Punkt 8 Aktiveringsfri for borgere på ydelse

Beslutningstema

Indførelse af aktiveringsfri i 2 uger i sommerferien.

Indstilling

Direktionen indstiller,

  • at der ikke gives aktiveringsfri til borgere, der ikke har optjent ret til ferie.

Sagsfremstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte på møde den 12. august 2019 på baggrund af et forslag fra Alternativet, at administrationen skulle udarbejde et forslag til, hvordan borgere på uddannelseshjælp og kontanthjælp, der ikke har optjent ret til ferie samt integrationsydelsesmodtagere, der ikke har ret til ferie kunne gives 2 ugers aktiveringsfri i sommerferien.

 

Der var opstillet en række principper for bevilling af ”aktiveringsfritagelse” som skulle gælde:

  • At der gøres udtrykkeligt opmærksom på at der er tale om fritagelse for aktivering og/eller fritagelse for fremmøde til undervisning, men ikke bevilling af ”sommerferie”.
     
  • At alle der bevilges ”aktiveringsfri” fortsat skal stå til rådighed. Der gælder derfor blandt andet et uændret forbud imod rejse til udlandet, samt pligt til at reagere på indkomne jobtilbud.
     
  • At borgere i virksomhedspraktik kun kan få aktiveringsfri efter individuel og konkret aftale mellem virksomheden, virksomhedskonsulenten og borgeren.
     
  • At “LærDansk” giver alle elever, der fritages for fremmøde i uge 29-30 en hjemmeopgave der er tilpasset elevens danskniveau”.

Administrationen har på baggrund af udvalgets ønske undersøgt praksis i andre kommuner bl.a. Aarhus og København, der ikke giver borgerne aktiveringsfri samt i Syddjurs, der har vedtaget en aktiveringsfri periode.

 

Der opleves således forskellig praksis i kommunerne. Administrationen har på den baggrund bedt kommunens juridiske afdeling om en vurdering af om der vil kunne gives aktiveringsfri i 2 uger i sommerferien.

 

Af vedlagte notat fremgår det klart, at det vurderes, at det ikke er lovmedholdeligt at indføre en aktiveringsfri periode:

”Lovgivningsmagten har dermed positivt og udtømmende forholdt sig til, hvilke situationer, der kan udløse aktiveringsfri og det er derfor juridisk afdelings vurdering, at det er i strid med lovgivningen, såfremt kommunen udenfor disse tilfælde meddeler ferie eller beslutter andre tiltag, der reelt skal stille modtagerne, som om de havde ferie.”

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Ingen.

Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 02-12-2019

Indstillingen godkendt.