Punkt 13 Orientering om førtidspension, seniorførtidspension mv.

Beslutningstema

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har ønsket en orientering om mulighederne for at bevare en tilknytning til arbejdsmarkedet selvom arbejdsevnen er så begrænset, at en borger er tilkendt førtidspension.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at orienteringen tages til efterretning

Sagsfremstilling

Tilkendelse af førtidspension sker som udgangspunkt efter, at sagen har været forelagt kommunens tværfaglige rehabiliteringsteam, der har repræsentanter fra beskæftigelsesområdet, socialområdet, sundhedsområdet og regionen repræsenteret ved en sundhedskoordinator.

 

Forud for mødet skal blandt andet afklares og beskrives

-          hvilke ressourcer og udfordringer den pågældende borger har i forhold til uddannelse og beskæftigelse

-          at alle relevante beskæftigelsesrettede indsatser er udtømte

-          en faglig vurdering på hvorfor arbejdsevnen anses varigt og væsentligt nedsat

-          at det ikke vurderes at arbejdsevnen vil kunne udvikles ved deltagelse i et ressourceforløb.

Efter indstilling fra rehabiliteringsteamet behandler pensionsudvalget sagen, hvis betingelserne er opfyldt tilkendes førtidspension.

 

Borgere, der er tilkendt førtidspension har mulighed for at arbejde ved siden af deres pension, men en arbejdsindtægt kan nedsætte det beløb en borger får i pension. Reglerne er forskellige alt efter om pensionen er tilkendt før eller efter 2003.

 

Borgere, der er tilkendt pension før 2003 (gl. ordning) kan ikke miste retten til pension uanset, hvor meget de arbejder. Kommunen kan dog gøre pensionen hvilende, hvis arbejdsindtægten vedvarende forventes at overstige det dobbelte af førtidspensionens grundbeløb (6.315 kr. før skat)

 

Pensionens grundbeløb påvirkes alene af pensionistens indtægt, mens pensionstillægget påvirkes af pensionistens og en evt. ægtefælle/samlevendes indtægt

Tilkendt før 1.1.2003

Enlig

Gift/samlevende med pensionist

Gift/samlevende med ikke pensionist

Grundbeløb nedsættes hvis pensionistens indtægt overstiger

329.600

223.700

223.700

Grundbeløb bortfalder hvis pensionistens indtægt overstiger

455.900

223.700

223.700

Pensionstillæg nedsættes hvis den fælles indtægt overstiger

87.800

175.900

175.900

Pensionstillæg bortfalder hvis fælles indtægt overstiger

342.600

413.700

294.800

 

For borgere, der er tilkendt pension efter 2003 (ny ordning), kan pensionen blive frakendt eller gjort hvilende hvis arbejdsevnen forbedres varigt. Hvis en person skal frakendes en tilkendt pension, skal der foretages en konkret helhedsvurdering af, om pågældende kan udføre konkrete specificerede arbejdsopgaver f.eks. i et fleksjob og dermed vedvarende opnå selvforsørgelse.

 

Kommunen eller borgeren kan vælge at gøre en pension hvilende, f.eks. hvis en borger får afprøvet arbejdsevnen i et fleksjob. Det betyder, at pensionsudbetalingen ophører, men genoptages, hvis forudsætningerne om erhvervsindtægtens størrelse ikke holder. Der skal ikke genansøges om pension.

 

For førtidspensionister efter ny ordning gælder følgende om nedsættelse af pension: hvis en enlig har indtægter over 78.800 kr. eller et ægtepar over 125.000 kr. vil pensionen blive nedsat.

 

Førtidspensionister, der har et ønske om at bevare en tilknytning til arbejdsmarkedet har mulighed for f.eks. at få ansættelse med løntilskud. Jobcentret tilbyder afklarende samtaler og hjælp, hvis en borger henvender sig.

 

Fra seniorførtidspension til seniorpension

Personer, der har en langvarig (20 til 25 år) og aktuel tilknytning til arbejdsmarkedet i form af fuldtidsarbejde eller fleksjob og som har højest 5 år til folkepensionsalderen har siden 1. januar 2014 haft mulighed for at søge om seniorførtidspension.

 

Seniorførtidspension er ikke en ny type pension, men alene en enklere adgang til førtidspension på. Det er fortsat et krav, at arbejdsevnen er nedsat i et sådan omfang, at personen ikke er i stand til at forsørge sig selv i et almindeligt job eller i et fleksjob. Vurderingen sker på baggrund af helbredsoplysninger og der skal ikke iværksættes beskæftigelsesrettede indsatser for at udvikle arbejdsevnen.

 

Der er netop indgået en ny aftale om seniorpension, der indeholder en række lempelser, der skal gøre det lettere at få seniorpension. De nye regler forventes at træde i kraft 1. januar 2020. Efter de nye regler vil der være flere med nedsat arbejdsevne, der får mulighed for at trække sig tilbage. Efter de nye regler skal der højest være 6 år til folkepensionsalderen, og personen har kun arbejdsevne til at klare sit job i 15 timer eller mindre (mod tidligere 7,5 time).

 

Som noget nyt, ønsker aftalepartierne ikke at lade kommunerne bevilge seniorpension, men i stedet ønskes en model, hvor en statslig myndighed som ATP varetager opgaven. Da dette ikke kan være på plads 1. januar forventes kommunerne at beholde opgaven i et år før den overgår til ATP.

 

KL har kritiseret processen omkring den nye aftale, idet KL først sent er orienteret om aftalen og oplyser, at kommunerne ikke ønsker at administrere ordningen midlertidigt, når der ikke er tillid til kommunernes håndtering af opgaven.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

De økonomiske konsekvenser er aktuelt ukendte, men forventes at indgå i kommuneaftalen

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 02-12-2019

Orienteringen blev taget til efterretning.