Punkt 6 Ballen Havneforening ansøger om garanti for lån

Beslutningstema

Ballen Havneforening har ansøgt Svendborg Kommune, om kommunegaranti for kredit/lån på 1,3 mio. kr. ved KommuneKredit.

Indstilling

Direktionen indstiller til afgørelse i Byrådet:

  • Om der stilles kommunegaranti for 20 årigt lån på 1,3 mio. kr. for brorenoveringer, til Ballen Havneforening ved KommuneKredit, med pant i Ballen Havneforening s ejendom.

Sagsfremstilling

Ballen havn ejes af den selvejende institution Ballen Havneforening. Havnen drives udelukkende ved frivilligt arbejde, og er et non profit foretagne.

Ballen Havneforening ansøger nu om garanti for lån på 1,3 mio. kr. ved KommuneKredit grundet:

Den ældste del af havnens bro mod vest er bygget i 1976. Nu 43 år efter, er de gamle pæle ved at være tæret op, og bjælkerne der holder brodækket er mange steder rådne og trænger til udskiftning. Havnens bestyrelse finder det derfor nødvendigt, at rive 115 meter gammel bro ned og bygge nyt. Samtidigt vil foreningen flytte broen tættere på den vestlige stenmole, for at gøre pladserne længere. Udviklingen går i retning af større og større både indenfor fritidssejlads.

Havnens bro 2 og bro 3 er ikke helt så gamle, kun omkring 20 år, men pælene er desværre ikke helt samme kvalitet, som på den gamle del af vestbroen. Derfor er det nødvendigt at forstærke pælene på de 2 broer med et antal nye pæle, der slås i bunden ved siden af de gamle. De bærende bjælker over vandet er sunde nok og behøver ikke udskiftning og brodækket på disse 2 broer skifter havneforeningen selv, med frivillig arbejdskraft.

På havneforeningen s ekstraordinær generalforsamling er det besluttet, at hæve det årlige kontingentet med 1.000 kr./medlem for bl.a. at skaffe råderum for afdrag på nyt lån.

Ballen Havneforening oplyser, at foreningen ikke har optagne lån, og at der er søgt lån ved 2 kreditforeninger. Begge kreditforeninger refererer til Havneforeningens bank Andelskassen, som har givet afslag med henvisning til, at foreningen drives på frivillig basis – Havnen er derved kun noget værd, så længe foreningen eksisterer. Ingen personer hæfter personligt.

Juridisk vurderes det, at Svendborg Kommune kan støtte Ballen Havneforening f. eks. med en lånegaranti.

KommuneKredit har procedure for at godkende projekt før låntilsagn. Efter låntilsagnet er det garantistiller som skal sikre, at de fra KommuneKredit udbetalinger også anvendes til godkendt investeringsomkostninger. På denne baggrund skal der i fald garantien bevilges aftales en administrativ procedure mellem Ballen Havneforening og kommunen omkring projekthåndteringen.

 

Supplerede oplysninger:

Ballen Havneforening har 131 betalende medlemmer.

Havneforeningens regnskab for 2018, som er ikke omfattet af revision af uafhængig revisor udviser:

-          Årets resultat (overskud)    60.359 kr.

Aktiver:

-          Likvid beholdning   681.100 kr.

-          Tilgodehavender      3.519 kr.

Passiver:

-          Egenkapital  694.960 kr.

-          Skyldig moms   -10.341 kr.   

 

Det har i flere år været havne foreningens mål, at have ca. 500.000 kr. i likvid beholdning. Dels for at kunne tilbagekøbe pladser, når medlemmer ønsker at sælge, og dels for hurtigt, at kunne imødegå pludseligt opståede mindre vedligeholdelsesopgaver på broer, havneplads, masteskure, kran, spil, bygninger, elinstallationer, vandinstallationer, Wi-Fi etc.

Den likvide beholdning udgør pr. 4.11.2019: 458.328,30 kr.

På Havneforeningens ordinære generalforsamling 2019 besluttes bl.a. igangsættelse af forarbejdet med nye bade- og toiletfaciliteter til en samlet sum på op til 1,1 mio. kr.

Opførelsen forudsattes, først igangsat når halvdelen af udgift til projektering og opførelse er fundet ved ekstern finansiering.

Planerne herfor er indtil videre udskudt til efter broarbejderne, hvor der så vil blive arbejdet videre med en 80 % - 100 % finansiering via fondsmidler.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Så længe at lånebetingelser overholdes, er der ingen afledte udgifter for Svendborg Kommune.

Det anbefales, at det der tages pant i broerne, idet Ballen Havneforening er drevet på frivillig basis, medlemmerne ikke hæfter personligt for gælden og dets vedtægter foreskriver, at et eventuelt overskud, som måtte fremkomme ved opløsning efter bestyrelsens bestemmelse anvendes til fordel for Dansk Sejlsports Fremme og således, at beløbet så vidt muligt søges anvendt i det tidligere Egebjerg Kommune eller på Sydfyn.

Omkostning er til pant på 1,3 mio. kr. er ca. 20.500 kr., og finansieres af låntager.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse nr. 1580 af 17. december 2013 om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v., og Kommunalfuldmagten.

Beslutning i Økonomiudvalget den 19-11-2019

Udvalget indstiller, at der gives lånegaranti.

 

Afbud fra Henrik Nielsen (C) og Birger Jensen (V). Som suppleant for Birger Jensen deltog Lars Erik Hornemann.

Beslutning i Byrådet den 26-11-2019

Godkendt.

Afbud fra Jens Erik Laulund Skotte (Ø). Som suppleant deltog Tarik Kale (Ø).