Punkt 19 Ændring af kommunens regler vedr. betaling for stadepladser, pølsevogn og mobilt gadesalg

Beslutningstema

Vedtagelse af ændring af kommunens regler vedrørende betaling for brug af kommunens vejarealer til forretningsmæssige, ikke-trafikale formål.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalgets godkendelse, at

 

  • forslag 1 besluttes, herunder at kommunen ikke opkræver, torvehandlere og mobilt gadesalg, for kommunens direkte og indirekte udgifter i forbindelse med udlejning af vejarealer til forretningsmæssig, ikke-trafikale formål.



Forslag 1 kan besluttes i Teknik- og Erhvervsudvalget

Forslag 2 og 3 skal oversendes til Byrådet

Sagsfremstilling

Kommunen skal på baggrund af notat fra vejdirektoratet (bilag 2), ændre praksis for udlejning af vejarealer til forretningsmæssige, ikke trafikale formål. Praksis i Svendborg Kommune lige nu er, at det kun er de torvehandlende og foodtrucks, der betaler for brug af vejareal. Alle andre bruger vejarealer gratis. Det giver en årlig indtægt på ca. 75.000,-
 

I 2014 ophørte Svendborg Kommune med at opkræve betaling for brug af vejareal til udeservering og vareudstilling.
 

Efter vejloven skal kommunens vejmyndighed tillade brug af vejarealer. I den forbindelse kan kommunen vælge at opkræve betaling for brug af vejarealet, men kun i forbindelse med forretningsmæssig, ikke-trafikalt brug.
 

Vejdirektoratet har gjort opmærksom på, at der pr. 1.1.2015 kun må opkræves for indirekte og direkte udgifter. Dette betyder, at der kan opkræves for administrationstimer, vedligeholdelse, strømforbrug, mm. 
 

Svendborg Kommunes direkte og indirekte udgifter til torvehandlende og foodtrucks på ca. 45.000,-
 

Differencen på ca. 30.000,- mellem de årlige indtægter og de årlige direkte og indirekte udgifter anvendes i dag til blandt andet strøm til events, så som kulinarisk sydfyn, Svend filmfestival mm.
 

Fremadrettet bør brug af vej ensrettes. Dette kan gøres ved en fast takst, der dækker både strømforbrug og administrative udgifter, eller man kan fravælge at modtage betaling for brugen af vejareal.
 

 

Forslag 1:

at kommunen ikke opkræver, torvehandlere og mobilt gadesalg, for kommunens direkte og indirekte udgifter i forbindelse med udlejning af vejarealer til forretningsmæssig, ikke-trafikale formål.  Taksterne sættes fremover til 0 kr. pr. år, og udgifterne finansieres indenfor Trafik og Infrastrukturs budget. Dermed sidestilles torvehandlere og mobilt gadesalg med øvrige brugere af vejarealer. Torvehandlende skal fortsat ansøge vejmyndigheden om tilladelse til brug af vejareal. Torveregulativet (bilag 1) skal overholdes. De torvehandlende forpligtes til at afholde 2-3 årlige arrangementer på torvet, som har til formål at skabe liv på torvet og i midtbyen. Udgifter forbundet med disse aktiviteter afholdes af de torvehandlende og skal andrage en værdi af ca. 20.000,-
 

Dette forslag vil understøtte en fortælling om torvehandlen som en integreret del af byens handlende, og som medskabere af liv på torvet og i midtbyen.

 

Forslag 2: 

at kommunen opkræver alle, som benytter kommunens vejarealer til forretningsmæssige, ikke-trafikale formål. Alle brugere skal dermed fremadrettet betale for kommunens indirekte og direkte udgifter, som vil blive opkrævet i forbindelse med ansøgning om tilladelse til brug af vejareal. Det betyder at alle events mm. skal betale på lige fod med de torvehandlende. Det vil medføre udgifter til events som Kulinarisk Sydfyn, Svend filmfestival, Hansted Live, mm.

 

Kommunens samlede direkte og indirekte udgifter i forbindelse med udlejning af vejarealer til forretningsmæssig, ikke-trafikale formål.er ca. 220.000,-.
 

 

Forslag 3:

At kommunen opkræver torvehandlende og foodtrucks et fast beløb for direkte og indirekte udgifter. Der er pt. 32 stadepladser til torvehandlende og 3 foodtrucks. Det betyder at udgiften pr. stadeplads til direkte og indirekte udgifter udgør 45.000/35 = 1286,- for et års fuld leje. Betaling for 1 år afrundes til 1200,-. Der ud over kan der vælges 3 eller 6 måneders betaling for stadeplads, som vil andrage 600,- for 3 måneder og 900,- for 6 måneder.
 

Betaling for en stadeplads sker ved 2. fremmøde indenfor et år.

 

 

Mindre ændringer i retningslinjer for torvehandel i Svendborg by:

I forbindelse med udarbejdelsen af en revideret praksis er der behov for mindre redaktionelle ændringer af retningslinjerne for torvehandel (bilag 1). Disse ændringer er aftalt med formanden for torvehandlerne. Den primære ændring er, at alle torvehandlende blive forpligtet til at have deres boder åbne i perioden kl. 9-14. Retningslinjerne vil blive revideret i løbet af 1.kvartal 2020.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Da lovgivningen er reguleret med tilbagevirkende kraft, kan torvehandlerne anmode om en tilbagebetaling – dog kun for de seneste tre år jf. forældelsesreglerne for simple forandringer, svarende til 3 gange differencen mellem indtægter og vores direkte og indirekte udgifter, ca. 90.000 kr. Torvehandlernes formand vurderer, at vi på anmodning skal tilbagebetale pr. 1.1.2015, jf. udtalelsen fra vejdirektoratet (bilag 2). Dette finansieres ved omprioritering indenfor budgettet i trafik og infrastruktur.

 

Forslag 1 kan indeholdes indenfor eget budget.

Forslag 2 vil medføre en ekstra indtægt samlet set.

Forslag 3 balancerer.

 

En fjernelse eller reduktion af betaling vil umiddelbart føre til øget aktivitet på torvet, og dermed trække flere handlende til midtbyen om lørdagen.

Lovgrundlag

Vejlovens §80 stk. 2.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 05-12-2019

Teknik- og Erhvervsudvalget godkender forslag 1.