Punkt 7 Status på økologi i skoler, dagtilbud og på familieområdet

Beslutningstema

Status på arbejdet med Det Økologiske Spisemærke i køkkener i kommunale og selvejende dagtilbud, på skoler og på familieområdet.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Svendborg Byråd besluttede 27. februar 2018, at alle kommunens køkkener skal opnå Det Økologiske Spisemærke af Bronze, hvor andelen af økologiske fødevarer udgør 30-60% af køkkenets samlede fødevareindkøb. Omlægningen skal ske senest ved udgangen af 2019 og indenfor den eksisterende økonomiske ramme.

Børne- og Ungeudvalget besluttede den 15. august 2018, at Det Økologiske Spisemærke af Bronze skal omfatte godkendte produktionskøkkener, som er registreret ved Fødevarestyrelsen samt anretterkøkkener i kommunale og selvejende dagtilbud, der modtager frokost fra andre leverandører. Samlet er der pt 11 køkkener indenfor området, som er omfattet af beslutningen om Det Økologiske Spisemærke: Nymarkskolen, Ørkildskolen afd. Øst, Ørkildskolen afd. Byen, Tved Skole, Øbakkerne Kirkeby Børnehus, Sundbyøster Humlebien, Sundbyøster Børnely, Fyrtårnet Byparken Vuggestue, CSV Sydfyn (Cafe Tryk), Bo- og aflastningstilbuddet Tankefuld og Botilbud Skovsbo. Herudover er der leverancer af frokostordninger i fire børnehuse.

Det er desuden besluttet, at der arbejdes mod en øget grad af økologi i mindre køkkener og madordninger.

Med denne sag gives en aktuel status på arbejdet med indfasning af bronzemærket.

Ud af de 11 køkkener har seks køkkener opnået Det Økologiske Spisemærke af Sølv (60-90% økologi), mens tre køkkener har opnået bronze-mærket (30-60% økologi). De to resterende køkkener er i gang med at indsamle dokumentation og forventer at sende ansøgninger afsted inden udgangen af 2019 og forventes certificeret i første kvartal af 2020. 

På dagtilbudsområdet har fire børnehuse skiftet ekstern leverandør af frokostordning til Spisetid. Den nye leverandør lever pt op til kravet om 30-60% økologi og er i gang med at indsamle dokumentation med henblik på certificering.

Der arbejdes ligeledes på at øge økologigraden i de mindre køkkener, som ikke er registrerede produktionskøkkener. For at understøtte dette har der for alle køkkener været afholdt et informations- og inspirationsmøde i samarbejde med Fødevarestyrelsen med henblik på at videndele og gøre økologien mere tilgængelig både ressourcemæssigt og økonomisk. Efterfølgende har der været mulighed for indbyrdes videndeling og understøttende sparring i Udbud og Indkøb.

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 04-12-2019

Taget til efterretning.