Punkt 9 Høring af forslag til Bæredygtighedsstrategi 2020

Beslutningstema

Godkendelse af forslag til Bæredygtighedsstrategi 2020, version 1.0.

Indstilling

Direktionen indstiller, at

  • Udvalget oversender forslag til Bæredygtighedsstrategi 2020 til Byrådet til godkendelse.

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet et forslag til en Bæredygtighedsstrategi 2020, version 1.0. Forslaget er vedlagt ved bilag 1.

 

Miljø- og Naturudvalget drøftede den 3. september 2019 et udkast til forslag til Bæredygtighedsstrategi 2020. På baggrund af de afgivne bemærkninger fra udvalget har administrationen udarbejdet et revideret forslag til Bæredygtighedsstrategi 2020.

 

Forslaget indeholder kommunens Lokal Agenda 21-strategi samt har fokus på FNs verdensmål, særligt 8 af de i alt 17 verdensmål, som er mest relevante i forhold til temaerne i Planstrategi ’19:

  • Verdensmål 3 – Sundhed og trivsel
  • Verdensmål 8 – Anstændige jobs og økonomisk vækst
  • Verdensmål 9 – Industri, innovation og infrastruktur
  • Verdensmål 11 – Bæredygtige byer og lokalsamfund
  • Verdensmål 12 – Ansvarligt forbrug og produktion
  • Verdensmål 13 – Klimaindsats
  • Verdensmål 15 – Livet på land
  • Verdensmål 17 – Partnerskaber for handling

Input fra borgermøde afholdt den 27. juni 2019 er indarbejdet i strategien.

 

I formuleringen af strategien har der været fokus på følgende gennemgående tematikker:

  • Det vi allerede gør,
  • Det vi vil gøre,
  • Hvordan vi følger op,
  • Det borgere, virksomheder og foreninger selv kan gøre, og
  • Planer, politikker og strategier, der er med til at realisere verdensmålene.

 

Denne version 1.0 af Bæredygtighedsstrategien vil i 2020 blive fulgt op af en metode til at vurdere bæredygtighedselementerne i forbindelse med vedtagelse af projekter og strategier.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udmøntningen af handlingerne i forslag til Bæredygtighedsstrategi 2020 finansieres af de berørte forvaltninger eller ved særskilte bevillinger.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 05-11-2019

Udvalget beslutter at

 

  • sende Bæredygtighedsstrategi 2020 i høring i alle fagudvalg og i Lokaludvalget forud for strategiens godkendelse i Miljø- og Naturudvalget. 
  • der i forlængelse af Byrådets endelig godkendelse af  Bæredygtighedsstrategi 2020 udarbejdes handleplaner for strategiens implementering i de respektive fagudvalg.

 

Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-12-2019

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 02-12-2019

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fremsender strategien til Byrådets godkendelse med følgende bemærkning:

Udvalget anerkender det store arbejde, der er lagt i udarbejdelse af Bæredygtighedsstrategien og finder overordnet at strategien kommer godt rundt om de relevante verdensmål.

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har med særlig interesse fokuseret på verdensmål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst, som udvalget finder særligt relevant.

 

Udvalget savner, at der i formuleringen af dette afsnit sættes mere fokus på mennesket, som en nødvendig forudsætning for vækst. Det kunne f.eks. gøres ved at formulere et indledende afsnit, der kunne formuleres som følger:

 

Svendborg kommuner arbejder med at skabe beskæftigelse og tilknytning til arbejdsmarkedet for alle kommunens borgere. Det er vigtigt, at ingen borgere står uden for arbejdsmarkedet, hvis de har mulighed for at bidrage til den økonomiske vækst.

Svendborg Kommune arbejder således målrettet med at skabe beskæftigelse til borgere med selvoplevet handicap samt at nedbringe antallet af unge, der ikke er i arbejde og som ikke har en erhvervskompetencegivende uddannelse.

 

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget finder endvidere ikke, at den indsatte boks med initiativer fra borgere, virksomheder eller foreninger harmonerer med målet.

 

Udvalget anbefaler, at der i det videre arbejde med strategien gives mulighed for udvalgenes aktive medvirken ved udformning af relevante afsnit.