Punkt 12 Ansøgning om tilladelse til reducerede grundstørrelser på Teglværksvej 6 i Gudbjerg

Beslutningstema

Beslutning vedrørende vurdering af grundstørrelser i forbindelse med udmatrikulering af 3 dobbelthuse og et fritliggende hus på samme matrikel.

Indstilling

Direktionen indstiller, at det besluttes:

  1. at tillade en reduceret grundstørrelse på 250 m2 pr. bolig

eller

  1. at meddele afslag og fastholde grundstørrelser i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinjer

Sagsfremstilling

Rådgiver har søgt om tilladelse til at indrette boligområdet, således at hver bolig kan udstykkes med en grundstørrelse på 250 m2.
 

Ansøgningen betyder, at den helhedsvurdering, der skal foretages ved udstykning af dobbelthuse, rækkehuse og lignende ikke udføres efter kommunens praksis.
 

Når der opføres mere end ét enfamilieshus på en matrikel, skal matriklen kunne udmatrikuleres til selvstændige grunde jf byggelovens § 10A.
 

Ved udmatrikulering af andet byggeri end fritliggende enfamiliehuse og sommerhuse skal dette ske efter en helhedsvurdering efter bygningsreglementet, da der ikke er bestemmelser om udstykning i lokalplanen.
 

Det er kommunens praksis at helhedsvurdere efter kommuneplanens generelle rammer for bolig omhandlende grundstørrelser. Dette skyldes, at kommuneplanens generelle rammer er et udtryk for kommunens planlægning for boligområders udvikling.
 

Kort sagt skal fritliggende enfamiliehuse have et grundareal på min. 700 m2, dobbelthuse have et grundareal på min. 500 m2 pr. bolig og rækkehuse have et grundareal på min. 250 m2.
 

Det aktuelle projekt består af et fritliggende hus samt 3 dobbelthuse. Efter kommunens praksis vil projektet ikke kunne godkendes, da det kræver en grundstørrelse på 700 m2 til det fritliggende hus og 500 m2 pr. bolig i dobbelthusene.
 

Rådgiver har udformet projektet med udgangspunkt i en grundstørrelse på minimum 250 m2 pr. bolig. Rådgiver har oplyst, at kommunens planafdeling har været bekendt med den aktuelle udformning og placering af bebyggelsen.

Det er administrationens vurdering, at kommuneplanens generelle rammer som udgangspunkt bør fastholdes. Der er tale om væsentligt mindre grunde end angivet i kommuneplanen, og der er derfor tale om en betydelig afvigelse.
 

Kommunen har imidlertid udsendt en situationsplan med en næsten identisk udformning af boligerne til offentlig høring. Det skete i forbindelse med vedtagelse af lokalplanen på naboejendommen, der muliggjorde opførelse af en vaskehal. Efter normal praksis indtegnes der ikke fremtidigt byggeri uden for lokalplanområdet, men det er sket i denne sag. Konkret de ønskede boliger. På den baggrund er rådgiver bibragt en forventning om, at boligerne med de angivne grundstørrelser vil blive godkendt, skønt lokalplanen ikke har retsvirkning uden for sin egen områdeafgrænsning. Det indsendte forslag til boliger kan derfor ses som i overensstemmelse med kommunens ønske om fremtidig planlægning for området.
 

Det bemærkes, at det ansøgte projekt for de enkelte grunde ikke er fuldstændigt identisk med det, der er angivet i lokalplanen, men arealerne er samlet set det samme, og forskellen er uvæsentlig.
 

Rådgiver har desuden henvist til to eksisterende matrikler i området med dobbelthuse. Der er imidlertid ikke tale om sammenlignelige sager, da de pågældende matrikler omhandler private andelsboligforeninger, der ikke er omfattet af byggelovens § 10A og derfor heller ikke skal kunne udstykkes.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

Lovgrundlag

Byggeloven

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 20-01-2020

Teknik- og Erhvervsudvalget besluttede at dispensere fra kommuneplanens retningslinjer og tillade en reduceret grundstørrelse på 250 m² pr. bolig.
 

Fraværende: René Haahr (V). Som suppleant deltog Lars Erik Hornemann (V).

Fraværende: Jens Erik Laulund Skotte (Ø). Som suppleant deltog Jesper Kiel (Ø).