Punkt 9 Anmodning om ændret plangrundlag for Kogtved Søfartsskole, Kogtvedvænget 11A

Beslutningstema

Omdannelse af eksisterende bevaringsværdige bygninger ved Kogtved Søfartsskole til boliger til seniorbofællesskab og opførelse af ny bebyggelse i form af to-etagers boliger på ejendommen.

Indstilling

Direktionen indstiller til Teknik- og Erhvervsudvalget, at

  • Området ændres fra blandet bolig- og erhverv til boligområde med mulighed for etageboliger i maks. 2½ etager 
  • Ønske om ændring af kommuneplanrammen skal fremsendes i forbindelse med den forudgående høring på kommuneplanen.

Sagsfremstilling

Baggrund

Svendborg Kommune har modtaget en anmodning om omdannelse af Kogtved Søfartsskole til seniorbofællesskab.
 

En realisering af projektet vil kræve, at der udarbejdes og vedtages et ændret plangrundlag i form af ny kommuneplanramme og efterfølgende ny lokalplan.
 

Grunden og omgivelserne

Ankomsten til Søfartsskolen sker fra Kogtved via Kogtvedvænget.
 

Søfartsskolen ligger på en sydvendt skrånende grund direkte ved Svendborg Sund. Mod syd åbner grunden sig mod vandet. Kombinationen af den panoramiske udsigt og det faldende terræn giver en særlig intens oplevelse af landskabet og sundet med Tåsinge som baggrund og omvendt er der et flot indkig fra vandet.
 

Eksisterende plangrundlag

Den eksisterende kommuneplanramme udlægger området til blandet bolig- og erhvervsområde. Kogtvedvænget med en bebyggelsesprocent 30% og en maks. etagehøjde på 2 etager og en maks. bygningshøjde på 8,5 m.
 

Den sydlige del af grunden er omfattet af lokalplan nr. 553, som er vedtaget for at sikre en landskabsbevaring for dele af Rantzausmindekysten. Den friholder den sydlige del af grunden for bebyggelse.
 

Bygherre ønsker at ændre bebyggelsesprocenten fra eksisterende 30% til 34%.


Projektforslaget

Bygherre har fremsendt følgende ønsker for ejendommen:
 

Idéen er, at søfartsskolen, med den unikke beliggenhed ved Svendborgsund fremtidigt skal danne rammen om et attraktivt seniorbofællesskab i naturskønne omgivelser.
 

Tanken er, at de eksisterende bygninger skal udgøre kernen i det nye seniorbofællesskab. Den oprindelige villa fra 1920 med tilhørende gartnerbolig samt senere udvidelse, bevares. De eksisterende bygninger vil således fremtidigt fungere som fællesarealer og som boliger i bofællesskabet.
 

Fællesområder og boliger kan integreres med hinanden i stedet for at være adskilte. Hermed styrkes samspillet mellem boligerne og fællesområderne og skaber et samlende miljø, hvor de tilfældige møder bliver en givende del af beboernes hverdag.
 

Den nye bebyggelse ønskes organiseret rundt om det eksisterende anlæg. De nye bygninger ønskes opført som længe- og vinkelbygninger adskilt fra de eksisterende bygninger. I samspil med de eksisterende bygninger, danner disse et nyt gårdrum.
 

Den nye bebyggelse tilpasses stedet, men den vil ikke gøre et forsøg på stilistisk at mime de eksisterende bygninger. Den nye bebyggelse vil i sit udtryk være tro mod sin egen tid.

 

Opmærksomhedspunkter

Administrationen anbefaler, at ejendommen omdannes og der kan opføres en ny bebyggelse i forbindelse med de bevaringsværdige bygninger.
 

Der er dog nogle opmærksomhedspunkter, der skal arbejdes med i en eventuel videre lokalplanlægning.

Det fremsendte projektforslag kræver en væsentlig bearbejdning i forhold til den nye bebyggelse i forhold til skala, udformning, materialer, placering og tilknytning til hovedbygningen.
 

Det er vigtigt, at ny bebyggelse afstemmes meget præcist i forhold til den eksisterende bebyggelse og landskabet.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Udgifter forbundet med planlægningen for Kogtved Søfartsskole finansieres indenfor Plan og Udviklings eksisterende rammer.
 

En realisering af planerne forventes at have en positiv indvirkning på bosætning i Svendborg.

Lovgrundlag

Lov om planlægning.

Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget den 07-11-2019

Indstillingen godkendt.
 

Afbud fra Jens Erik Laulund Skotte (Liste Ø). Stedfortræder Jesper Kiel (Liste Ø).