Punkt 7 Anvendelse af Hjortøhus

Beslutningstema

Opdatering af Socialafdelingens bolighandlingsplan ved anvendelse af Hjortøhus.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at Social- og Sundhedsudvalget beslutter, at Socialafdelingen udarbejder beslutningsgrundlag for ibrugtagning af Hjortøhus til sociale boliger og
  • at Socialafdelingen som del af beslutningsgrundlaget opdaterer bolighandlingsplanen

Sagsfremstilling

Socialafdelingen kan ved at tage Hjortøhus i anvendelse styrke forsyningspligten for tilbud til borgere efter Serviceloven i egne kommunale tilbud. Bygningens beliggenhed og indretning giver flere anvendelsesmuligheder afhængigt af valgte målgrupper. Tilgang af Hjortøhus vil øge Socialafdelingens tilbudsvifte og give øget fleksibilitet med flere midlertidige boliger.

 

Hjortøhus

Ejendommen Hjortøhus er beliggende på Hjortøvænge 40 i østre bydel mellem Caroline Amalie Lund, Haveforeningen Ørkild og 18 SAB rækkehuse. Matriklen er 10.481 m2 med et samlet bygningsareal på 605 m2, hvoraf 432 m2 er godkendt til beboelse.

 

Bygningen ejes af Svendborg Kommune og blev indtil 2013 anvendt til døgninstitution for børn og unge under 18 år. Siden har bygningen været anvendt til genhusning af børnehave, friskole, aflastningstilbud til børn og heldagslegestuen. Bygningen anvendes ikke aktuelt.

 

Bolighandlingsplan

Social- og Sundhedsudvalget godkendte i 2016 Socialafdelingens bolighandlingsplan, som satte rammen for udviklingen i boligbehov frem til 2020. Analysen i 2016 samt opdateringen af bolighandlingsplanen i 2017 pegede på et behov for midlertidige boliger.

 

Med budgetforliget for 2018 blev det besluttet at opføre flexboliger i tilknytning til Skovsbovej 111. Flexboligerne tages forventeligt i brug sommeren 2020 og forbedrer muligheden for at visitere borgere til internt midlertidigt socialpsykiatrisk botilbud. Flexboligerne imødekommer stigende efterspørgsel fra psykiatrien til færdigvarslede patienter. Flexboligerne vil også kunne anvendes til kortere aflastningsophold, hvor der er behov for at afklare støttebehovet. Der er løbende en venteliste på 4-6 borgere.

 

Socialafdelingen valgte i 2018 at omlægge det midlertidige botilbud på Høje Bøgevej til borgere med udviklingshæmning. Tilbuddets 7 pladser blev hurtigt taget i anvendelse. Der er efterspørgsel efter flere pladser. Efterspørgslen medfører et fortsat køb af tilbud i andre kommuner, regioner eller hos private udbydere.

 

Socialafdelingen vurderer aktuelt, at Hjortøhus kan anvendes til midlertidige boliger efter Servicelovens § 107 til en eller flere målgrupper:

  • Borgere med handicap, fx autismespektrumsforstyrrelser
  • Borgere med psykiatrisk lidelse
  • Yngre borgere i hjemløshed

Der er kontinuerligt efterspørgsel efter 4-8 tilbud pr. målgruppe. Hjortøhus vil desuden øge muligheden for at tilbyde eksternt placerede borgere tilbud i egen kommune.

 

Projektet ”Ung under eget tag” har hjemløse unge mellem 18 og 30 år som målgruppe. Det er overordnet set en målgruppe, der ikke har erhvervet eller mulighed for i netværk at erhverve kompetencer til at understøtte fastholdelse af relationer, bolig, uddannelse eller beskæftigelse. Hjemløsetællingen fra 2019 viste, at Svendborg Kommune havde 6 unge i alderen 18-24 og samme antal i alderen 25-29 år som registrerede hjemløse. Hjortøhus er ideelt i forhold til målgruppen, idet projektet tilbyder mulighed for at bringe forskellige boformer i anvendelse.

 

Efter Social- og Sundhedsudvalgets beslutning vil den eller de endelige målgrupper for Hjortøhus blive afklaret.

 

Hjortøhus øger mulighederne for tilbud i eget regi og kan desuden reducere fremtidige anlægsbehov.

 

Efter beslutning om anvendelse af Hjortøhus vil Socialafdelingen opdatere bolighandlingsplanen til drøftelse i Social- og Sundhedsudvalget medio 2020. Opdatering af bolighandlingsplanen vil ske koordineret med Ældreområdet jf. Social- og Sundhedsudvalget drøftelse på Udvalgets møde den 5. november 2019 vedr. udmøntning af retningerne fra masterplanens fokusområde vedrørende Boformer.

 

Økonomi

I 2017 vurderede CETS, at den samlede udgift for at bringe bygningen i stand til samme formål var 1.8 mio. kr. inkl. udgifter til inventar. Den største udgift er 0,7 mio. kr. til ventilation. Der blev anbefalet en udgift på 0,2 mio. kr. til udskiftning til LED-belysning. Jf. vurdering fra CETS er de samlede bygnings- og inventarrelaterede udgifter på 2 mio. kr.

 

Hjortøhus vil blive drevet som takstfinansieret tilbud og vil ikke medføre øgede ugifter for Socialafdelingen, idet pladserne er alternativ til eksternt køb.

 

Udgifter til bygning og inventar vil indgå som ejendoms- og kapitalomkostninger i takstberegningen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Klargørelse af Hjortøhus til brug som midlertidige boliger mv. finansieres via takst og dermed inden for egen ramme.

 

Oprettelse af tilbud på Hjortøhus vil tilføre arbejdspladser til Svendborg Kommune.

Lovgrundlag

Serviceloven.

Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 03-12-2019

Godkendt.