Punkt 17 Ændring af færdslen gennem portbygningerne ved Valdemars Slot

Beslutningstema

Der har gennem de senere år, og i særdeles det sidste år, været mange alvorlige påkørsler af de fredede portbygninger på Valdemars Slot. På den baggrund skal der træffes foranstaltninger til at undgå yderligere påkørsler i fremtiden.
 

I en prøveperiode på 2 år ændres den offentlige vej gennem Valdemars Slots porthuse, så det kun er muligt for gående og cyklister at passere gennem porthusene således risikoen for skader på de fredede bygninger mindskes.

Indstilling

Direktionen indstiller, at Teknik- og Erhvervsudvalget godkender principbeslutningen om at,

  • Der lukkes for al motoriseret trafik gennem porthusene ved Valdemars Slot i en prøveperiode på 2 år.
  • Ændringen af vejens karakter forventes at blive første kvartal 2020.

Sagsfremstilling

Der har i den senere tid været flere påkørsler på Valdemars Slots fredede portbygninger, nogle af påkørslerne med stor skade på bygningerne. Påkørslerne sker på trods af skiltning med max højde og bredde i portåbningen.
 

Påkørslerne sker ofte fordi køretøjerne er for høje eller for brede i forhold til pladsen gennem portbygninerne.
 

Valdemars Slots ejer ønsker, at de fredede bygninger bevares i god stand, men kan være nervøse for, at de skades så meget, at de falder sammen. Samtidig ønsker ejeren at bevare Valdemars Slot, som et åbent slotsområde, hvor alle kan færdes og nyde de smukke bygninger og omgivelser. Slots- og Kulturstyrelsen har besigtiget bygningerne i august 2019. De henstiller til Svendborg Kommune, at der hurtigst muligt findes en løsning, der kan forhindre yderligere skader på bygningerne.
 

Det foreslås, at den offentlige vej gennem portbygningerne afspærres for kørende trafik, og holdes åben for cyklister og gående færdsel i en prøveperiode på 2 år. I prøveperioden opbygges der erfaringer med løsningen, som vil danne grundlag for en eventuel tilpasning efter 2 år.
 

Afspærringen af vejen ved portbygningerne kan gennemføres i prøveperioden ved at placere pullerter på vejen samt ved at ændre på afmærkningen på vejen hen mod de to portbygninger.
 

Bilag 1 beskriver hvordan færdslen på vejen tænkes reguleret. Bilag 1 er udarbejdet i samarbejde med politiet og vejmyndigheden. Endelig skilteplan godkendes af politiet umiddelbart efter politisk beslutning.
 

Afspærring af vejen gennem portbygningerne vil betyde, at Nørreskovvej gøres blind fra Jydevej, da den lukkes ved den sydlige portbygning og ligeledes gøres Slotsalleen blind fra Præstealleen, idet den lukkes ved den nordlige portbygning. Der er etableret P-pladser samt vendepladser på begge sider af slottet i forbindelse med afspærring af vejen
 

Der vil være uændret adgang for cyklister og gående færdsel gennem portbygningerne.

 

Høring:

Beslutningen er en principbeslutning, der tager forbehold for væsentlige indsigelser i høringsperioden og giver forvaltningen kompetence til at eksekvere den endelige beslutning, når høringsperioden er afsluttet.
 

Det er alene Valdemars Slot, der grænser direkte ud til det stykke af den offentlige vej, som projektet vedrører. Derfor er det umiddelbart alene Valdemars Slot, der ved projektet vil blive påvirket i en sådan grad, at de må antages at skulle høres.
 

Efter vejlovens § 24 skal Vejdirektoratet have mulighed for at udtale sig, såfremt et vejprojekt kan have indvirkning på vejens kapacitet eller fremkommelighed, hvis vejen har forbindelse med en statsvej. Det kan ikke afvises at begrænsningen af færdslen vil have en indvirkning på vejens kapacitet. Slotsalleen er ikke i sig selv i direkte forbindelse med en statsvej. Lige syd for Valdemars Slot ændrer Slotsalleen navn til Nørreskovvej. Nørreskovvej har direkte forbindelse til statsvejen Sundbrovej. Begrænsningen af færdslen på Slotsalleen vil næppe have en effekt for Sundbrovej. Det kan dog ikke afvises at det vil kunne blive anset som en procedurefejl, hvis Vejdirektoratet ikke bliver hørt og der samtidig klages over beslutningen. Derfor høres Vejdirektoratet i denne sag.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Alle udgifter i forbindelse med opsætning, drift, vedligehold og genetablering af skilte og afspærring for biltrafik afholdes af Valdemars Slot.

Lovgrundlag

Færdselsloven

Lov om offentlige veje

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 05-12-2019

Indstillingen godkendt.