Punkt 9 Orientering om plaketter til bade- og bådebroer

Beslutningstema

Orientering vedrørende plaketter om offentlig adgang til broer i Svendborg Kommune.

Indstilling

Direktionen indstiller, at udvalget tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Kort baggrund for plaketter
I forbindelse med at Miljø- Klima- og Trafikudvalget i 2016 reviderede kommunens administrationsgrundlag for broer, blev der i retningslinjer samt vilkår for tilladelse til nye broer vedtaget, at når en bro skal være offentlig tilgængelig, skal den forsynes med plakette fra Svendborg Kommune om offentlig adgang.
 

For, at der i en tilladelse til bro kan stilles krav om, at den skal være offentlig tilgængelig, skal der kontinuerligt foreligge en gennemgående egentlig strandbred ud for broen, hvor offentligheden lovligt må opholde sig og lovligt kan komme ned til jf. reglerne i naturbeskyttelsesloven § 22. Afgørelsen om ny offentlig tilgængelig bro offentliggøres hver gang på Svendborg Kommunes hjemmeside.
 

Forskellige typer plaketter
Administrationen har fået specialdesignet og trykt en række forskellige plaketter i vejrbestandigt materiale til forskellige typer af broer afhængigt at, om det eksempelvis omhandler badebroer eller bådebroer. De fire typer plaketter med tekst er:
 

Type 1: ’Offentlig badebro’ er til offentligt ejede badebroer (eksempelvis kommunens egne) og har desuden Cittaslow-logo og Svendborg Kommune-logo – alle må bade fra denne bro.
 

Type 2: ’Privat badebro med offentlig adgang’ er til private broer, som ejer kun bruger til at bade fra – alle må også bade fra denne bro.
 

Type 3: ’Privat bro med offentlig adgang’ er til private broer, som ejer bruger til fortøjning af både og til at bade fra – alle må også bade fra denne bro, men ikke fortøje både.
 

Type 4: ’Privat bådebro med offentlig adgang – dog ikke for badning’ er til private broer, som ejer kun bruger til fortøjning af både – alle må gå ud på denne bro, men ikke bade fra den.
 

Antal opsatte plaketter
Der blev i 2016 opsat plaketter på kommunens egne offentlig badebroer – i alt 5 plaketter af Type 1.

Der er i perioden 2016-2019 fremsendt 12 plaketter til forskellige private broejere fordelt på 9 plaketter af Type 2, 1 plakette af Type 3 og 2 plaketter af Type 4.
I alt 17 plaketter er fordelt på broer langs kommunens kyst.
 

Plaketterne fremsendes til broejer efter klagefristens udløb, hvor plaketten skal opsættes synligt på landfæstet af broen. Der foretages ikke opfølgende tilsyn af, hvorvidt plaketten også bliver påmonteret broens landfæste.
 

Da det er et vilkår i tilladelsen til bro, at broen skal være monteret med plakette og dette vilkår ikke opfyldes, bortfalder tilladelsen.

Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser

Der er indtil nu brugt omkring kr. 16.500 på specialdesign af plaketter ved grafiker samt på tryk og genoptryk af plaketter ved skilteleverandør. Der vil blive genoptrykt plaketter efter behov, dvs. en løbende udgift. Plaketterne fremsendes desuden med post til broejer, dvs. plus udgift til porto.

Lovgrundlag

Intet lovgrundlag, men politisk beslutning i Miljø- Klima- og Trafikudvalget fra 7. marts 2016 om krav til plaketter til broer med offentlig adgang.

Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 05-11-2019

Indstillingen godkendt.
 

Birger Jensen (V) var fraværende under punktets behandling.