnskabsafslutningen for 2019.

 

Sagsfremstilling

Baggrunden for etablering af fælles anlæg til afvanding af regnvand er at sikre afvandingen af den offentlige del af Skovsbovænge, idet vejvandet herfra løber i retning mod den nye udstykning og der er i dag ingen anlæg til afledning af overfladevand på den offentlige del af Skovsbovænge.   
 

Der er planlagt privat byggemodning til 10 parceller. Dette område skal håndtere regnvandet på egen grund eller ved etablering af et regnvandsbassin, ifølge ”Forslag til Lokalplan 655 for et område til boligformål i Skovsbo”.
 

Bygherren ønsker at etablere et fællesbassin for håndteringen af regnvandet. Svendborg Kommune har derfor været i dialog med bygherren om, at der kan udledes overfladevand fra den offentlige del af vejen på Skovsbovænget til dette regnvandsbassin beliggende på den private byggemodning. I aftalen indgår (se vedlagte bilag):
 

  • bygherren og kommunen deler anlægsudgiften til transportledning af overfladevand og regnvandsbassin. 
  • grundejerforeningen for lokalplanområdet forestår fremtidig drift og vedligeholdelse af fællesledning og regnvandsbassin.
  • kommunen har ingen udgift fremover for retten til at benytte fælles transportledninger og regnvandsbassinet på den private byggemodning.    
     

Da den offentlige vej hælder ned mod det nye byggemodningsområde er anlæg af et fælles anlæg til bortledning en nødvendighed. Overfladevandet fra vejen kan ikke ledes direkte til vandløb, da det først skal igennem et forsinkelsesbassin el lign.

Hvis det undlades, at etablere et fællesanlæg nu, vil det private regnvandsbassin ikke kunne tilsluttes uden ekstra anlægsudgifter til nye regnvandsledninger og udvidelse af bassin, forudsat af at grundejerforeningen i fremtiden vil være indstillet på dette.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Overslag:

Fælles anlægsudgifter til bortledning af regnvand: 550.000 kr./ 2   275.000 kr.

Egne udgifter til bortledning af regnvand på den offentlige del af Skovsbovænge  110.000 kr. 

Svendborg kommunes samlede udgifter til bortledning af overfladevand  385.000 kr.  

 

Udgifterne er delt op i fællesudgifter til fælles anlæg på den nye udstykning, hvor kommunen betaler halvdelen, og kommunens udgifter til anlæg til bortledning af overfladevand på den offentlige del af Skovsbovænge  .
 

Den samlede andel på 385.000. kr. søges finansieret fra mindreforbrug af anlægsprojektet forlængelse af Johannes Jørgensens Vej i forbindelse med regnskabsafslutningen for 2019.

Lovgrundlag

Svendborg Kommunes spildevandsplan

Svendborg kommuneplan – klimatilpasning

Lokalplan 655, når den træder i kraft og bliver vedtaget

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 20-01-2020

Indstillingen godkendt.
 

Fraværende: René Haahr (V). Som suppleant deltog Lars Erik Hornemann (V).

Fraværende: Jens Erik Laulund Skotte (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).

Flemming Madsen (A) deltog ikke i punktets behandling, idet udvalget vurderede ham inhabil.

 

Beslutning i Økonomiudvalget den 21-01-2020

Sagen tilbagesendes til Teknik og Erhvervsudvalget med anmodning om, at man overvejer billigere løsninger. Flemming Madsen var inhabil og deltog ikke i sagens behandling.