Punkt 14 Dispensation fra lokalplan 163, Toldbodvej 15A

Beslutningstema

Dispensation fra lokalplan 163 til etablering af boliger for et område ved Møllergade, Havnegade , Toldbodvej og Hulgade.

Indstilling

Direktionen indstiller:

  1. at der meddeles afslag på ansøgning om dispensation fra lokalplanen.

 

eller

 

  1. at der gives dispensation fra lokalplanen til etablering af boliger.

Sagsfremstilling

Barfoed Group har søgt om dispensation fra den for ejendommen gældende lokalplan til etablering af boliger i en eksisterende bygning, der tidligere husede ”Lær Dansk”. Begrundelsen er, at det er vanskeligt at udleje den eksisterende bygning til erhvervsformål.
 

Den ønskede anvendelse er i strid med lokalplanens bestemmelse om, at det pågældende område er forbeholdt parkering, værksteder og butikker.
 

Almindeligvis er en lokalplans anvendelsesbestemmelser en del af lokalplanens principper. Der kan som udgangspunkt kun dispenseres, hvis den ønskede anvendelse ligger tæt op af den anvendelse, der er angivet i lokalplanen. I den konkrete sag er der imidlertid flere fortilfælde:
 

På Møllergade 64F er der dispenseret til indretning af en bolig. Begrundelsen var, at bygningen allerede overvejende blev (lovligt) anvendt til bolig, og at ændringen derfor var begrænset og naturlig i forhold til det eksisterende miljø.
 

På Toldbodvej 17 er der givet tilladelse til opførelse af en tandklinik. Der er ikke i tilladelsen taget stilling til, at anvendelsen er i strid med lokalplanen.
 

På Møllergade 70 er der givet tilladelse til en dyreklinik. Det blev vurderet, at dispensationen ikke er i strid med lokalplanens principper, og at anvendelsen ikke vil skabe større gener, eller ændre områdets karakter mere, end hvis der var butik eller værksted.
 

Det er administrationens vurdering, at lokalplanen som udgangspunkt bør følges. Særligt da der er tale om anvendelsesbestemmelser, hvor er kun sjældent kan dispenseres. I den konkrete sag er der imidlertid særlige tilfælde med flere andre dispensationer, også selvom de ikke er helt sammenlignelige. Der er derfor forøget sandsynlighed for, at en tilladelse ville holde i en klageinstans. Dermed er der en større grad af frirum til at afvige fra lokalplanens bestemmelse.
 

Det vurderes, at en dispensation ikke vil medføre væsentlige gener for naboerne..

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen

Lovgrundlag

Planloven

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 05-12-2019

Teknik- og Erhvervsudvalget godkender at give dispensation fra lokalplanen til etablering af boliger.