Punkt 10 Den åbne skole - en status

Beslutningstema

Status på arbejdet med den åbne skole i Svendborg Kommune.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Som et vigtigt element ind i den varierede skoledag og mangfoldige læringsmiljøer er hermed status på arbejdet med den åbne skole i Svendborg Kommune.

I den Sydfynske Idrætsklynge er ét af de fem overordnede indsatsområder; den åbne skole, hvor Svendborg kommune er forpligtet til at indsamle, udvikle og eksperimentere med forskellige samarbejdsformer. Midlerne til klyngen fra Kulturregion Fyn finansierer ½ årsværk til Skoleafdelingen, som understøtter arbejdet med den åbne skole.

Hjemmesiden; SkoleLab.dk udgør fortsat kommunikationsplatformen mellem skoler og aktører med ønske om samarbejde. Pr. 1. november 2019 var der 70 udgivne tilbud til skolerne, mens der var tilbud om 18 arrangementer for alle skoler på tværs af kommunen.

Kultursamarbejder

Udover de store årligt tilbagevendende samarbejder med kulturinstitutioner i forbindelse med børnekunstudstilling og Minikulturel Rygsæk, sættes der fornyet fokus på kunst og kultur i dagtilbud og skoler med Kulturens Svendborgprojekt (under Kulturløftet vers. 2.0). Det medfører blandt andet en kortlægning af eksisterende samarbejder på området, en revitalisering af Minikulturel Rygsæk og øget opmærksomhed på kultursamarbejder ind i dagtilbud på skuldrene af Musik til Svend. Der eksperimenteres desuden med et udvidet samarbejde mellem Svendborg Musikskole og Skårup Skole.

Foreningssamarbejder

Der er i samarbejde med Folkeoplysningsudvalget lavet en kortlægning af samarbejder mellem skoler og idrætsforeninger/spejdere. Kortlægningen viste at knap 50% af de 59 responderende foreninger har haft samarbejde med skolerne indenfor det seneste år, mens yderligere ca. 30% ønsker samarbejde, men har det ikke. Kortlægningen har affødt igangsætning af et projekt til at booste samarbejdet mellem idrætten/spejderne og skolerne, hvor der er afsat økonomi til honorar af de frivillige foreninger, til transport og ressource til understøttelse fra Skoleafdelingen.

Virksomhedssamarbejder

Der er et fælles ønske om mere samarbejde mellem virksomheder og skoler. Der er pt. særligt fokus på virksomhedssamarbejde med eksempelvis projekt: Virksomheder adopterer skoleklasser, Flere varme hænder i Svendborg Kommune (et samarbejdsprojekt mellem plejesektoren og udskolingen på skolerne i Svendborg) og projekt Edison i samarbejde med Fremtidsfabrikken samtidig med et stærkt samarbejde om privatøkonomi på tværs af Svendborg Erhvervsskole & Gymnasier (HHX), Danske Bank og kommunens 9. klasser.

Samarbejder med uddannelser og andre

Der er etableret samarbejde med Svendborg Erhvervsskole & Gymnasiers (HHX - Sport Event Management-linje) omkring planlægning og afvikling af den årlige Skolefilmfestival for alle 8. klasser.

På skolerne er der herudover mange samarbejder, hvor der er lavet lokale samarbejdsaftaler.

Lovgrundlag

Lov om folkeskolen

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 04-12-2019

Taget til efterretning.