Punkt 11 Endelig vedtagelse af planforslag for Klosterplads og Frederiksgade - Omdannelse

Beslutningstema

Endelig vedtagelse af forslag til kommuneplantillæg 2017.21 og forslag til lokalplan nr. 649 for Omdannelse af Klosterplads og Frederiksgade.
 

Lokalplanen lægger op til brug af området til rekreative formål i form af byrum, hvor anvendelsesbestemmelserne angiver en mere detaljeret anvendelse af alle arealer. Lokalplanen fastlægger ikke midlertidige handlinger, der hører under drift. Vejarealer er stadig underlagt vejlovens bestemmelser.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget og endelig vedtagelse i Byrådet, at

  • Forslag til kommuneplantillæg 2017.21 vedtages endeligt
  • Forslag til lokalplan nr. 649 vedtages endeligt

Eller

  • Planlægningen for Klosterplads og Frederiksgade indstilles.

Sagsfremstilling

Baggrund

Byrådet vedtog den 26. februar 2019 at igangsætte udarbejdelse af forslag til tillæg til kommuneplan 2017.21 samt forslag til lokalplan nr. 649. Lokalplanlægningen tog udgangspunkt i projektforslagets Scenarie A, som var anbefalet af Områdeforum. Scenariet indeholder følgende temaer:
 

  • Indsnævring af vejprofilet på Klosterplads
  • Ensretning af Frederiksgade
  • Et større trappeanlæg på Klosterplads
  • Sammenhængende belægning der prioriterer gående og cyklende i trafikken
  • Reduktion af antallet af korttids p-pladser, primært på Klosterplads
  • Prioritering af forbindelse på tværs af Klosterplads for at skabe sammenhæng mellem Frederiksgade/Klosterstræde og stationsbygningen/terrassen
  • En grønnere profil med vægt på flere træer
  • Pladsdannelse i den østlige ende af Frederiksgade


På samme møde besluttede byrådet i forbindelse med sagen et parkeringsforlig, som bestemte, at der i forbindelse med det videre arbejde med byfornyelsesprojektet på Klosterplads skulle arbejdes med bestemte tiltag, som erstatning for de parkeringspladser, der nedlægges på Klosterplads.
 

Byrådet vedtog den 28. maj 2019 på baggrund af den forudgående høring at fortsætte planlægningen på baggrund af tidligere besluttede temaer.
 

Byrådet vedtog den 17. september 2019 at offentliggøre planforslagene til offentlig høring i otte uger.
 

Byrådet besluttede samtidig, at administrationen i offentlighedsfasen skulle udarbejde et forslag til en vejføring, der tager højde for Fyns Politis bemærkninger om, at s-kurven bør have et blødere sving. Det undersøges samtidig, om et mere lige vejforløb giver mulighed for at bevare p-pladser ved Sydbank/Colorama som beskrevet i byrådets p-forlig. Forslaget til vejforløb og p-pladser forelægges politiet.
 

Inden endelig vedtagelse af lokalplanen præsenteres forslag til et mere lige vejforløb med kommentarerne fra Fyns Politi for både Områdeforum, fagudvalg og byrådet.
 

Teknik- og Erhvervsudvalget drøftede på deres møde den 11. november 2019 henvendelse fra Fyns Politi og Banedanmark vedr. områdefornyelsen Liv i Min By. Udvalget anmodede i den forbindelse administrationen om at rette fornyet henvendelse til Banedanmark i forhold til deres begrænsning af trafikafvikling ved Frederiksgade, samt bede rådgiver om at lave nyt forslag om et vejforløb, herunder ”shared space”.
 

Offentlig høring

Planforslagne har været i offentlig høring i otte uger. Der er indkommet syv høringssvar i den offentlige høring:

  1. Fyns Politi
  2. Banedanmark
  3. Mikael J. Pedersen
  4. Noshin Sahdon
  5. Søren Hansen
  6. Mette Drøhse
  7. Underskriftsindsamling, ved Karen de Løschky

 

Fyns Politi gør opmærksom på, at de skal give samtykke til godkendelse af endeligt vejforløb og bemærker, at de ikke har kunnet godkende tidligere tegning. Politiet gør endvidere opmærksom på hensynet til trafiksikkerheden i forhold til, at forskellige trafikanter færdes i området samtidig – ”shared space”.
 

Banedanmark beder om i deres bemærkning til lokalplanforslaget, at der indsættes tekst om jernbaneloven i lokalplanens redegørelse. Banedanmark gør opmærksom på, at de skal godkende projekt med evt. ensretning af Frederiksgade.
 

De resterende høringssvar giver forslag til ændringer af indretning af byrum og ønsker om at bevare parkeringspladserne indenfor lokalplanområdet.

Underskriftsindsamlingen handler om ønsket om at genindføre parkering på Torvet fra 1. september til 1. juni og at bevare parkeringspladserne på Klosterplads.
 

Høringssvarene er gengivet som resume i hvidbog, bilag 3, og de samlede høringssvar kan ses i bilag 4. Skemaer med underskrifter ses i bilag 5.
 

Høringssvarene giver anledning til følgende ændringer i lokalplanen:

 

  • Politiets bemærkning om samtidig hensyntagen til en række forskellige trafikanter -”shared space”, indsættes i lokalplanens redegørelse og bestemmelser.

 

  • Banedanmarks ønske om tilføjelse af redegørelsestekst, indsættes i lokalplanen.

 

 

  • På baggrund af politiets høringssvar indsættes illustrationer med mulige scenarier i forhold til indretning af vejforløb i lokalplanens kortbilag. Scenarierne viser den forskellighed, der kan være indenfor lokalplanens bestemmelser.

 

Derudover bemærker administrationen, at lokalplanen hverken regulerer det endelige vejforløb eller det konkrete antal af parkeringspladser, hvorfor høringssvarene ikke giver anledning til yderligere ændringer.
 

Administrationens bemærkninger i forhold til anlægsprojektet

Inden sommeren 2020 projekteres anlægsprojekterne og der sendes udbud til entreprenører. Efter sommeren 2020 påbegyndes anlægsarbejderne og forventes afsluttet inden udgangen af 2020.
 

Under projekteringen vil OmrådeForum tage stilling til diverse problemstillinger, som uvægerligt vil opstå i denne fase. OmrådeForums beslutninger sendes videre til Teknik- og Erhvervsudvalget. Første møde i OmrådeForum i 2020 er 19. februar, hvor projektforslag for delområderne Frederiksgade, trappen ved Klosterstræde og ny belægning i Klosterstræde drøftes.
 

Delområderne Frederiksgade, trappen ved Klosterstræde og ny belægning i Klosterstræde er prioriteret i forhold til anlæg.
 

Anlægsprojekterne fremsendes til politisk behandling i forbindelse med frigivelse af anlægsmidler.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Anlægsudgifterne finansieres indenfor projektrammen til områdefornyelsen Liv i Min By.
 

Omdannelsen af Klosterplads og Frederiksgade forventes at understøtte de erhvervsdrivende i Frederiksgade og bidrage til oplevelsen af en attraktiv handelsbymidte.

Lovgrundlag

Lov om planlægning.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 05-12-2019

Teknik- og Erhvervsudvalget godkender indstillingen om, at 

  • Forslag til kommuneplantillæg 2017.21 vedtages endeligt
  • Forslag til lokalplan nr. 649 vedtages endeligt


Sagen fremsendes til Byrådets endelige vedtagelse.