Punkt 2 De frie Kulturmidler

Beslutningstema

B: Beslutning

Kriterier og procedure for De frie Kulturmidler.

Indstilling

 

Direktionen indstiller, at

  • Udvalget med anbefaling sender forslaget i høring hos kulturelle råd.

Sagsfremstilling

Et led i udmøntningen af de netop vedtagne kulturhandleplaner er, at der skal ske et serviceeftersyn af kriterierne og proceduren for tilskud fra De frie Kulturmidler.

 

Nuværende kriterier og procedure

De nuværende kriterier er politisk vedtaget i 2014, hvor der skete en tilpasning, så de er i harmoni med og understøtter intentionerne i Kulturløftet Fantastiske Fornemmelser. Samtidig er det også sikret, at kriterierne holder sig indenfor kommunalfuldmagtens rammer.

 

I samme forbindelse blev ansøgningsproceduren ændret fra, at der kunne søges to gange årligt til, at der kan søges løbende, samt at ansøgningerne, ved delegation fra det politiske udvalg, bliver afgjort på forskellig instans opdelt efter ansøgningsbeløb.

 

Nuværende kriterier/procedure samt forslag til ændringer, jfr. følgende, fremgår af vedlagte bilag.

 

Administrationens bemærkninger

I forhold til ansøgningsproceduren finder administrationen, der kan være vægtige grunde til at have to årlige ansøgningsrunder i stedet for den løbende. Dette vil give udvalget mulighed for en højere grad af prioritering og disponering af De frie Kulturmidler. Det vil samtidig give udvalget mulighed for at udmelde årlige temaer eller andet for, hvad udvalget et givent år især vil prioritere ved tildeling af støtte.

 

I forhold til kriterierne, er det administrationens vurdering, at kriterierne i sin nuværende form har været med til at understøtte et bredt, mangfoldigt og varieret kulturudbud, som det også er beskrevet i Kulturløftet. Der er derved en overensstemmelse mellem Kulturløftet og tildelingen af støtte til kulturaktiviteter.

 

Det er dog samtidig administrationens erfaring, at kriterierne har nogle indbyggede dilemmaer og begrænsninger, som et eftersyn skal tage højde for. Eksempler herpå er:

  • kravet om entré/brugerbetaling
  • kan institutioner, der i forvejen modtager kommunalt drifts- eller aktivitetstilskud samtidig  modtage tilskud fra De frie Kulturmidler
  • kan der søges tilskud til egenproduktioner
  • kan der søges produktionstilskud til aktiviteter, der skal vises uden for Svendborg
  • kan udefra kommende arrangører/producenter, der vælger Svendborg som location søge produktionstilskud
  • kriterierne skal beskrive mulighederne for støtte til større sportsbegivenheder som VM,EM og DM. Midler til sådanne ansøgninger afholdes i dag fra De frie Kulturmidler, men de nuværende kriterier opererer ikke med den type af ansøgninger

 

Det er på den baggrund administrationens forslag, at der med fordel kan ske en væsentlig forenkling af kriterierne i retning af at gøre dem mindre restriktive og mere dynamiske -  også set i lyset af, at det er administrationens oplevelse, at kulturlivets behov for støtte over en årrække ændrer sig. Kulturlivet er ikke statisk.

 

Forslag til ny procedure og kriterier

2 årlige ansøgningsrunder:

15. oktober for perioden december til juli (KFU nov/dec)

15. april for perioden juli til december (KFU maj/juni)

Udmelding om årlige temaer eller andet, udvalget især vil prioritere i det kommende år vil kunne udmeldes efter behandling af oktober-runden.

 

Udvalgsformanden bemyndiges til i akutte tilfælde at bevilge støtte på indtil 20.000 kr.

 

Kulturpuljen (ny titel)

Puljen støtter kulturelle arrangementer/projekter, der understøtter Kulturløftet Fantastiske Fornemmelser samt appellerer til og nydes af et betydeligt publikum. Der kan søges om midler til arrangementer/projekter inden for kommunens grænser. Puljen yder ikke driftsstøtte og støtte til arrangementer/projekter, der sættes i værk inden ansøgningens behandling.

 

Puljen kan endvidere støtte større sportsbegivenheder som VM, EM og DM.

 

Arrangementer/projekter, der tidligere har modtaget støtte skal som udgangspunkt kunne påvise en udvikling/nytænkning for at kunne opnå støtte igen.

 

Ansøgere kan være foreninger, institutioner og grupper af personer såvel som enkeltpersoner. Ansøgere, der i forvejen modtager driftsstøtte fra Svendborg Kommune skal redegøre for og dokumentere, hvordan arrangementet/projektet rækker ud over den ordinære drift. Der kan ikke søges til ekstra driftsmidler.

 

Støtte bevilges inden for kommunalfuldmagtens rammer og kan enten gives som tilskud eller underskudsgaranti. Der er ingen garanti for støtte. Alle ansøgninger behandles individuelt.

 

Ansøgninger om tilskud til musikarrangementer skal søges hos Svendborg Musikudvalg, der administrerer musikpuljen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Budgetbeløbet til uddeling efter ansøgning er ca. 0,9 mio. kr. årligt.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 13-01-2020

Udvalget vedtog, med anbefaling, at sende forslaget i høring, tilrettet med de på mødet faldne bemærkninger.

 

Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Mette Kristensen (V).

Søren Kongegaard (A) var fraværende. Som suppleant deltog Flemming Madsen (A).