Punkt 4 Implementering og forankring af "Videnscenter" på plejefamilieområdet

Beslutningstema

Status på Implementering af ”Videnscenter” på plejefamilieområdet, hvor Familieafdelingen på baggrund af faglige samt lovgivningsmæssige ændringer har justeret og implementeret opgaverne der tidligere lå forankret under ” Videnscenteret” i henholdsvis den daglige drift i Familieplejeteamet og på myndighedsområdet.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • At Børne- og Ungeudvalget godkender at opgaverne i det tidligere ”Videnscenter”, herunder ændringer som følge af senere lovgivning, ses som en integreret del af den daglige drift og opgavevaretagelse i Familieplejeteamet i Familieafdelingen.

Sagsfremstilling

”Videnscentret” blev påbegyndt som et 3- årigt projekt på plejefamilieområdet med projektmidler fra Socialstyrelsen. Projektperioden udløb ved udgangen af 2013, hvorefter Børne- og Ungeudvalget på møde den 8. maj 2013 besluttede at Videnscentret skulle fastholdes og forankres på plejefamilieområdet.

 

Formålet med projekt ” Videnscentret” var, at yde en særlig helhedsorienteret og opkvalificerende socialpædagogisk og psykologisk støtte til plejefamilier, der har behandlingskrævende 0-12 årige børn anbragt.

De konkrete opgaver under ” Videnscentret” var, at 

  • Opkvalificere plejefamiliernes kompetencer og handlemuligheder via forstærket socialpædagogisk og psykologisk kompetenceudvikling af og vejledning til plejefamilier med behandlingskrævende børn i alderen fra 0-12 år – så plejefamilierne rustes til at mestre sværere plejeopgaver.
  • Yde pædagogisk observation af behandlingskrævende plejebørn i alderen fra 0- 12 år
  • Forestå egentlige undervisningsforløb for tilknyttede plejefamilier
  •  Tilbyde individuelle og gruppebaserede aktiviteter og forløb for forældrene til de tilknyttede plejebørn
  • Inddrage og tilbyde koordineret vejledning til samarbejdspartnere omkring barnet og bygge bro – til bl.a. skoler og dagtilbud, så der opnås fælles forståelse for og en fælles metodemæssig tilgang til det anbragte barn - dette er med til at understøtte inklusionen af familieplejeanbragte børn i almene skole- og dagtilbud

”Videnscentret” udviklede med udgangspunkt i metoden Theraplay et særligt vejledningskompetenceudviklingskoncept, der giver plejefamilierne særlige konkrete pædagogiske redskaber i arbejdet med behandlingskrævende børn.


Med beslutningen om implementering og forankring af Videnscentret i Familieafdelingen blev der overført 1,3 mio. fra serviceudgifter til administration, konto 6 på det specialiserede børn og unge område til;

2 pædagoger, en psykolog (20 t. ugentligt), kørsel, opkvalificering, aktiviteter og øvrige administrations udgifter.

 

I løbet af 2018 og 2019 er opgaverne i tidligere ”videnscenter” i stigende grad integreret i den daglige drift og opgavevaretagelse i Familieplejeteamet i Familieafdelingen. Begrundelsen er lovgivningsmæssige og faglige forandringer der er trådt i kraft efter forankringen af ”Videnscentret”.

Samtidig var en omlægning af opgavefordelingen i teamet nødvendigt for at sikre mere ens arbejdsvilkår, i takt med ændrede krav til opgaveløsningen.
 

Med indførelse af de Sociale Tilsyn i 2014, er der skærpet opmærksomhed på, at kommunerne lever op til deres forpligtigelse om efteruddannelse, vejledning og supervision til alle plejefamilier med børn anbragt fra Svendborg kommune.
 

Efter 1 juli 2019 er der vedtaget ny lovgivning- Bekendtgørelsen om styrkelse af plejefamilieområdet, hvor det nu er lovpligtigt at Plejefamilieteamet sikrer at,

  • Alle plejefamilier, der modtager et nyt plejebarn skal deltage i 24 timers særlig undervisning, indenfor det første år. Dette kaldes Tæt støttet opstarts forløb og er lovpligtig både for kommunen og plejefamilierne. Dette betyder, at alle plejefamilier skal tilbydes og har pligt til at modtage løbende supervision og vejledning, deltagelse i 2 årlige kursusdage, samt at familier med ny-anbragte børn skal deltage i et tæt støttet opstartsforløb, svarende til 3 hele dage.

 

Familieplejeteamet varetager

  • Svendborg Kommunes generelle forpligtelse til at tilbyde efteruddannelse og supervision, herunder rådgivning og vejledning i overensstemmelse med plejeopgavens omfang.
  • Sikrer udbud af de lovpligtige to hele kursusdage til alle plejefamilier, der har børn fra Svendborg kommune.

 

 

Familieplejeteamets konkrete opgaver er dermed at:

  • Konkret godkende netværksplejefamilier
  • Matche børn og plejefamilier
  • Matche børn og aflastningsfamilier
  • Yde vejledning og supervision til plejefamilier svarende til plejeopgaven
  • Tilrettelægge og afvikle kursusdage for plejefamilier
  • Tilrettelægge og afvikle Tæt støttet opstartsforløb ved ny anbringelser
  • Tilrettelægge og afholde netværksgrupper for plejefamilier

 

Udover vejledning og supervision 4 gange årligt, arbejder Familieplejeteamet systematisk med periodevis at øge indsatsen i specifikke familier ved behov.

 

Familier med særlige behov drøftes ugentligt, og kan betyde, at en familie periodevist får:

  • Hyppigere besøg af familieplejekonsulent
  • Fagspecifik supervision af psykolog, enten internt i Center for Børn og Familier eller fra ekstern leverandør.
  • Anden nødvendig hjælp.

Ligeledes er der løbende fokus på, om der er behov for yderligere udredning af børn. Hvis det er tilfældet udredes barnet af enten PPR, CBUF eller privatpraktiserende psykolog.

 

Myndighedsområdet varetager inddragelse og vejledning til samarbejdspartnere og skaber en fælles forståelse og tilgang til det anbragte barns behov, ligesom der i samarbejde med PPR understøttes inklusion af det plejefamilieanbragte barn i et alment skole- dagtilbud.

 

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

I forbindelse med ny lovgivning ”Bekendtgørelsen om styrkelse af plejefamilieområdet” er der via lov og cirkulære afsat 37.000 kr. i 2019 og 77.000 kr. i 2020 og fremover, til varetagelse af blandt andet denne meropgave for Svendborg Kommune. Der er ifm. koncernrapporten for 3. kvartal søgt om tillægsbevilling på 37.000 kr. i 2019, mens 77.000 kr. er tildelt området via direktionens budgetforslag for 2020.

Lovgrundlag

Lov om Social Service

Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 04-12-2019

Godkendt.