Punkt 10 Fastsættelse af tema for Fokuspuljen 2020

Beslutningstema

Fastsættelse af tema for Fokuspuljen i 2020

Sagsfremstilling

Folkeoplysningsudvalget vedtog i august 2019 at oprette en fokuspulje, der fortløbende skal understøtte nye tendenser indenfor fritids- og foreningslivet, hvor folkeoplysende foreninger og/eller selvorganiserede grupper kan søge støtte til aktiviteter indenfor et givent tema. På et årligt udvalgsmøde sidst på året udvælger Folkeoplysningsudvalget fokuspuljens tema for det kommende år.

Derfor er der behov for, at Folkeoplysningsudvalget beslutter, hvilket tema fokuspuljen skal have for 2020.

Som inspiration til drøftelsen omkring tema har administrationen i Kultur og Fritid udarbejdet to forslag:

  1. Idræt og bevægelse i nye arenaer
    Overskriften dækker over nye innovative måder at dyrke idræt på. Der kan fx søges tilskud til at få en indendørs idræt gjort udendørs, til nye kombinationer af idræt, fx fodbold på tennisbanen uden for tennissæsonen, idræt i nye arenaer som menighedshuse eller nye konstellationer og samarbejder på tværs af foreninger. Temaet kan bidrage til at optimere den måde idræt organiseres og afvikles på i de nuværende faciliteter, samt målsætningen om nye aktiviteter til nye målgrupper i henhold til Bevæg dig for livet.

Baggrund
Både kommunens egne analyser og de nationale motionsvaneundersøgelser peger på, at tilgængeligheden af idrætsfaciliteter kan begrænse mulighederne for at være aktiv, da de ofte efterspørges i samme tidsrum. Derfor er der potentiale for at få flere medlemmer ved at tænke og anvende faciliteter på nye måder. Undersøgelser peger desuden på, at mange, særligt voksne, foretrækker at dyrke motion i naturen, og det kan derfor være en mulighed at tilpasse traditionelle indendørsaktiviteter til udendørs faciliteter.

Kriterier
Hvem kan søge: Godkendte folkeoplysende foreninger i Svendborg Kommune

Hvad kan der søges til: Folkeoplysende formål, der tænker anvendelse af faciliteter på nye måder.

Målgruppe: Alle

Beløbsgrænse: Afhænger af projektet

Ansøgningsfrist: Løbende ansøgning, men sidste frist 1/11-2020

 

  1. Fastholdelse af medlemmer i foreningslivet
    Overskriften dækker over indsatser, der har til formål at fastholde flere medlemmer til folkeoplysende aktiviteter. Det kan eksempelvis være sociale arrangementer, der involverer fællesspisning efter en træning eller aktivitet, FIFA-turnering efter fodboldtræningen i en boldklub, events eller fleksible medlemskaber på tværs af afdelinger i foreninger.

 

Baggrund
Flere undersøgelser peger på, at frafaldet fra foreningsaktiviteter fortsat er relativt stort, særligt blandt teenagere. Prioritering af tid, manglende fleksibilitet eller andre interesser er de hyppigste årsager til, at borgere fravælger foreningsaktiviteter. Derfor er der brug for at udvikle og afprøve forskellige løsninger, der kan understøtte fastholdelsen af medlemmer i foreningerne.


Kriterier

Hvem kan søge: Godkendte folkeoplysende foreninger i Svendborg Kommune

Hvad kan der søges til: Folkeoplysende aktiviteter, der har til formål at fastholde medlemmer i foreningerne.

Målgruppe: Alle

Beløbsgrænse: Afhænger af projektet

Ansøgningsfrist: Løbende ansøgning, men sidste frist 1/11-2020

 

De præsenterede forslag kan fungere som inspiration og skal derfor ikke ses som endelige temaer, der skal vælges imellem.

Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 25-11-2019

Begge fokuspunkter godkendt. Gældende fra 1. januar 2020.

Puljen fastsættes til 50.000 kr. for begge punkter i 2020.

 

Erik Jakobsen var fraværende.