Punkt 8 Kulturregion Fyn

Beslutningstema

B: Beslutning

Godkendelse af tillægsaftale 2020 til kulturaftale mellem Kulturministeren og Kulturregion Fyn.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  • Tillægsaftalen godkendes.

Sagsfremstilling

Svendborg Kommune indgår sammen med otte andre fynske kommuner og kulturministeren i kultursamarbejdet "Kulturregion Fyn". Samarbejdet er nærmere beskrevet i en kulturaftale. Den gældende kulturaftale udløber med årsskiftet.

 

Kulturministeren har derfor tilbudt Kulturregion Fyn en tillægsaftale i 2020. Den politiske styregruppe for Kulturregion Fyn har godkendt tillægsaftalen, som hermed fremlægges til godkendelse i de enkelte medlemskommuner.

 

Med tillægsaftalen skal Kulturregion Fyn:

 

  1. Arbejde med to indsatsområder:

 Indsatsområde 1: Samarbejde mellem skole og kultur- og fritidssektoren

Indsatsområde 2: Kultur og velfærd – fokus på livskvalitet og sundhed

 

  1. Varetage administrationen af de tidligere amtslige tilskud udenfor lov

 

Det mangeårige kultursamarbejde er bygget op om fireårige kulturaftaler med kulturministeren. Indsatserne i kulturaftalen finansieres af medlemskommunerne, af staten og af øvrige eksterne pulje- eller fondsmidler.

 

Kulturaftalen beskriver:

 

  • De indsatsområder, Kulturregion Fyn skal realisere - typisk store og komplekse projekter, som den enkelte kommune ikke kan løfte ved egen hjælp.
  • De tilskud Kulturregion Fyn forvalter på vegne af staten - de såkaldte "tidligere amtslige tilskud udenfor lov"

Den seneste fireårige kulturaftale udløb med udgangen af 2018. Indtil der i 2021 indfases en ny kulturaftalemodel indgås der kun etårige tillægsaftaler. Tillægsaftalen 2019 er tidligere godkendt af medlemskommunerne, og en ny tillægsaftale for 2020 har været forhandlet med Kulturministeren og foreligger nu til medlemskommunernes godkendelse.

 

Ifølge tillægsaftalen for 2020 skal Kulturregion Fyn:

 

  1. Arbejde med realiseringen af to indsatsområder
  1. Varetage administrationen af de tidligere amtslige tilskud udenfor lov

 

Nedenfor vil dels de to indsatsområder og dels opgaven vedrørende de tidligere amtslige tilskud udenfor lov kort blive beskrevet.

 

Indsatsområde 1: Samarbejde mellem skole og kultur- og fritidssektoren

  

Mål:

  • At styrke fødekæden inden for de visuelle fag på Fyn ved at facilitere videndeling, opkvalificering og øget samarbejde på tværs af initiativer med det sigte, at tilføje feltet en øget brugeroplevet kvalitet og synlighed
  • At flere børn og unge på Fyn skal have mulighed for at styrke deres kompetencer indenfor de visuelle fag/visuel æstetik (f.eks. indenfor billedkunst, skulptur, arkitektur, design, film, animation, installation og lyskunst)

 

Initiativer:

  • At udvikle undervisningsforløb i de visuelle fag i samarbejde med kunstnere, kultur- og fritidsinstitutioner
  • At øge samarbejdet mellem aktører på området med den hensigt, at børn og unge får øget kendskab til initiativer og tilbud inden for de visuelle fag og at aktørerne får øget deres faglighed og styrket deres tilbud f.eks. gennem jobrotation, kurser og fælles projekter/initiativer
  • At styrke samarbejdet dels gennem afholdelse af fælles seminar- og vidensdelingsdage og dels ved at støtte tværgående samarbejdsprojekter, der løfter de tværgående visuelle undervisningstilbud og talentudviklingstiltag  
  • At gøre børn og unges visuelle projekter og produkter tilgængelige for en bred offentlighed og skabe synlighed om talentinitiativerne og deres elever via f.eks. udstillinger, offentlige artist talks, etc.

 

Indsatsområde 2: Kultur og velfærd – fokus på livskvalitet og sundhed

 

Under dette tema ønsker Kulturregion Fyn at arbejde med to undertemaer:

 

  • Kultur og sundhed til borgere med særlige behov
  • Kulturprojekter i naturen der fremmer almen livskvalitet og sundhed

 

Kultur og sundhed til borgere med særlige behov

 

Mål:

  • At styrke trivslen og livskvaliteten for borgere, der har nogle særlige behov via kulturprojekter (eksempelvis ensomme, ledige, ældre borgere der kræver pleje, stressramte, psykisk sårbare)

 

Initiativer:

  • Kortlægning af hvordan kulturlivet og sundhedsbranchen kan samarbejde om at lave kulturprojekter til borgere med særlige behov. Fokus på fælleskabsbaserede oplevelser, der skaber glæde og trivsel blandt denne målgruppe. Det er essentielt med en kortlægning af, hvilke initiativer der findes eller der efterspørges på Fyn, da det er forholdsvis ukendt grund for Kulturregion Fyn og de fynske kommuner at arbejde inden for dette felt
  • Pulje til eksperimenterende samarbejdsinitiativer/pilotprojekter inden for kultur og sundhed, der går på tværs af kommuner, institutioner og fagbrancher  
  • Kulturprojekter i naturen der fremmer almen livskvalitet og sundhed

 

Kulturprojekter i naturen der fremmer almen livskvalitet og sundhed

 

Mål:

  • At styrke den fynske identitet og fællesskabet gennem kulturprojekter, der taler sammen med den fynske natur/det fynske landskab - herunder at skabe større viden om vores fælles kulturarv og naturens betydning for denne
  • At iværksætte kunst- og kulturinitiativer, der får borgerne ud i naturen, hvor de enten bliver aktiveret gennem fysisk aktivitet såsom cykelture, løb og gåture, eller hvor de kommer ned i tempo og afspændes via naturens ro. Indsatsområdet understøtter dermed også borgernes sundhed (fysisk såvel som mental)

 

Initiativ:

  • Pulje til projekter/pilotprojekter, der understøtter ovenstående. Projekterne, der får tildelt midler, skal som udgangspunkt være tværkommunale, og det vil være en fordel, hvis projekterne indtænker borgerinddragelse. Der samles op på erfaringer fra projektforløbene på et vidensdelingsseminar i slutningen af året med henblik på at udtænke nogle mere langsigtede projekter og produkter i den kommende fireårige kulturaftale fra 2021-2024

 

De tidligere amtslige tilskud udenfor lov

I tillægsaftalen indgår også administrationen af de såkaldte tidligere amtslige tilskud udenfor lov. Der er tale om en statslig rammebevilling på 8,3 mio. kr., der gives til Kulturregion Fyn som herefter videreformidler tilskuddene til en række fynske kulturaktører og ungdomsorganisationer.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

De fynske medlemskommuner af Kulturregion Fyn bidrager årligt 7,80 kr. pr. borger (prisniveau 2020), som anvendes til Kulturregion Fyns egenfinansiering af indsatsområderne og administration af Kulturregion Fyn. Svendborg Kommunes bidrag udgør i 2020 ca. 457.000 kr. afhængig af befolkningstallet pr. januar 2020. Beløbet vil kunne afholdes indenfor den afsatte ramme til kultursamarbejdet.

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-12-2019

Indstillingen godkendt.