Punkt 12 Principbeslutning udvidelse Scala Biograf

Beslutningstema

Der ønskes en principbeslutning, om man ønsker at arbejde videre med en udvidelse af Scala Biograf.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget med endelig vedtagelse i Byrådet, at der træffes en principiel beslutning om at arbejde videre med Scalas ønske om at udvide, ud fra følgende forudsætninger:

  1. at sælge Badstuen, med nedrivning for øje.
  2. at sælge en del af Centrumpladsen til Scala.
  3. at Scala bygger 5 meter ud på Centrumpladsen og 7,5 meter op.
  4. at Scala - med afsæt i kommunens retningslinjer for adgang til kommunale idrætsanlæg, skal anvise, hvordan indgangen til svømmehallen kan etableres uden at bryde med fortidsmindefredningen i Krøyers Have, herunder stien langs bygningen.

Sagsfremstilling

Baggrund

Svendborg Kommune har modtaget et ønske fra ejeren af Centrumpladsen 2, om at udvide Scala biografen med én ekstra sal, på sigt to, kombineret med nye forretningsområder og publikumsfaciliteter. Formålet er en fremtidssikret biograf, der også understøtter kulturelle aktiviteter såsom SVEND og Film Fyn.

 

Der har tidligere været truffet politiske beslutninger omhandlende forskellige løsningsforslag for udvidelsen af biografen.

 

Dette dagsorden omhandler det seneste ønske fra ejeren, som denne ønsker at kunne realisere.

 

Administrationens bemærkninger til ejers ønsker

 

Salg af Badstuen til nedrivning

Badstuen er en bevaringsværdig bygning med en bevaringsværdi på 4, men bygningen er ikke fredet og det er derfor muligt, at bygningen kan rives ned. Det er ejeren af biografens ønske at købe og nedrive Badstuen.
 

Svendborg Kommune kan som udgangspunkt kun sælge en kommunalt ejet bygning efter et offentligt udbud. Der findes undtagelser, hvis en bygning ikke kan anvendes til andre formål og har karakter af et offentligt/almenvelligt formål som fx kulturelt formål.

Administrationen anbefaler, at man indhenter en godkendelse ved Ankestyrelsen til, at salget kan gennemføres uden offentligt udbud. Alternativt kan et salg kun gennemføres via et offentligt udbud.
 

Udvidelse på centrumpladsen

Ejeren af biografen ønsker at udvide biografen ud på Centrumpladsen med 5 m og med en højde på 7,5 m. Der henvises til bilag 1 og 2 som beskrivelse og skitsetegninger.
 

Ejerens rådgiver har beskrevet udvidelsen på følgende måde:

”Centrumpladsen

Centrumpladsen er i dag en livlig plads med gennemkørende trafik .

På pladsen er der flere markante elementer såsom den runde parkeringsplads med en krans af granit og træer. Et kunstværk udført som springvand af Keld Moseholm og et par smukke store træer.

Pladsen er belagt i et mønster af fliser og granitbordursten.

Centrumpladsen er udformet som en tragt, hvor flere gader har ind-og udfald.

Pladsen virker travl og hektisk og er ikke veldefineret i overgangen til Krøyers Have.

Ved at placere biografen 5 meter længere ude end den eksisterende Badstuebygning (som nedrives), som en ny bygning, der flankerer den overfor beliggende bygning, Rådhuset, defineres pladsen og strammes op som et rum med hjørner.

Livet på pladsen

Med Hotel Svendborgs nye hovedindgang med cafe og siddepladser og  ligeledes Scalas nye udbygning med cafe og siddepladser tilføres Centrumpladsen områder, hvor man kan falde ned, fordybe sig, nyde solen og drikke kaffe mm. Centrumpladsen bliver i større udstrækning defineret som en plads med attraktive områder med både læ og sol. En veldefineret plads med en unik placering i byen, der kan danne ramme om mange forskellige slags liv.”

 

Udvidelsen af biografen på centrumpladsen kræver at kommuneplanrammen ændres i forbindelse med den kommende kommuneplanrevision, og at der efterfølgende udarbejdes en ny lokalplan for arealet.
 

Administrationen bemærker, at det ikke er muligt at udvide biografen mod Krøyers Have, da Krøyers Have indeholder et fredet fortidsmindeareal, som placerer sig helt op til facadeflugten af Badstuen/svømmehallen. Fredningen fremgår af bilag 3.
 

Salg af areal på Centrumpladsen

Det er muligt at sælge arealer på Centrumpladsen foran biografen og Badstuen uden offentligt udbud. Dette skyldes, at der er tale om salg af vejarealer efter vejloven, og hvor der ikke er andre muligheder for at anvende arealerne end i forbindelse med de tilstødende ejendomme.
 

Indgang til svømmehallen

Indgang til svømmehallen sker i dag via Badstuen. Hvis Badstuen sælges og nedrives anbefaler administrationen, at man laver en ny adgang til svømmehallen.
 

Det bemærkes, at stien i Krøyers Have er omfattet af fredningen, hvorfor en ny adgang skal kunne etableres uden at bryde med fortidsmindefredningen.
 

Administrationen indstiller derfor, at Scala biograf skal anvise – med afsæt i kommunens retningslinjer for adgang til kommunale idrætsanlæg -  hvordan indgangen til svømmehallen kan etableres uden at bryde med fortidsmindefredningen i Krøyers Have, herunder stien langs bygningen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

De samlede økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune er endnu ikke afklaret.
 

Såfremt man ønsker at arbejde videre med en udvidelse af Scala Biograf vil det skulle undersøges hvorvidt:

  • at nettoprovenuet ved salg af et areal af Centrumpladsen og badstuen vil kunne dække en ny indgang til svømmehallen, eller om det kræver at der skal gives en særskilt anlægsbevilling
  • at dette vil betyde øget driftsomkostninger på tværs i politikområderne, som vil skulle finansieres via en evt. driftstema til budgetforhandlingerne 2021.

 


Ændring af kommuneplanrammen og udarbejdelse af en ny lokalplan kan indeholdes indenfor Plan og Udviklings nuværende økonomiske rammer.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 05-12-2019

Indstillingen godkendes og fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse.


Liste Ø kan ikke godkende indstillingen og bemærker følgende:

 

Enhedslisten kan ikke støtte indstillingen, da vi ønsker at bevare Badestuen, samt at vi ikke kan støtte, at man inddrager et område på et så centralt byrum i Svendborg. 

 

Det handler om vores fremtid for vores by og Enhedslisten ønsker at sikre vi fortsat har nogle åbne pladser som sikre tilgængelighed og dermed ikke ender med en midtby som bliver lukket pga. erhvervsmæssige interesser.